• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Leto a salmonelóza idú ruka v ruke. Ako sa chrániť

Leto a salmonelóza idú ruka v ruke. Ako sa chrániť

Najviac chorých osôb zaznamenali epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín.

Ak majú baktérie salmonely obľúbené ročné obdobie, zaručene je to leto. Horúčavy, rodinné oslavy a častejšie stolovanie pod holým nebom pre salmonely znamenajú raj na zemi.

Potvrdzujú to aj štatistiky Úradu verejného zdravotníctva SR. Vlani hygienici zaznamenali 7 373 ochorení na salmonelózu. To predstavuje chorobnosť 135,45 prípadov na stotisíc obyvateľov. Oproti roku 2017 stúpol ich počet o 17,7 % a za posledných päť rokov má narastajúci trend.

Salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.

Nebezpečné vajcia

Ak sa z rovnakého zdroja nakazia dvaja a viacerí ľudia, hovoríme o epidémii. Vlani na Slovensku ohlásili celkovo 501 epidémií salmonelóz, z toho 174 epidémií bolo s počtom chorých 3 a viac osôb v jednom ohnisku.

Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Nahlásili ich v 86 epidémiách, pričom v 47 prípadoch išlo o domáce vajcia. V 30 prípadoch to boli vajcia z obchodov a v deviatich prípadoch sa ochorenie prejavilo po skonzumovaní cukrárenských výrobkov a sladkostí.


Druhým najčastejším faktorom prenosu bolo mäso a mäsové výrobky. Z 19 epidémií išlo v 12 prípadoch o kuracie mäso, v štyroch o mäsové výrobky, v dvoch o bravčové mäso a v jednom prípade o hovädzie mäso.


Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie. „Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Rekordne ničivé zákusky: 77 chorých


Najviac chorých osôb zaznamenali epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín. Na dvoch nezávislých rodinných akciách v okrese Kežmarok sa z celkového počtu 208 exponovaných nakazilo až 77 osôb, 46 dospelých a 31 detí. Štrnásť ľudí museli hospitalizovať.


Epidemiologické vyšetrenie ukázalo, že na oboch akciách konzumovali zákusky od rovnakého dodávateľa.


Najviac epidémií salmonelózy bolo vlani v Žilinskom (38) a v Prešovskom kraji (32). Nasledoval Banskobystrický kraj s 25-imi, Trnavský a Trenčiansky kraj v každom po 19 epidémií, Košický s 18-imi, v Nitrianskom bolo 17 epidémií a v Bratislavskom kraji 6 epidémií.

Ako sa prenášajú


Kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov. To sú podmienky, ktoré idú alimentárnym ochoreniam k duhu.

Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile.

„Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho. Odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti,“ radia hygienici.


Zažívacie ťažkosti môžu spôsobiť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny. „Okrem dodržiavania osobnej hygieny používajte pri grilovaní čisté náčinie, utierky a myslite na ochranu jedál pred hmyzom. Pokrm skonzumujte čo najskôr,“ pokračuje úrad.


Dobre vedieť

- baktéria salmonella a iné baktérie prežívajú aj v mrazených potravinách a pri teplote varenia nižšej ako 60 stupňov Celzia

- množia sa i pri chladničkových teplotách vyšších ako 5 stupňov Celzia

- mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia, veľmi rýchlo prenikajú do potraviny a ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy

- preniesť ich môžete rukami, ale napríklad aj kuchynskými utierkami a kuchynským náradím

- nedostatočne tepelne upravené mäso je rizikovejšie pre malé deti a tehotné ženy

- mäso nie je vhodné namáčať a umývať v nádobe s napustenou vodou


Príznaky sa prejavia aj po troch dňoch

Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä tráviaci systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. „Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh,“ upozorňuje Mikas.


Príznaky nastupujú 6 až 72 hodín po zjedení nakazeného jedla. Patria medzi ne:


- vysoká teplota

- nevoľnosť

- kŕčovité bolesti

- zvracanie

- zelené hnačky s prímesou krvi


Kampylobaktery na vzostupe

Prvenstvo medzi ochoreniami, ktoré spôsobujú skazené potraviny, patrí kampylobakteriózam. Za posledných desať rokov zaznamenávajú epidemiológovia narastajúci trend. Kampylobakteriózy však spôsobujú menej epidémií ako salmonely.


V roku 2018 na Slovensku zaznamenali 8 428 ochorení na kampylobakteriózu. Chorobnosť tak predstavuje 154,84 prípadov na stotisíc obyvateľov. Celkovo bolo hlásených 176 epidémií kampylobakteriózy, z toho v 22 epidémiách ochoreli traja a viac ľudí.


Najčastejšie bolo zdrojom ochorení mäso a mäsové výrobky. Najhoršie vyšlo kuracie – z 15 epidémií spôsobilo ochorenie v 13 prípadoch, dvakrát nákazu vyvolali mäsové výrobky. Takmer všetky epidémie kampylobakteriózy s troma a viac infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach.


Epidémie s troma a viac chorými osobami v jednom ohnisku nákazy postihli okrem Bratislavského a Trenčianskeho kraja všetky ostatné. Najviac epidémií hlásili v Trnavskom kraji – sedem. Prešovský a Nitriansky kraj oznámil každý po štyri epidémie, Košický kraj tri a v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji po dve epidémie kampylobakter.

Ako spoznať kampylobakteriózu

Príznaky sa môžu prihlásiť jeden až sedem dní po zjedení pokazeného jedla. Sú to:



- bolesť brucha

- hnačka

- horúčka

- bolesti hlavy a svalov

- niekedy zvracanie


Rizikovým potravinami sú surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky, nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody.

Úrad verejného zdravotníctva radí

- umývajte si ruky mydlom a vodou pred prípravou a počas prípravy pokrmov, pred jedením, po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety, po kontakte so zvieratami

- neumývajte surové mäso namáčaním vo vode

- nespracúvajte na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny

- vyhnite sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa

- potraviny vyžadujúce chladenie – mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny nakupujte do chladiacej tašky, dopravte domov čo najskôr a dajte hneď do chladničky

- nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a pokrmov, suroviny, pokiaľ je to možné, spracujte do pokrmov čo najrýchlejšie

- pri rozbíjaní vajíčok dávajte pozor na to, aby ste ich obsah nekontaminovali škrupinou alebo rukami

- udržiavajte neustále v čistote pracovné plochy, kuchynské náradie a pomôcky

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie