• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Litovský parlament poslal svetu silný odkaz, poslanci schválili sankcie voči Bielorusku

Litovský parlament poslal svetu silný odkaz, poslanci schválili sankcie voči Bielorusku

Minister zahraničia Linas Linkevičius vyhlásil, že "zločiny, ktoré sa dejú v Bielorusku, je potrebné vyšetriť a zodpovedných musia potrestať".

18.8.2020 (Webnoviny.sk) - Litovský parlament schválil ekonomické sankcie voči susednému Bielorusku s tým, že výsledky tamojších prezidentských volieb nemôžu byť medzinárodne uznané. Litovský minister zahraničia Linas Linkevičius vyhlásil, že "svetu poslali silný odkaz".

Návrh schválili v pomere hlasov 120:0, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania. Devätnásť zo 141 členov parlamentu sa na hlasovaní nezúčastnilo. Bližšie detaily o sankciách zatiaľ nezverejnili.

Zmanipulované výsledky volieb

Parlament taktiež vyzval k medzinárodnému odmietnutiu legitímnosti víťaza volieb, ktorým sa stal Alexander Lukašenko.

Politik získal vo voľbách 9. augusta 80 % hlasov, opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská mala 10 %. V krajine následne vypukli násilné demonštrácie. Podľa ľudí v uliciach sú tieto čísla zmanipulované.

Protesty v prvých dňoch sprevádzali tvrdé zákroky zo strany polície. Od 9. augusta polícia zadržala takmer 7 000 ľudí, stovky utrpeli pri zásahoch zranenia a dvaja zomreli.

Brutalita vyvolala kritiku Západu

Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.

Brutálne zákroky proti protestujúcim vyvolali kritiku západných krajín. Predseda Európskej rady Charles Michel na stredu zvolal mimoriadny summit európskych lídrov, aby prediskutovali dianie v Bielorusku.

Linkevičius zdôraznil, že "zločiny, ktoré sa dejú v Bielorusku, je potrebné vyšetriť a zodpovedných musia potrestať".

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie