• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Lesný porast nad obcou Rudno nad Hronom je podľa Lesov SR schopný zachytávať zrážky

Lesný porast nad obcou Rudno nad Hronom je podľa Lesov SR schopný zachytávať zrážky

Povodeň v obci Rudno nad Hronom

Súčasná lesná vegetácia v správe štátneho podniku Lesy SR nad obcou Rudno nad Hronom spĺňa schopnosť zachytávania zrážok a zabraňuje rýchlemu odtoku vody.

Už aj 20-ročné porasty sú schopné zadržiavať zrážky, plnia teda vodozádržnú funkciu.

Informovala o tom v súvislosti s nedávnou povodňou v dotknutej obci vedúca odboru komunikácie Lesy SR Marína Debnárová s tým, že v povodí Matejkovo spravujú 87 percent územia, z toho viac ako 60 percent tvoria lesy s vekom nad 40 rokov.

Povodeň z roztrhnutej prehrádzky

V povodí Uhliská je 73 percent v správe štátneho podniku, z toho takmer 70 percent tvoria lesy s vekom nad 40 rokov.

Lesy nad Rudnom nad Hronom majú dostatočne pestrú vekovú štruktúru na to, aby dokázali zabezpečiť všetky produkčné aj mimoprodukčné funkcie lesa. Ide najmä o vysokú absorbčnú schopnosť, protieróznu funkciu či spomalenie odtoku vody pri prívalových dažďoch.

Ako podotkol vedúci odboru lesníckej výroby a PBHL Miroslav Skladaný, výsledky prvotnej analýzy priebehu povodne v obci nasvedčujú, že povodeň bola z veľkej časti zapríčinená prielomovou vlnou pochádzajúcou z roztrhnutej prehrádzky na drobnom vodnom toku Rudniansky potok.

O tejto skutočnosti svedčí podľa neho aj fakt, že časť obce, cez ktorú preteká jeho ľavostranný prítok (Husárovský potok), nebola povodňou zasiahnutá.

Mladšie porasty sú najúčinnejšie

Pri tom podiel porastov do 20 rokov je v tomto povodí vyšší (14,2 percenta) oproti povodiu Rudnianskeho potoka (10,8 percenta).

Najúčinnejšie znižujú odtok mladšie lesné porasty, účinnosť prestarnutých a preriedených porastov je približne rovnaká, ako u nelesných spoločenstiev. Maximálne účinné proti povodniam sú porasty 40 až 70-ročné.


Nové zvážnice sa v lokalite posledné roky nebudovali. Lesné zvážnice majú okrem toho vybudované priečne a pozdĺžne odvodňovacie zariadenia, ktoré odvádzajú vodu z telesa cesty. Tým zabraňujú povrchovému odtoku a nasmerujú vodu na miesta, kde môže vsakovať.


„Každý les plní vodozádržnú funkciu, či je hospodársky, ochranný alebo účelový, a to v závislosti od veku a jeho štruktúry. Ak je však intenzita zrážok priveľká a interval zrážok je dlhý a nepretržitý, žiadny les nedokáže absorbovať taký objem zrážok a zvýši sa povrchový tok. Pri nadmerných zrážkach ani najcitlivejšie obhospodarovanie lesa nedokáže zadržať také množstvo vody,“ dodáva vo svojom stanovisku štátny podnik Lesy SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie