• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Lídri sa v Bruseli stretnú na samite Európskej rady, pripojí sa aj prezident Zelenskyj

Lídri sa v Bruseli stretnú na samite Európskej rady, pripojí sa aj prezident Zelenskyj

V prvý deň sa k lídrom počas pracovného obeda pripojí generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.

23.3.2023 (SITA.sk) - Európska rada sa 23. a 24. marca stretne na dvojdňovom samite v Bruseli. Vedúci predstavitelia Európskej únie (EÚ) počas neho budú, vychádzajúc z predchádzajúcich zasadnutí v decembri 2022 a februári 2023, rokovať o najnovšom vývoji v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine a pokračujúcou podporou Únie pre Ukrajinu, o konkurencieschopnosti, jednotnom trhu a hospodárstve, energetike, vonkajších vzťahoch a ďalších témach.

V nadväznosti na zasadnutie z 9. februára prerokujú aj otázky migrácie. Európska rada o tom informuje prostredníctvom tlačovej správy na svojej webstránke.

Prvou témou bude Ukrajina

V prvý deň sa k lídrom počas pracovného obeda pripojí generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Na našom zasadnutí, ktoré bude nasledovať, budeme najprv rokovať o Ukrajine. Na začiatku zasadnutia sa k nám prostredníctvom videokonferencie pripojí prezident Zelenskyj. Ako vždy, opätovne potvrdíme náš neochvejný záväzok pomáhať Ukrajine,“ uvádza v pozývacom liste predseda Európskej rady Charles Michel.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine budú vedúci predstavitelia rokovať aj o zodpovednosti páchateľov, ďalšom zvyšovaní kolektívneho tlaku na Rusko, použití zmrazených aktív na obnovu Ukrajiny, podpore pri uspokojovaní vojenských a obranných potrieb Ukrajiny či globálnej potravinovej bezpečnosti.

Rozhovory o dlhodobej stratégie Európy

Európska rada prerokuje aj dlhodobú stratégiu Európy zameranú na posilnenie konkurencieschopnosti a produktivity a možnosti využitia plného potenciálu jednotného trhu. Lídri zároveň preskúmajú pokrok pri zabezpečovaní toho, aby bola hospodárska, priemyselná a technologická základňa Únie pripravená na zelenú a digitálnu transformáciu, čo predstavuje dvojaké úsilie o nasmerovanie Európy na cestu udržateľného a inkluzívneho rastu.

V tejto súvislosti budú rokovať o súbore návrhov vrátane európskeho aktu o kritických surovinách, aktu o emisne neutrálnom priemysle a revidovanom rámci štátnej pomoci.

Uskutoční sa tiež strategická diskusia o geopolitických aspektoch obchodnej politiky Únie a lídri sa budú zaoberať reformou rámca správy hospodárskych záležitostí EÚ. Čaká ich tiež rokovanie o európskom semestri 2023, ročnom cykle koordinácie hospodárskych, fiškálnych a sociálnych politík a politík zamestnanosti v rámci EÚ, a očakáva sa, že schvália odporúčanie o hospodárskej politike eurozóny a ročný prieskum udržateľného rastu na rok 2023.

Zhodnotia aj energetické opatrenia

Európska rada nadviaže na zasadnutie z vlaňajšieho decembra a zhodnotí opatrenia zamerané na riešenie otázky vysokých cien energií, zníženie dopytu po plyne, zaistenie bezpečnosti dodávok a postupné odstránenie závislosti od ruských fosílnych palív. V tejto súvislosti bude rokovať aj o pripravenosti a plánovaní pre prípad nepredvídaných udalostí na túto zimu a budúce chladné obdobia.

Vedúci predstavitelia EÚ na februárovom zasadnutí Európskej rady poverili Radu EÚ a Európsku komisiu, aby preskúmali vykonávanie svojich záverov o migrácii. Predsedníčka Komisie a švédske predsedníctvo budú o tejto otázke stručne informovať. V závislosti od aktuálnych udalostí sa Európska rada môže zaoberať aj inými špecifickými zahranično-politickými otázkami.

Popri zasadnutí Európskej rady sa 24. marca uskutoční aj samit eurozóny v inkluzívnom formáte.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie