• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Ľudia musia vrátiť k postoju z prvej vlny pandémie, podľa Matoviča začína byť situácia kritická

Ľudia musia vrátiť k postoju z prvej vlny pandémie, podľa Matoviča začína byť situácia kritická

Premiér o počte nakazených ľudí informoval na sociálnej sieti skôr ako oficiálne inštitúcie.

19.9.2020 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku za piatok pribudlo 290 prípadov nákazy koronavírusom. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti. Podľa Matoviča sa ľudia musia vrátiť k postoju z prvej vlny pandémie.

Situácia začína byť kritická

V prvej vlne podľa premiéra ľudia vyhrali, lebo si navzájom dôverovali a zodpovedne dodržiavali pravidlá. Matovič dodáva, že aj vtedy bolo veľa ľudí, ktorí pochybovali a chceli dokazovať, že ich nikto obmedzovať nebude. Označuje ich za „tých druhých“.

„Dnes však situácia začína byť kritická. Tých druhých aj medzi inak rozumnými ľuďmi výrazne pribúda ...a preto logicky pribúda aj nakazených,“ napísal.

Pri tristo nakazených sme na hrane

Premiér si myslí, že Slovensko situáciu zvládne len do bodu, keď budú regionálni hygienici stíhať dohľadávať kontakty pozitívnych. Po tom bode sa podľa neho sa nám situácia vymknúť z rúk.


„Kedy to nastane? Obávam sa, že pri cca 300 nakazených denne sme už na hrane. Hygienici idú na 120 % a nových voľných hygienikov niet - lebo predošlé vlády ich stavy zdecimovali,“ zdôrazňuje Matovič.


Jedinou cestou je podľa neho návrat všetkých ľudí k postoju z prvej vlny, a teda návrat k „maximálnej zodpovednosti a spolupatričnosti s najzraniteľnejšími.“


290. Za včerajšok máme opäť nový rekord. Tvrdošín 30, Námestovo 27, atď.

V prvej vlne sme to spoločne zvládli na európsku jedničku a o takýchto číslach sa nám tak ani len nesnívalo. Vyhrali sme to preto, lebo sme si navzájom dôverovali a zodpovedné dodržiavanie pravidiel, hygiena a poctivé nosenie rúšok boli našimi kľúčovými zbraňmi.


Jasné, aj vtedy boli takí, ktorí potrebovali všetkým dokázať, že ich “nikto obmedzovať nebude”. Napriek nim sme to na jedničku zvládli. Jednoducho - zodpovedných bolo výrazne viac ako tých druhých.


Dnes však situácia začína byť kritická. Tých druhých aj medzi inak rozumnými ľuďmi výrazne pribúda ... a preto logicky pribúda aj nakazených.


Možno si poviete, že nič strašné sa nedeje, nakazení pribúdajú výrazne menej ako v Čechách a zomiera len minimum ľudí. OK, ale dokedy? Odpoveď poznáme. Dovtedy, dokedy budú regionálni hygienici stíhať dohľadávať kontakty pozitívnych. Po tom bode sa nám situácia vymkne z rúk.


Kedy to nastane? Obávam sa, že pri cca 300 nakazených denne sme už na hrane. Hygienici idú na 120% a nových voľných hygienikov niet - lebo predošlé vlády ich stavy zdecimovali.


Čo teraz? Pomôže nám jediné - návrat k postoju všetkých nás z prvej vlny, kedy nám výsledky závidela celá Európa. Návrat k maximálnej zodpovednosti a spolupatričnosti s najzraniteľnejšími.


Povedané inak - ako si ustelieme, tak sa budeme mať. Ak sa rozhodneme pre maximálnu opatrnosť a zodpovednosť, budeme si žiť relatívne slobodne napriek pandémii. Ak v nás zvíťazí nezodpovednosť, sami sa o slobodu pripravíme ... a ja potom už nebudem ten, kto bude hájiť viac slobody pre kultúru, šport či svadby proti vôli pandemickej komisie. #ÚprimneOdvážnePreĽudí


ps. SLOBODA JE ZODPOVEDNOSŤ


zdroj: Facebook Igor Matovic

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie