• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Lekár môže odmietnuť očkovať Sputnikom. Vieme tiež, kto bude zodpovedný za poškodenie zdravia ľudí po vakcinácii

Lekár môže odmietnuť očkovať Sputnikom. Vieme tiež, kto bude zodpovedný za poškodenie zdravia ľudí po vakcinácii

Komora lekárov očakáva, že vláda už v najbližších dňoch pripraví potrebné legislatívne úpravy, ktoré následne presne určia postupy a pravidlá pri podávaní ruskej vakcíny.

Tajný nákup Sputnika V nevyvolal len otázky o ďalšom fungovaní koalície, ale tiež o samotnom očkovaní touto vakcínou. Keďže Rusko doteraz nepožiadalo o jej registráciu Európsku liekovú agentúru (EMA), na Slovensko sa dostala na základe povolenia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO).

Očkovať by sa ňou mali len ľudia, ktorí o to prejavia záujem. Pred vakcináciou budú musieť podpísať čestné vyhlásenie o tom, že vedia, že EMA vakcínu neschválila. Zároveň by mali byť informovaní o prípadných rizikách, ktoré sú s tým spojené.

To však podľa odborníka na medicínske právo Ivana Humeníka neznamená, že očkovaní strácajú nárok na odškodnenie v prípade neskorších negatívnych účinkov.

Budú zodpovední lekári?

V povolení na použitie neregistrovanej vakcíny, ktoré vydalo ministerstvo zdravotníctva, sa píše, že „za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár“. Obdobne sa o tom píše aj v zákone o liekoch.

Medzi lekármi to vyvolalo vlnu pohoršenia.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský sa napríklad vyjadril, že „ešte nikdy sa nestalo, že pán premiér a pán minister rozhodnú o podávaní neregistrovaného lieku, presviedčajú verejnosť, že ide o skvelý a bezpečný prípravok a potom minister zdravotníctva napíše list, kde uvedie, že plnú zodpovednosť za terapiu neregistrovaným liekom preberá ošetrujúci lekár“.

Advokát však upozorňuje, že bola nešťastne zvolená formulácia, ktorá môže navádzať, že za nežiadúce účinky lieku bude lekár právne zodpovedať. „Nie je to tak. Občianskoprávnu zodpovednosť za škodu aj v takom prípade nesie podľa môjho názoru poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, u ktorého sa očkovalo,“ povedal.

Komora lekárov: Zodpovednosť má prebrať štát

Podobný názor má aj Slovenská lekárska komora (SLK). Ako pre portál vZdravotníctve.sk uviedla jej hovorkyňa Nancy Závodská, v tomto prípade by mal niesť zodpovednosť štát. Zdôvodňuje to tým, že štát je objednávateľom, nákupcom a platcom ruskej vakcíny a samotné očkovanie je v jeho záujme.


Podávanie vakcíny je podľa lekárskej komory odlišné od bežných prípadov používania neregistrovaných liekov, ktoré pri jednotlivých pacientoch objednávajú lekári. „Vtedy je za podanie tohto lieku aj tento lekár zodpovedný a takýto postup je bežný a v súlade s legislatívou,“ doplnila Závodská.

Aj bez obavy zo zodpovednosti môžu mať niektorí lekári problém s podávaním neregistrovanej vakcíny. Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv totiž doteraz od ruského výrobcu nedostal výrobnú dokumentáciu, ktorá je potrebná, aby sme vedeli všetko o kvalite a bezpečnosti vakcíny.

Aj lekár môže povedať nie

Okrem toho, ako podotkol Humeník, schválenie Sputnika V na terapeutické použitie znamená, že sa vakcína môže použiť, no neznamená to automaticky, že sa používať musí. Advokát je názoru, že lekári by mohli odmietnuť očkovať neregistrovanou ruskou vakcínou.


„Vzhľadom na chýbajúce bezpečnostné údaje o vakcíne a na absenciu relevantného odborného názoru o tom, že použitie tejto vakcíny je možné vnímať ako ,postup lege artis´ si myslím, že takúto možnosť majú,“ zdôvodnil.

Podľa Humeníka je potrebné, aby štát tieto otázky pacientom jasne vysvetlil, kým sa začne Sputnikom V očkovať. Inak sa môže stať, že lekári budú čeliť nepríjemnému tlaku zo strany pacientov, ak ich nebudú chcieť očkovať.

„I keď lekár ustojí prípadnú sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či samosprávny kraj, bude to pre neho predstavovať zbytočný stres, náklady,“ dodal.

Komora očakáva od ministerstva „noty“

Závodská na otázku, či už zaznamenali neochotu alebo strach zo strany lekárov očkovať neregistrovanou ruskou vakcínou, reagovala, že sa im ozývajú a požadujú informácie.


Komora lekárov očakáva, že vláda už v najbližších dňoch pripraví potrebné legislatívne úpravy, ktoré následne presne určia postupy a pravidlá pri podávaní ruskej vakcíny. „Z nich musí byť jasné, že lekár za prípadné nežiaduce účinky nenesie zodpovednosť,“ doplnila Závodská.


Ministerstvo zdravotníctva do uzávierky neodpovedalo, či plánujú vydať nejaké usmernenia pre zdravotníkov.


Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Pandémia COVID-19 je výsledkom klimatických zmien. Čína nemusí byť jediným ohniskom nových vírusov

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie