• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Makóovi a Beňovi súd zrušil obvinenie pre krivú výpoveď. Nemá pochybnosti o tom, že sa skutok stal

Makóovi a Beňovi súd zrušil obvinenie pre krivú výpoveď. Nemá pochybnosti o tom, že sa skutok stal

Dvojica bola stíhaná pre zločin krivého obvinenia a zločin krivej výpovede, a krivej prísahy proti bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

1.6.2022 (Webnoviny.sk) - Prokurátor Krajskej prokuratúry Košice v utorok (31. mája) zrušil obvinenie svedkov Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu zo zločinu krivého obvinenia a zločinu krivej výpovede a krivej prísahy.

Ako pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa krajskej prokuratúry Jarmila Janová, obvinenie prokurátor označil za predčasné a nezákonné.

Skutok sa stal

Zároveň prokurátor zastavil aj trestné stíhanie vo veci zločinu krivého obvinenia, krivej svedeckej výpovede a krivej prísahy s konštatovaním, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie.

„V odôvodnení uvedeného rozhodnutia prokurátor poukázal na dôsledné rešpektovanie rozhodnutí Okresného súdu Bratislava III a Krajského súdu v Bratislave v konaní o návrhu prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave na vzatie obvinených do väzby, na viaceré skutočnosti spochybňujúce dôvody vznesenia obvinenia a na neprípustnosť vedenia dvoch súbežných trestných konaní v rovnakej trestnej veci, v ktorej už bola podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd," uviedla hovorkyňa.

Doplnila, že uznesenie, v časti o zastavení trestného stíhania nie je právoplatné, pretože proti nemu je prípustná sťažnosť viacerých procesných strán.

Rešpektovanie rozhodnutí súdov

Právny zástupca Borisa Beňu Peter Kubina v reakcii uviedol, že na oficiálne doručenie rozhodnutia ešte čaká. Na základe medializovaných informácií o zrušení obvinenia však skonštatoval, že rozhodnutie je zákonným, spravodlivým a logickým následkom predchádzajúcich rozhodnutí súdov, ktoré jednoznačne konštatovali nedôvodnosť a nezákonnosť trestného stíhania.


„Je pozoruhodné, že akonáhle sa dozor prípadu presunul z Krajskej prokuratúry Bratislava na druhý koniec republiky, tak zrazu nebol problém dospieť k zákonnému rozhodnutiu," povedal Kubina s tým, že košická krajská prokuratúra názorne ukázala bratislavskej, ako má v praxi vyzerať rešpektovanie právoplatných rozhodnutí súdov.

Koordinované výpovede


„Boli by sme radi, ak by sa týmto prístupom inšpirovali aj na generálnej prokuratúre," povedal advokát, pričom poukázal aj prípad stíhaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ktorých trestné stíhanie naďalej pokračuje.

„Ide pritom o vecne a procesne súvisiace veci, ktoré sú z trestnoprávneho hľadiska identické," skonštatoval Kubina. Dodal, že možno len špekulovať, kto a prečo má záujem na pokračovaní tohto trestného stíhania za každú cenu a bez ohľadu na zákon a dôkazy.

Podľa pôvodného uznesenia o vznesení obvinenia Okresného riaditeľstva policajného zboru Bratislava III koordinovali Makó a Beňa svoje výpovede v trestnej veci bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.


Na toho už bola podaná obžaloba pre údajné prijatie úplatku 20-tisíc eur od podnikateľa Zoroslava Kollára. Cieľom malo byť to, aby sa tajná služba podnikateľom nezaoberala. Kollár vo veci uzavrel dohodu o vine a treste. To, že časť úplatku v celkovej výške 40-tisíc eur mala ísť Pčolinskému však nepotvrdil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie