• Dnes je: Sobota 21. septembra 2019 meniny má Matúš

Leto a salmonelóza idú ruka v ruke. Ako sa chrániť

Leto a salmonelóza idú ruka v ruke. Ako sa chrániť

Najviac chorých osôb zaznamenali epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín.

Ak majú baktérie salmonely obľúbené ročné obdobie, zaručene je to leto. Horúčavy, rodinné oslavy a častejšie stolovanie pod holým nebom pre salmonely znamenajú raj na zemi.

Potvrdzujú to aj štatistiky Úradu verejného zdravotníctva SR. Vlani hygienici zaznamenali 7 373 ochorení na salmonelózu. To predstavuje chorobnosť 135,45 prípadov na stotisíc obyvateľov. Oproti roku 2017 stúpol ich počet o 17,7 % a za posledných päť rokov má narastajúci trend.

Salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.

Nebezpečné vajcia

Ak sa z rovnakého zdroja nakazia dvaja a viacerí ľudia, hovoríme o epidémii. Vlani na Slovensku ohlásili celkovo 501 epidémií salmonelóz, z toho 174 epidémií bolo s počtom chorých 3 a viac osôb v jednom ohnisku.

Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Nahlásili ich v 86 epidémiách, pričom v 47 prípadoch išlo o domáce vajcia. V 30 prípadoch to boli vajcia z obchodov a v deviatich prípadoch sa ochorenie prejavilo po skonzumovaní cukrárenských výrobkov a sladkostí.


Druhým najčastejším faktorom prenosu bolo mäso a mäsové výrobky. Z 19 epidémií išlo v 12 prípadoch o kuracie mäso, v štyroch o mäsové výrobky, v dvoch o bravčové mäso a v jednom prípade o hovädzie mäso.


Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie. „Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Rekordne ničivé zákusky: 77 chorých


Najviac chorých osôb zaznamenali epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín. Na dvoch nezávislých rodinných akciách v okrese Kežmarok sa z celkového počtu 208 exponovaných nakazilo až 77 osôb, 46 dospelých a 31 detí. Štrnásť ľudí museli hospitalizovať.


Epidemiologické vyšetrenie ukázalo, že na oboch akciách konzumovali zákusky od rovnakého dodávateľa.


Najviac epidémií salmonelózy bolo vlani v Žilinskom (38) a v Prešovskom kraji (32). Nasledoval Banskobystrický kraj s 25-imi, Trnavský a Trenčiansky kraj v každom po 19 epidémií, Košický s 18-imi, v Nitrianskom bolo 17 epidémií a v Bratislavskom kraji 6 epidémií.

Ako sa prenášajú


Kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov. To sú podmienky, ktoré idú alimentárnym ochoreniam k duhu.

Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile.

„Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho. Odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti,“ radia hygienici.


Zažívacie ťažkosti môžu spôsobiť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny. „Okrem dodržiavania osobnej hygieny používajte pri grilovaní čisté náčinie, utierky a myslite na ochranu jedál pred hmyzom. Pokrm skonzumujte čo najskôr,“ pokračuje úrad.


Dobre vedieť

- baktéria salmonella a iné baktérie prežívajú aj v mrazených potravinách a pri teplote varenia nižšej ako 60 stupňov Celzia

- množia sa i pri chladničkových teplotách vyšších ako 5 stupňov Celzia

- mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia, veľmi rýchlo prenikajú do potraviny a ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy

- preniesť ich môžete rukami, ale napríklad aj kuchynskými utierkami a kuchynským náradím

- nedostatočne tepelne upravené mäso je rizikovejšie pre malé deti a tehotné ženy

- mäso nie je vhodné namáčať a umývať v nádobe s napustenou vodou


Príznaky sa prejavia aj po troch dňoch

Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä tráviaci systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. „Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh,“ upozorňuje Mikas.


Príznaky nastupujú 6 až 72 hodín po zjedení nakazeného jedla. Patria medzi ne:


- vysoká teplota

- nevoľnosť

- kŕčovité bolesti

- zvracanie

- zelené hnačky s prímesou krvi


Kampylobaktery na vzostupe

Prvenstvo medzi ochoreniami, ktoré spôsobujú skazené potraviny, patrí kampylobakteriózam. Za posledných desať rokov zaznamenávajú epidemiológovia narastajúci trend. Kampylobakteriózy však spôsobujú menej epidémií ako salmonely.


V roku 2018 na Slovensku zaznamenali 8 428 ochorení na kampylobakteriózu. Chorobnosť tak predstavuje 154,84 prípadov na stotisíc obyvateľov. Celkovo bolo hlásených 176 epidémií kampylobakteriózy, z toho v 22 epidémiách ochoreli traja a viac ľudí.


Najčastejšie bolo zdrojom ochorení mäso a mäsové výrobky. Najhoršie vyšlo kuracie – z 15 epidémií spôsobilo ochorenie v 13 prípadoch, dvakrát nákazu vyvolali mäsové výrobky. Takmer všetky epidémie kampylobakteriózy s troma a viac infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach.


Epidémie s troma a viac chorými osobami v jednom ohnisku nákazy postihli okrem Bratislavského a Trenčianskeho kraja všetky ostatné. Najviac epidémií hlásili v Trnavskom kraji – sedem. Prešovský a Nitriansky kraj oznámil každý po štyri epidémie, Košický kraj tri a v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji po dve epidémie kampylobakter.

Ako spoznať kampylobakteriózu

Príznaky sa môžu prihlásiť jeden až sedem dní po zjedení pokazeného jedla. Sú to:



- bolesť brucha

- hnačka

- horúčka

- bolesti hlavy a svalov

- niekedy zvracanie


Rizikovým potravinami sú surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky, nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody.

Úrad verejného zdravotníctva radí

- umývajte si ruky mydlom a vodou pred prípravou a počas prípravy pokrmov, pred jedením, po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety, po kontakte so zvieratami

- neumývajte surové mäso namáčaním vo vode

- nespracúvajte na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny

- vyhnite sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa

- potraviny vyžadujúce chladenie – mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny nakupujte do chladiacej tašky, dopravte domov čo najskôr a dajte hneď do chladničky

- nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a pokrmov, suroviny, pokiaľ je to možné, spracujte do pokrmov čo najrýchlejšie

- pri rozbíjaní vajíčok dávajte pozor na to, aby ste ich obsah nekontaminovali škrupinou alebo rukami

- udržiavajte neustále v čistote pracovné plochy, kuchynské náradie a pomôcky

Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.

Pozrite si náš nový Magazín!

Video: Koľko času maximálne by malo dieťa stráviť za počítačom, mobilom či tabletom?






Počasie