• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Lockdown je najhorší možný scenár. Ekonomické škody by boli obrovské, zhodujú sa analytici

Lockdown je najhorší možný scenár. Ekonomické škody by boli obrovské, zhodujú sa analytici

Prvé uzavretie ekonomiky sme prežili, druhé môže skončiť s oveľa horšími následkami.

21.10.2020 (Webnoviny.sk) - Lockdown by podľa ekonomických analytikov priniesol značné hospodárske škody. Premiér Igor Matovič nie raz povedal, že v boji proti novému koronavírusu lockdown ostáva v hre.

S projektom celoplošného testovania prišiel práve pre to, aby sa Slovensko tomuto scenáru vyhlo. Lockdown by podľa Matoviča trval minimálne tri týždne. Podľa analytikov je potrebné urobiť všetko preto, aby sme sa mu vyhli.

Tvrdší ako na jar

Zatiaľ čo začiatkom tohto roka sme o koronavíruse počúvali len v správach z ďalekej Číny, v marci už bolo všetko inak a pandémia sa začala šíriť aj u nás. Začali sa postupne zatvárať obchody, reštaurácie, prevádzky, až prišiel úplný lockdown ekonomiky, teda vlastne k uzavretiu ekonomiku s cieľom obmedziť pohyb obyvateľstva, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.

"To samozrejme stiahlo našu ekonomiku do recesie a negatívne ovplyvnilo trh práce," povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Rozbiehajúca sa druhá vlna pandémie preto vyvoláva patričné obavy. Lockdown je podľa Glasovej najhorším možným scenárom, pretože by stiahol naše hospodárstvo do ešte silnejšej recesie, než v akej sa teraz nachádzame. Obavy vyplývajú aj z toho, že tento lockdown by mohol byt podľa nej tvrdší ako ten jar, hlavne ak by bol spojený aj so zákazom vychádzania obyvateľstva. "Ekonomické škody by boli samozrejme obrovské," dodala Glasová.

Možnosti by sa mali poriadne zvážiť


Podobný názor má aj analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová, podľa ktorej by lockdown priniesol značné hospodárske škody. A to nielen priame, ale aj nepriame. Netýkalo by sa to len výpadku produkcie, ale aj negatívnych dopadov na trh práce, ktoré by si žiadali kompenzačné opatrenia zo strany vlády, aby zamedzili strate pracovných miest a znovu vo väčšom pokrývali výdavky na pandemickú OČR či PN.


Okrem toho, pri dočasnom výraznom obmedzení ekonomickej činnosti by poklesli aj daňovo-odvodové príjmy, čo by sa podľa Muchovej prejavilo na zhoršení schodku verejných financií. Pri dlhšom lockdowne by mohlo hroziť narušenie dodávateľských reťazcov a negatívny vplyv na konkurencieschopnosť.


Treba však podľa Muchovej dodať, že ak by časovo striktne obmedzený a včas zavedený lockdown vedel efektívne sploštiť krivku infekcií a zabránil by predĺženému obdobiu neistoty, dobrovoľného spoločenského dištancovania a čiastočných reštrikcií, mohol by byť nasledovaný pomerne rýchlym znovuoživením, ako poukazuje nedávna štúdia Medzinárodného menového fondu.


"Avšak je to spojené s viacerými faktormi a na robustnejšiu analýzu je priskoro, preto je namieste veľmi dobré zváženie primeraných možností," dodala Muchová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie