• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Lavrov priblížil kľúčovú prioritu Ruska na Ukrajine a poprel špekulácie o Putinovi

Lavrov priblížil kľúčovú prioritu Ruska na Ukrajine a poprel špekulácie o Putinovi

Sergej Lavrov obraňoval ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine.

30.5.2022 (Webnoviny.sk) - Rusko považuje „oslobodenie" Donbasu na východe Ukrajiny na svoju „bezpodmienečnú prioritu". Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ten pri obrane ruskej vojenskej operácie, ktorá trvá viac ako tri mesiace, opäť povedal, že jej cieľom je „demilitarizácia" Ukrajiny a Rusko bojuje proti "neonacistickému režimu". Zároveň poprel špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin je chorý.

Zelenskyj odvolal šéfa bezpečnosti v Charkovskej oblasti, myslel len na seba

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po nedeľňajšej návšteve Charkovskej oblasti na východe krajiny prepustil regionálneho šéfa bezpečnosti.

Ako referuje spravodajský web CNN, šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Charkovskej oblasti podľa Zelenského „nepracoval na ochrane mesta pred prvými dňami totálnej invázie a myslel len na seba“.

Príspevok pre azylantov sa čoskoro zvýši na trojnásobok životného minima, dostanú ho aj cudzinci

Jednorazový príspevok pre azylantov sa od 1. júna 2022 zvýši z 1,5 násobku na trojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu. Príspevok v rovnakej výške dostane aj cudzinec, ktorému sa poskytla doplnková ochrana. Počíta s tým vládna novela zákona o azyle, ktorú v marci schválili poslanci parlamentu.


Zavádza sa aj poskytovanie nového príspevku pre azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana, a to integračného príspevku. Bude sa poskytovať vo výške 1,75-násobku sumy životného minima s tým, že sa budú spoločne posudzovať rodinní príslušníci žijúci v spoločnej domácnosti. Príspevok sa bude poskytovať počas šiestich mesiacov.

Sociálne a psychologické poradenstvo a kurz kultúrnej orientácie zabezpečí podľa schváleného návrhu rezort vnútra aj pre žiadateľov o udelenie azylu na základe ich individuálnych potrieb. Ministerstvo tiež navrhlo skrátiť lehotu brániacu v prístupe na trh práce pre žiadateľov o udelenie azylu zo súčasných deväť mesiacov od začatia konania na šesť mesiacov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie