• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Lipšic: Prokurátor Šúrek by čelil disciplinárke, pokiaľ by najvyšší súd a ústavný súd nevyhovel jeho argumentácií

Lipšic: Prokurátor Šúrek by čelil disciplinárke, pokiaľ by najvyšší súd a ústavný súd nevyhovel jeho argumentácií

Špeciálny prokurátor Lipšic reagoval na rozhodnutie ústavného súdu o tom, že je možné podať obžalobu aj pred vybavením návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

21.5.2022 (Webnoviny.sk) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek by čelil disciplinárnemu konaniu, pokiaľ by Najvyšší súd SR (NS SR) a Ústavný súd SR (ÚS SR) nevyhovel jeho právnej argumentácií.

Myslí si to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Reagoval tak na rozhodnutie ÚS SR o tom, že je možné podať obžalobu aj pred vybavením návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Sporný paragraf 363

„Doktor Šúrek išiel možno do nejakého rizika, keď si vyhodnotil, a správne, že príkaz generálneho prokurátora v tejto časti je nezákonný, lebo v princípe obsahuje negatívny pokyn a ten zákon zakazuje," vysvetlil Lipšic v piatok pre médiá.

Lipšic to povedal po tom, ako Najvyšší správny súd SR v piatok rozhodol o jeho disciplinárnom previnení na návrh generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Žilinku zastupoval na pojednávaní jeho prvý námestník Jozef Kandera. Ten trvá na tom, že je povinnosťou podriadenej prokuratúry, aby bol spisový materiál predložený generálnej prokuratúre na rozhodnutie podľa paragrafu 363 ešte pred podaním obžaloby.

Paragraf 363 Trestného poriadku umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak ním bol porušený zákon.

Procesné pochybenia

ÚS SR vo veci bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika potvrdil správnosť právnych úvah a záverov uznesenia NS SR zo 7. decembra 2021.

Ten nezistil dôvody na odmietnutie obžaloby bývalému špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi a bývalému príslušníkovi Slovenskej informačnej služby Petrovi Košč.

Senát zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a prikázal mu, aby vo veci konal a rozhodol. ŠTS totiž odmietol obžalobu voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi  a bývalému príslušníkovi SIS Petrovi Koščovi.

Poukazoval pritom na procesné pochybenia a tiež na to, že v prípade oboch obvinených stále nie je rozhodnuté o postupe podľa známeho paragrafu 363 Trestného poriadku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie