• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ľudia po 50-ke sa vedia vyhnúť pobytu v nemocnici. V boji s COVID-19 im pomôže táto pravidelná aktivita

Ľudia po 50-ke sa vedia vyhnúť pobytu v nemocnici. V boji s COVID-19 im pomôže táto pravidelná aktivita

Aby sa preskúmalo, či sa asociácia malej fyzickej aktivity s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 dá vysvetliť aj súvislosťou medzi fyzickou aktivitou a inými relevantnými chronickými stavmi

Už dávno vieme, že priebeh ochorenia COVID-19 súvisí aj s tým, aké rizikové faktory sa toho-ktorého človeka týkajú. Iné ochorenia, nadváha či nezdravý životný štýl, to všetko má vplyv na to, ako si ľudské telo poradí s vírusom SARS-CoV-2.

Najhorší priebeh ochorenia majú vo väčšine prípadov tí pacienti, ktorí museli byť hospitalizovaní. Bohužiaľ, najčastejšie sú to staršie ročníky. Nová štúdia však preukázala, že riziko hospitalizácie u osôb starších ako 50 rokov sa znižuje až o 60 percent, ak pravidelne cvičia.

Medzinárodný tím vedcov zistil, že fyzická aktivita viac ako raz do týždňa zahŕňajúca hlavne svalový tréning, môže poskytovať určitú ochranu pred závažným priebehom ochorenia COVID-19.

27 krajín Európy

„Z dôvodu vysokej prevalencie fyzickej nečinnosti v bežnej populácie, najmä vo vyššom veku a počas pandémie COVID-19, súčasné zistenia zdôrazňujú potrebu povzbudiť starších ľudí, aby sa pravidelne venovali fyzickej aktivite,“ upozorňujú autori štúdie.

V rámci výskumu sa zaoberali aj množstvom pohybu, ktorý staršie generácie vykonávajú, pričom zhromaždili údaje z 27 rôznych európskych krajín, ako uvádza portál News Medical.


Do úvahy zobrali všetky premenné, ktoré môžu mať vplyv na fyzickú aktivitu človeka, ako sú napríklad výška či pohlavie, ale aj na priebeh ochorenia, ako sú index telesnej hmotnosti, kardiovaskulárne choroby, vysoký krvný tlak, rakovina a ďalšie.

Významné svaly

Výsledky ukázali spojitosť s vyšším vekom, srdcovými chorobami či svalovou hmotou. Pravdepodobnosť hospitalizácie sa zvyšuje, čím je človek starší. U účastníkov štúdie vo veku 65 až 75 rokov a 75 až 96 rokov bola teda zaznamenaná vyššia pravdepodobnosť hospitalizácie.


Účastníci, ktorí zriedka cvičili alebo sa venovali akémukoľvek druhu fyzickej aktivity, mali tiež vyššie riziko hospitalizácie v súvislosti s ochorením COVID-19 ako ľudia, ktorí boli fyzicky aktívni viac ako raz týždenne. Pri ďalšej analýze zostali významným faktorom iba svaly.

Väčšia svalová hmota teda znižuje riziko hospitalizácie v nemocnici s ochorením COVID-19. Práve výkon svalov pomohol vysvetliť, prečo bolo približne 24 percent účastníkov štúdie, ktorí boli klasifikovaní ako fyzicky neaktívni, hospitalizovaných.

Rôzna fyzická aktivita

Vedci dokopy preskúmali údaje 136-tisíc osôb, pričom informácie o týchto účastníkoch zhromažďovali každé dva roky v období od roku 2004 do 2017. Následne sa minulý rok zamerali na ďalších 52-tisíc osôb, z ktorých vybrali tých s diagnostikovaným ochorením COVID-19.


V konečnom dôsledku sa tak v rámci analýzy použilo celkovo 3 139 údajov jednotlivcov, z ktorých 266 bolo pozitívne testovaných na prítomnosť nového koronavírusu a 66 z nich bolo hospitalizovaných.


Pohyb sa pritom hodnotil aj podľa stupňa fyzickej aktivity. Miernu predstavovali koníčky ako záhradkárčenie či chôdza, intenzívnu zase šport alebo práca vyžadujúca manuálnu aktivitu. Doslova sila svalov sa merala pomocou sily stisku.

Celkovo prospešná

Autori štúdie však upozorňujú na to, že je v tomto prípade ťažké stanoviť príčinnú súvislosť, a tak zostáva nejasné, či fyzická aktivita ovplyvňuje zdravotný stav alebo má zdravotný stav vplyv na fyzickú aktivitu.


„Aby sa preskúmalo, či sa asociácia malej fyzickej aktivity s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 dá vysvetliť aj súvislosťou medzi fyzickou aktivitou a inými relevantnými chronickými stavmi, na to sú potrebné ďalšie rozsiahle štúdie,“ uvádza výskumný tím.

Vedci však veria, že ich zistenia významne prispievajú k téme o ochranných účinkoch fyzickej aktivity na priebeh ochorenia COVID-19. Treba však dodať, že pravidelná fyzická aktivita u ľudí vo veku 50 rokov a viac je celkovo prospešným zvykom.


Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Zubári majú o očkovanie veľký záujem, väčšina sa o svojich pacientov vzorne stará aj počas epidémie

Zodpovednosť za očkovanie vakcínou Sputnik V budú mať lekári. Nech ju podáva sám minister, odkazujú

Slováci prezradili, ktorej vakcíne dôverujú najviac. Najhoršie dopadol americký Novavax

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie