• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Lengvarský sľubuje očkovaným Slovákom výhody. Členovia pandemickej komisie o ničom nevedia

Lengvarský sľubuje očkovaným Slovákom výhody. Členovia pandemickej komisie o ničom nevedia

Kedy sa budú môcť očkovaní Slováci vydať na cesty bez obmedzení?

Na Deň detí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) v diskusnej relácii Na Telo plus uviedol, že do dvoch týždňov by chcel rezort predstaviť zoznam výhod, ktoré budú mať Slováci zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Momentálne na Slovensku platí, že vybrané služby môžu využívať osoby, ktoré majú negatívny test na prítomnosť koronavírusu, tí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali alebo tí, ktorí sú zaočkovaní aspoň jednou dávkou vakcíny.

Očkovaní ľudia, rovnako ako tí, ktorí koronavírusovú infekciu prekonali, tým pádom voči neočkovaným majú jedinú výhodu, a to takú, že nemusia absolvovať nepríjemné testovanie odberom z nosohlatana alebo aj hrdla.


Nakoľko sa epidemiologické opatrenia neustále uvoľňujú, nie je jasné, aké iné výhody by ministerstvo mohlo očkovaným Slovákom predstaviť, respektíve, na všetky „rozumné“ je už zdá sa neskoro.

Inde vo svete

Nemecko sa otázkou oslobodenia zaočkovaných od určitých pandemických opatrení zaoberalo už koncom apríla. Napríklad prisľúb, že očkovaní Nemci budú môcť vstúpiť aj do interiéru reštaurácií, tak mohol byť pre mnohých nerozhodnutých motivujúcim prvkom.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zase začiatkom apríla rozhodlo, že úplne zaočkované osoby môžu cestovať v rámci Spojených štátov bez povinnosti absolvovať testy na prítomnosť koronavírusu alebo ísť do karantény.

V polovici mája CDC zmiernilo aj pravidlá nosenia rúšok v interiéroch, na väčšine miest ich už zaočkovaní nemuseli mať. Museli ich nosiť už len na miestach zaplnených ľuďmi. Povinné pritom neboli ani na pracoviskách alebo v školách.


Svojskú výhodu zaviedli aj Poliaci. Od 2. júna sa zábavných a rodinných podujatí môže zúčastniť až 150 ľudí, pričom do tohto limitu sa plne zaočkované osoby vôbec nerátajú.


Česi od 31. mája môžu medzi Maďarskom, Nemeckom, Poľskom, Rakúskom, Slovenskom, Slovinskom či Chorvátskom cestovať po prvej dávke očkovania bez obmedzení.

Všetky tieto „výhody“ mohli pomôcť presvedčiť ľudí, aby sa išli dať zaočkovať, nakoľko ich zaviedli období, kým naozaj poskytovali výhodu. A čo u nás?

Rozhovory na Slovensku

Na Slovensku sa o možných výhodách pre očkovaných rozprávali členovia Pandemickej komisie Vlády SR naposledy ešte v marci, keď bol ministrom zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), aj to iba vo veľmi všeobecnej rovine.


Aspoň tak to vyplýva z rozhovoru s Pavlom Šajgalíkom, predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) a členom tejto komisie. „Pandemická komisia, ani tá posledná, nepreberala konkrétne benefity,“ uviedol pre portál vZdravotníctve.sk.


Konkrétne podľa jeho slov odzneli rôzne názory o tom, aby sme urobili akýsi preukaz s QR kódom, s ktorým by ľudia chodili do reštaurácií. Či majú alebo nemajú mať rúška, o tom sa komisia nerozprávala.


Bolo to totiž v období, kedy sa Slovensko ešte nachádzalo v červenej a bordovej farbe, a teda takéto rozhovory nemali ešte význam. Šajgalík tiež dodal, že ak o tom niekde minister hovoril, mohlo to byť na inom fóre.

Čaká sa na EÚ?

Pandemická komisia sa teda k téme výhod pre zaočkovaných ľudí adresne nikdy nevyjadrovala. Podľa informácií portálu vZdravotníctve.sk totiž rezort čaká na komplexné usmernenie zo strany Európskej únie.

Tá doteraz na verejnosti komunikovala hlavne snahu o zavedenie jednotného európskeho certifikátu, ktorý by očkovaným ľuďom umožnil cestovať medzi jednotlivými krajinami bez väčších obmedzení.


Europoslanec Martin Šimečka (PS/RE), ktorý sa v Bruseli venuje zdravotníckym témam, však informáciu o tom, že Európska komisia chystá okrem zelených certifikátov aj spoločné usmernenie o ďalších výhodách pre zaočkovaných, nepotvrdil.


„EÚ podporuje všetky iniciatívy členských štátov, ktoré povedú k vyššej zaočkovanosti obyvateľstva a dosiahnutiu kolektívnej imunity. Toto konkrétne opatrenie dnes nie je na stole,“ povedal pre portál vZdravotníctve.sk.


Šimečka však nevylúčil, že do budúcna sa táto téma na pôde európskeho parlamentu otvorí. Pripomenul tiež, že očkovacie stratégie sú stále v rukách vlád členských štátov a kompetencie EÚ sú v oblasti zdravotníctva relatívne malé.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie