• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Liberálna demokracia nemá v strednej a východnej Európe jasnú podporu. Ako je na tom Slovensko?

Liberálna demokracia nemá v strednej a východnej Európe jasnú podporu. Ako je na tom Slovensko?

Len v 5 z 10 krajín by si viac ako 50 percent respondentov zvolilo liberálnu demokraciu pred autokratickým vodcom.

28.6.2020 (Webnoviny.sk) - Liberálnu demokraciu preferuje na Slovensku 49 percent respondentov. Vyplýva to z novej štúdie organizácie Globsec, ktorá prináša názory a postoje vyše 10-tisíc ľudí z desiatich krajín Európskej únie (EÚ).

Dáta z prieskumov tiež ukazujú, že v Rakúsku, Estónsku a Česku sú občania spokojní so súčasnou vládou a spravovaním verejných záležitostí. Na Slovensku 65 percent respondentov nedôverovalo vláde a 75 percent politický stranám.

Menej slobody za viac blahobytu

Z dát tiež vyplýva, že 66 percent Slovákov by sa vzdalo niektorých slobôd a práv v prospech lepšej finančnej situácie a 69 percent v prospech väčšej bezpečnosti krajiny.

Nová štúdia Globsec-u, ukazuje, že podpora liberálnej demokracie nie je v regióne strednej a východnej Európy priamočiara. Len v 5 z 10 krajín by si viac ako 50 percent respondentov zvolilo liberálnu demokraciu pred autokratickým vodcom.

Na Slovensku preferuje liberálnu demokraciu 49 percent opýtaných respondentov oproti 82 percentám v Rakúsku.

„Naša nová publikácia preto prináša pohľad na to, ako sú ľudia v regióne spokojní so súčasným systémom riadenia v ich krajine, a či dôverujú inštitúciám a médiám. Dôvera je práve v týchto časoch nesmierne dôležitá,“ vyjadrila sa analytička Globsec-u Dominika Hajdu.

Prevláda pocit bezmocnosti

Dáta z prieskumov ukazujú, že iba v Rakúsku, Estónsku a Česku sú občania spokojní so súčasnou vládou a spravovaním verejných záležitostí.

Celkovo možno konštatovať, že väčšina obyvateľov v regióne nedôveruje verejným predstaviteľom - v priemere 72 percent nedôveruje politickým stranám a 53 percent nedôveruje vláde. Na Slovensku 65 percent respondentov nedôverovalo vláde a 75 percent politický stranám.

„Výsledky ukazujú, že medzi mnohými občanmi v regióne prevláda pocit bezmocnosti a presvedčenie, že záujmy bohatých a ľudí s politickými kontaktmi sú v spoločnosti viac zohľadňované,“ uviedla Katarína Klingová, senior analytička Globsec-u.

V priemere 6 z 10 respondentov verí, že ich potreby nie sú zohľadňované systémom, v ktorom žijú a 67 percent si myslí, že oligarchovia majú silný vplyv na konanie vlády.

Viera v konšpirácie vzrástla

Zatiaľ čo v otázke zohľadnenia potrieb Slováci s 62 percentami zapadajú do regionálneho priemeru, až 85 percent pociťuje vplyv oligarchov, čo je najviac z 10 skúmaných krajín.

„Ďalším faktorom, ktorý negatívne ovplyvňuje vnímanie demokratických procesov a inštitúcií sú dezinformácie a konšpiračné teórie. Súhlas s konšpiračnými výrokmi sme porovnali s dôverou v demokratický systém a zistili sme, že tí, ktorí veria konšpiráciám majú tiež tendenciu uprednostňovať silného autokratického lídra pred liberálnou demokraciou. Títo ľudia sú tiež ochotní vzdať sa svojich práv a slobôd v prospech iných socio-ekonomických výhod,“ dodala Klingová s tým, že podľa výskumu by sa 66 percent Slovákov vzdalo niektorých slobôd a práv v prospech lepšej finančnej situácie a 69 percent v prospech väčšej bezpečnosti krajiny.

Analytička tiež vysvetlila, že typ prevládajúcich dezinformácií a konšpirácií sa v každej krajine líši, a to najmä od regiónu a politicko-historického kontextu. V priemere sú im však najviac náchylní veriť Slováci a Bulhari.

Asi polovica respondentov v oboch krajinách súhlasila s konšpiračnými a zavádzajúcimi tvrdeniami v oboch krajinách. „U Slovákov tendencia veriť v konšpiráciu o tajných spolkoch dokonca oproti roku 2018 vzrástla z 53 na 60 percent,” poukázala Hajdu.

Viac k téme: demokracia, liberálna demokracia, prieskum

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie