• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ľudí na invalidný dôchodok najčastejšie posielajú civilizačné choroby

Ľudí na invalidný dôchodok najčastejšie posielajú civilizačné choroby

Keď sa povie "invalidita", väčšina ľudí si predstaví vážny úraz alebo nehodu.

22.6.2022 (Webnoviny.sk) - Odchod ľudí do invalidného dôchodku majú najčastejšie na svedomí civilizačné choroby.

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako 225-tisíc poberateľov invalidného dôchodku. Nárok na invalidný dôchodok má každý zamestnanec či živnostník, ktorému bola uznaná invalidita a odpracoval potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia. K uznaniu invalidity najčastejšie dochádza z dôvodu choroby, úrazy sú naopak zriedkavejšie. "Najčastejšou príčinou invalidity sú všetky civilizačné ochorenia – onkologické, srdcovocievne, metabolické ako diabetes, či choroby pohybového aparátu. Vo vyššej miere sa začínajú objavovať už aj psychické ochorenia," hovorí Beata Vojtechová, riaditeľka úseku poistenia osôb KOMUNÁLNEJ poisťovne.

Invalidita predstavuje vážne ohrozenie finančnej stability. Je totiž spojená s doživotným poklesom príjmu a väčšina ľudí je odkázaná na podporu štátu. Priemerná výška invalidného dôchodku je však len 415 eur, čo je suma, ktorá sa obvykle nevyrovná mzde, ktorú poistený dostával v predchádzajúcom zamestnaní. Ľudia by preto mali myslieť aj na životné poistenie, ktorým dokážu vykompenzovať finančný výpadok spojený so vznikom invalidity.

Komplexné krytie invalidity

B. Vojtechová radí, že pri výbere poisťovne by mal človek zohľadniť, či jeho "poistka" kryje invaliditu komplexne – nielen z dôvodu úrazu, ale aj choroby. "Ak by mal klient poistenú invaliditu len z dôvodu úrazu, tak aj pri vážnom ochorení a následnej invalidite nemá nárok na poistné plnenie," dodáva B. Vojtechová. Pri poistení invalidity majú poisťovne obvykle čakaciu lehotu, ktorá sa pohybuje od 12 do 24 mesiacov. Ak sa teda u poisteného vyskytne invalidita v priebehu dvoch rokov od uzatvorenia poistenia, nemá nárok na poistné plnenie. "Oproti minulosti sme skrátili čakaciu dobu z 24 na 12 mesiacov. Napriek tomu odporúčam, aby ľudia neodkladali poistenie na neskôr a uzavreli ho ešte v mladom veku, kedy je poistné nízke a zostáva nezmenené počas celej poistnej doby," pokračuje B. Vojtechová.

Pri nároku na poistné plnenie sa poisťovňa riadi rozhodnutím o invalidite, ktoré vydáva posudkový lekár. Invalidita musí byť priznaná rozhodnutím Sociálnej poisťovne, kedy pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť presahuje 70 % v porovnaní so zdravou osobou.

Čo nesmie chýbať v životnej poistke?

KOMUNÁLNA poisťovňa riešila vlani zo životného poistenia 7 339 poistných udalostí za viac ako 12,2 mil. eur. Až 74 % klientov má v rámci svojej "životky" uzatvorené viaceré pripoistenia, ktoré dokážu vykompenzovať finančnú stratu pri práceneschopnosti, resp. pokryť náklady na liečbu. "Pripoistenie invalidity chorobou alebo úrazom by malo ísť ruka v ruke spolu s poistením smrti, trvalých následkov úrazu či kritických alebo onkologických ochorení. V závislosti od počtu dojednaných pripoistení majú naši klienti možnosť zľavy až do výšky 22,5 %," uzatvára B. Vojtechová.

Informačný servis

Viac k téme: civilizačné choroby, Invalidný dôchodok, PR

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie