• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Lukašenko sa zrejme začne od západu odstrihávať aj ekonomicky, myslí si europoslanec Šimečka

Lukašenko sa zrejme začne od západu odstrihávať aj ekonomicky, myslí si europoslanec Šimečka

Jedným z hlavných dôvodov odporu k Lukašenkovi je nepriaznivá ekonomická situácia v Bielorusku.

22.11.2020 (Webnoviny.sk) - Keď sa Alexandrovi Lukašenkovi nedarilo protesty potlačiť v zárodku, stretol sa v Moskve s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Je teda možné, že sa k Rusku pripúta ešte užšie a od západu sa začne odstrihávať aj ekonomiky.

Malé geopolitické zemetrasenie

Pre agentúru SITA to uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Západné spoločnosti totiž podľa neho v Bielorusku zabezpečujú najlepšie pracovné miesta.

Ak sa však Lukašenkovi nepodarí udržať si moc, podľa Šimečku to bude, pravdepodobne, malé geopolitické zemetrasenie – Bielorusko by mohlo nastúpiť na cestu približovania sa ku krajinám Európskej únie (EÚ) a Putinova reakcia nebude pozitívna.

Europoslanec zároveň pripomenul, že jedným z hlavných dôvodov odporu k Lukašenkovi je nepriaznivá ekonomická situácia v Bielorusku.

Bielorusko čaká recesia

Tá je podľa neho o to horšia, že Lukašenko napriek stúpajúcemu počtu prípadov nezaviedol dostatočné opatrenia na boj s pandémiou.

„Podľa Svetovej banky čaká Bielorusko budúci rok recesia, čo nespokojnosť s režimom len prehĺbi. Európska únia musí byť pripravená Bielorusku finančne pomôcť – samozrejme pod podmienkou, že budú prepustení všetci politickí väzni a zabezpečené nové, férové voľby tak, aby peniaze v žiadnom prípade neposilnili moc skorumpovaného a agresívneho režimu,“ vysvetlil Šimečka.

Líderka bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská je aktuálne v Litve, jej manžel a ďalší opoziční lídri sú vo väzení v Bielorusku. V tejto súvislosti europoslanec uviedol, že líderky a lídri, ktorí sa rozhodli zostať v Bielorusku, končia vo väzení a podľa správ Amnesty International ich tam mučia.

„Je obdivuhodné, že sa napriek tomu nevzdávajú, čo platí aj pre Svetlanu Cichanovskú, ktorej manžel je v dosahu Lukašenkových síl,“ dodal.

Viac k téme: bieloruský prezident

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie