• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ľudia zanedbávajú starostlivosť o zrak. Sami sa ohrozujú vážnymi chorobami

Ľudia zanedbávajú starostlivosť o zrak. Sami sa ohrozujú vážnymi chorobami

Refrakčné chyby, ktoré sa prejavujú rozmazaným obrazom, spôsobujú stratu zraku u 86 miliónov ľudí na svete. Ich riešením sú napríklad okuliare.

S pribúdajúcim vekom svetovej populácie rastie aj potreba starostlivosti o oči. Dve nové štúdie publikované v žurnále The Lancet Global Health uviedli, že túto potrebu sa ľudstvu nedarí plniť v porovnaní s medzinárodnými cieľmi zameranými na zredukovanie straty zraku, ktorej sa dá predísť.

Analýza má pomôcť pripraviť lepší plán Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) či vládam.

„Je to dôležité, pretože ak chceme nastaviť program verejného zdravia, je kľúčové poznať prevalenciu chorôb, ich príčiny a kde na svete sa vyskytujú,“ uviedol vedúci štúdie Joshua Ehrlich z Kellogg Eye Center v americkom Michigane.

Vekové zloženie regiónov

Tím zhromažďoval sekundárne dáta, vykonával meta-analýzu populačných prieskumov o očných chorobách z dielne Vision Loss Expert Group.

Museli sa vysporiadať s viacerými problémami. Jedným z nich je rozdielnosť veku v regionálnych populáciách.


„Niektoré populácie v ázijských a európskych krajinách sú v priemere oveľa staršie ako v mnohých afrických štátoch,“ uviedol Ehrlich.


Priame porovnanie percenta populácie so zrakovými problémami by preto neprinieslo úplný obraz.

Liečiteľná strata zraku

Na vyriešenie tejto prekážky sa štúdia zamerala na vekovo-štandardizovanú prevalenciu dosiahnutú úpravou regionálnych populácií tak, aby zodpovedali štandardnej vekovej štruktúre.


„Zistili sme, že vekovo-štandardizovaná prevalencia na svete klesá, čo ukazuje, že systémy starostlivosti o oči a kvalita starostlivosti sa zlepšujú,“ povedal spoluautor štúdie Monte A. Del Monte.


Upozornil, že s pribúdajúcim vekom populácie rastie počet ľudí s ťažkými problémami so zrakom. Musí sa preto podľa neho zlepšiť prístup k starostlivosti a rozvíjať ľudské zdroje na jej poskytovanie.


Vedci zistili, že za uplynulých 10 rokov nedošlo k žiadnemu výraznému zníženiu počtu ľudí s liečiteľnou stratou zraku. To nie je v súlade s globálnym akčným plánom Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, ktoré na toto obdobie stanovilo 25% zníženie prípadov straty zraku, ktorým sa dá vyhnúť.

Najčastejšie príčiny

Nálezy sa z globálneho hľadiska líšia, no najčastejšou príčinou stredne ťažkých a ťažkých problémov so zrakom sú šedý zákal a chýbajúce potrebné okuliare.


Šedý zákal spôsobuje približne 45% z 33,6 milióna prípadov slepoty na svete, pričom ho je možné liečiť chirurgickým zákrokom.


Refrakčné chyby, ktoré sa prejavujú rozmazaným obrazom, spôsobujú stratu zraku u 86 miliónov ľudí na svete. Ich riešením sú napríklad okuliare.


Problémy so zrakom spôsobuje aj diabetická retinopatia. „Je to ďalší prípad, keď môžeme stratu zraku odhaliť včasným skríningom a zásahom,“ objasnil spoluautor Alan L. Robin.


Upozornil, že cukrovka začína byť na svete čoraz častejším javom a preto môže mať väčší vplyv na zdravie mladšej populácie.

Ohrozené sú najmä ženy

Ehrlich verí, že nové zistenia pomôžu vytvoriť realizovateľné stratégie s partnermi na celom svete a zabrániť tak problémom so zrakom.


„Pracujeme ako globálna komunita, potrebujeme vedieť, čo nás čaká počas nasledujúcich 30 rokov,“ povedal.



Zistili, že väčšina z 43,9 milióna nevidiacich ľudí na svete sú ženy. Tie tvoria väčšinu z 295 miliónov ľudí, ktorí trpia stredne ťažkou až ťažkou stratou zraku, väčšinu zo 163 miliónov pacientov s miernou stratou zraku a väčšinu z 510 miliónov osôb, ktoré majú problémy so zrakom pre chýbajúce potrebné okuliare.

Vyhliadky do roku 2050

Vedci predpokladajú, že do roku 2050 bude nevidiacich 61 miliónov ľudí, 474 miliónov bude trpieť stredne ťažkou až ťažkou stratou zraku, 360 miliónov bude mať miernu stratu zraku a 866 miliónov ľudí budú trápiť problémy so zrakom súvisiace s ďalekozrakosťou.


Podľa Ehrlicha ľudstvo čelí obrovským výzvam pri liečbe a prevencii zhoršenia zraku. „Globálna populácia rastie a starne, no ja som optimista v súvislosti s budúcnosťou, v ktorej uspejeme vďaka opatreniam, ktoré teraz zavádzame,“ vyhlásil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie