• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Marček odmietol vypovedať v kauze vraždy Kuciaka, okolnosti si už presne nepamätá a nechce si protirečiť

Marček odmietol vypovedať v kauze vraždy Kuciaka, okolnosti si už presne nepamätá a nechce si protirečiť

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov väzenia za úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka ako aj vraždu jeho partnerky Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára.

26.5.2022 (Webnoviny.sk) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok v rámci obnoveného procesu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho predvolal vypovedať odsúdeného Miroslava Marčeka. Ten si odpykáva trest 25 rokov väzenia za úkladnú vraždu novinára ako aj vraždu jeho partnerky Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára ešte z roku 2016.

Odmietnutie vypovedania

Marček sa ku skutkom priznal pred súdom v roku 2020, pričom vo veci v pôvodnom procese aj vypovedal. Na štvrtkovom pojednávaní však vypovedať odmietol. Argumentoval tým, že od udalostí prešlo viacero rokov, okolnosti si už presne nepamätá a nechce protirečiť pôvodnej výpovedi.

Zároveň pripomenul, že obžalovaný Tomáš Szabó je jeho bratranec, vzhľadom na čo podľa neho môže odoprieť výpoveď. Marček takisto argumentoval, že orgány činné v trestnom konaní ho začali opätovne stíhať v kauze prípravy vrážd trojice prokurátorov.


Na súde je prítomný aj ďalší svedok, konkrétne odsúdený Zoltán Andruskó. Jeho výsluch súd prerušil v stredu 25. mája.

Opätovné prejednanie obžaloby 

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.


Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

Jozef Kuciak: O vyhrážkach Kočnera adresovaných môjmu synovi som sa dozvedel od suseda

Novinár Ján Kuciak pred svojím zavraždením v roku 2018 v súvislosti s vyhrážkami od obžalovaného Mariana Kočnera svojich rodičov ubezpečoval, že sa nemajú čoho báť. Uviedol to v utorok v obnovenom procese vo veci vraždy novinára na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku jeho otec Jozef Kuciak.

Polícia Jána neriešila

Ako povedal, po tom, čo Marian Kočner Jánovi v roku 2017 povedal, že na neho a jeho rodinu bude hľadať kompromitujúce informácie, ten to najskôr rodičom ani nepovedal.


Dôvodom bolo, že ich nechcel znepokojovať. „Ja som sa to dozvedel až od suseda," povedal s tým, že keď sa o tom následne so synom rozprávali, ten ho ubezpečoval, že žijeme v 21. storočí, a preto sa o svoju bezpečnosť neobáva.


Jozef Kuciak, ktorý vypovedal aj v pôvodnom procese v roku 2020, tiež povedal, že keď sa rozprával s Jánovými kolegami, tí mu povedali, že z vyhrážok Mariana Kočnera pre články o jeho aktivitách mali väčšie obavy ako samotný Ján. Ten pre vyhrážky nakoniec na políciu podal trestné oznámenie, tá sa však vecou nezaoberala.

Kočner by bol samovrah

Obžalovaná Alena Zsuzsová v reakcii povedala, že je jej ľúto, že svedok vo svojich vyjadreniach doteraz spája ju a Kočnera so smrťou svojho syna.


„Pán Marian Kočner by bol samovrah, keby si objednal vraždu Jána Kuciaka po medializácii jeho údajného vyhrážania sa," skonštatovala. Obžalovaný sa podľa nej na nahrávke telefonátu Kuciakovi nevyhrážal fyzickým násilím.

Na súde v utorok zároveň prečítali výpoveď Tomáša Szabóa z pôvodného procesu v kauze vraždy novinára, ako aj niekoľko výpovedí Aleny Zsuzsovej z prípravného konania a tiež z prvého súdneho procesu. Pojednávanie v tejto veci bude pokračovať v stredu (25. mája).

Prvostupňový súd konal predčasne

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.


Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi K. a Alene Zs. Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie