• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Lipavský českým ministrom zahraničia nebude, podľa Zemana má nízku kvalifikáciu

Lipavský českým ministrom zahraničia nebude, podľa Zemana má nízku kvalifikáciu

Vo vyhlásení zdôraznil, že ústava mu nedáva povinnosť akceptovať návrh, ktorý mu predložia.

10.12.2021 (Webnoviny.sk) - Český prezident Miloš Zeman v piatok oficiálne oznámil, že nevymenuje Jana Lipavského z Českej pirátskej strany za ministra zahraničia. Okrem iného to odôvodnil jeho nízkou kvalifikáciou či dištancovaným postojom k spolupráci Vyšehradskej štvorky a k Izraelu.

Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Zeman vo svojom odôvodnení uviedol, že Lipavský, na rozdiel od ostatných kandidátov, „absolvoval len bakalárske štúdium a podľa týždenníka Euro jeho záverečná bakalárska práca bola hodnotená najhoršou možnou známkou“.

Fiala vzal Zemanovo rozhodnutie na vedomie

Prezident tiež mieni, že jeho postoj k Vyšehradskej spolupráci a k vzťahu s Izraelom je v rozpore s pripravovaným programovým vyhlásením novej vlády. Spomenul tiež verejný návrh Lipavského na to, aby sa budúce Sudetonemecké dni konali v Česku.

Designovaný premiér Petr Fiala vzal prezidentovo vyhlásenie na vedomie a pre iDNES.cz povedal, že po pondelkovom stretnutí s prezidentom v Lánoch oznámi, aké budú ich konkrétne kroky. Kompetenčnú žalobu avizoval už skôr počas tohto týždňa.

„Je potrebné, aby Ústavný súd raz a navždy vyriešil otázku kompetencií ohľadom menovania nových členov vlády,“ povedal politik.

Strana i naďalej trvá na Lipavskom

Šéf Pirátov Ivan Bartoš Zemana na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter skritizoval. „Ústava jasne hovorí, že prezident menuje na návrh premiéra členov vlády. Tento názor zastával v minulosti aj samotný Miloš Zeman, keď hovoril, že prezident nemá právomoci kandidátov kádrovať,“ napísal a dodal, že jeho strana ďalej trvá na Lipavskom.

Prezident vydal vyhlásenie krátko po tom, čo sa na zámku v Lánoch stretol s kandidátom na ministra zdravotníctva Vlastimilom Válkom. Stretnutie uzavrelo sériu schôdzok s adeptmi na šéfov rezortov. V pondelok by sa hlava štátu mala s Fialom dohodnúť na termíne menovania vlády. Podľa zdrojov iDNES.cz to najpravdepodobnejšie bude 17. decembra.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie