• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Lekárska komora kritizuje reformu zdravotníctva, treba riešiť nedostatok personálu a nie optimalizáciu nemocníc

Lekárska komora kritizuje reformu zdravotníctva, treba riešiť nedostatok personálu a nie optimalizáciu nemocníc

Optimalizácia nadväzujúca na stratifikáciu je doslova hazardom so životom.

Kvalitné zdravotníctvo Slovensko nedosiahne navrhovanou optimalizáciou siete nemocníc, ale iba stabilizáciou zdravotníckeho personálu.

Tá sa dosiahne iba cez lepšie platy a podmienky pre lekárov a zdravotné sestry, pričom konať treba okamžite.

Konštatoval to vo štvrtok prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár.

Nádej na zmenu

Optimalizácia siete nemocníc vychádza podľa SLK zo stratifikácie, ktorú za minulej vlády navrhovala exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. SLK bola proti jej prijatiu už vtedy.

„Pri príchode novej vlády sme mali nádej na zmenu, že príde skutočná reforma zdravotníctva. To, že sa stratifikácia za minulej vlády neschválila v podobe, v akej bola navrhovaná, nás potešilo. Potvrdila to aj pandémia a situácia s lôžkami. Optimalizácia nadväzujúca na stratifikáciu je doslova hazardom so životom. My sa ale trápime hlavne s nedostatkom sestier a lekárov, a to nikto nerieši,“ povedal Marian Kollár.

Neprinesie žiadne zlepšenie

SLK sa podľa jej prezidenta snažila pri reforme zdravotníctva už niekoľkokrát podať kompetentným pomocnú ruku.

„Predkladaný návrh je optimalizácia, nie skutočná reforma. Nevieme ako toľko prostriedkov, viac ako miliarda eur z plánu obnovy, môže byť vyčlenených na optimalizáciu. V navrhovanej podobe neprinesie žiadne zlepšenie. Riešením optimalizácie nemocníc nemôže byť ich zatváranie. Nepodporíme niečo, čo nikomu nepomôže. Naopak, nutne potrebujeme stabilizáciu zdravotníckeho personálu, a to ihneď,“ doplnil Kollár.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie