• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Ľahšie zvládanie kríz či prínosy v čase pandémie, europoslanci hodnotia členstvo Slovenska v EÚ

Ľahšie zvládanie kríz či prínosy v čase pandémie, europoslanci hodnotia členstvo Slovenska v EÚ

Slovenská republika si pripomína 17.

1.5.2021 (Webnoviny.sk) - Zavŕšenie národnoštátnych ambícií aj zdieľanie spoločných hodnôt. Aj takto vidia slovenskí europoslanci členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii (EÚ). Dnes je to 17. rokov, odkedy sa SR zaradila medzi členské krajiny EÚ.

Rozhodnutia pri jednom stole

Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH/EPP) je vstup do EÚ zavŕšením národnoštátnych ambícií. „Prvýkrát v dejinách nie je Slovensko len objektom zahraničnej a hospodárskej politiky silnejších štátov, ale spolutvorí spoločné európske rozhodnutia pri jednom stole ako rovný s rovnými,“ uviedol europoslanec.

Štefanec vníma členstvo v EÚ nielen ako príležitosť pre slovenské firmy uplatniť sa na spoločnom trhu či pre študentov vyskúšať si zahraničné univerzity. Podľa neho je výhodou aj spoločná mena a sloboda pohybu, aká doposiaľ nebola. „Prínosy cítime aj dnes v čase pandémie, kedy sú naši občania očkovaní rovnakými vakcínami ako Nemci či Francúzi. Práve v ťažších časoch si viac uvedomujeme, že krízy prekonáme rýchlejšie európskou spoluprácou."

Ľahšie zvládanie kríz a rizík

Podľa europoslanca Miroslava Číža (Smer-SD/SD) znamená vstup SR do EÚ zdieľanie spoločných hodnôt, akými sú demokracia, solidarita či sloboda. Vďaka EÚ zvláda Slovensko krízy a riziká ľahšie. Podľa Číža si bežní občania niekedy neuvedomujú, že veci, ktoré považujú za samozrejmé, sú výsledkom členstva v EÚ. Ide napríklad o voľný pohyb osôb, štúdium v zahraničí cez program Erazmus či pravidlá v oblasti ochrany spotrebiteľov.

Z politického hľadiska je dôležitým prínosom, že Slovensko sedí za jedným rokovacím stolom spolu so všetkými ostatnými členskými krajinami a podieľa sa na spoločnom rozhodovaní,“ uzatvára Číž.

Výhody považujeme za samozrejmé

Po sedemnástich rokoch členstva si už ani neuvedomujeme a považujeme za samozrejmé výhody, ktoré nám Európska únia prináša,“ uviedol pre agentúru SITA europoslanec Michal Wiezik (EPP/SPOLU). Priblížil, že ide o „bežne prehliadané“ možnosti, ako je neobmedzené cestovanie, nulové poplatky za hovory alebo transakcie, prístupné štúdium či práca v zahraničí. Pre malú a otvorenú ekonomiku, akú má Slovensko, je podľa neho byť súčasťou najsilnejšej ekonomiky sveta jednoznačnou výhodou. Dodal, že Slovensko ako člen EÚ získalo pozíciu ovplyvniť dianie na svetovej scéne.

Spolu s partnermi v rámci EÚ môže koordinovane riešiť problémy, ktoré by sa jednotlivo zvládli ťažko vzhľadom na ich globálny charakter. Ako príklad uviedol, že cez Úniu sa podarilo vyvinúť dostatočný tlak na medzinárodných partnerov k naplneniu záväzkov Parížskej dohody. Tento prínos vníma ako jeden z najdôležitejších, pretože vďaka EÚ je téma klimatických zmien a ochrany životného prostredia prioritou aj na Slovensku.

Kľúčové členstvo pre zdravie a prosperitu

Europoslanec Vladimír Bilčík (EPP/SPOLU) vo svojom profile na sociálnej sieti podotkol, že počas pandémie mohlo Slovensko jasne pocítiť, že jeho vstup do EÚ bol absolútne kľúčový pre zdravie, bezpečnosť a prosperitu. Dodal, že domácou úlohou pre Slovensko stále zostáva čo najviac sa európskym krajinám priblížiť v kvalite života, politickej kultúre a odolnosti inštitúcií. „Dnešný deň výročia vstupu do EÚ je však skvelou príležitosťou poďakovať sa všetkým ľuďom, ktorí v roku 1998 na Slovensku zabrali a prezieravo a cieľavedome nás viedli k členstvu v Európskej únii,“ napísal.

SR vstúpilo do Európskej únie 1. mája 2004 spolu s ďalšími deviatimi krajinami. Členmi EÚ sa vtedy stali aj Estónsko, Lotyšsko, Litva, Česká republika, Slovinsko, Maďarsko, Poľsko, Malta a Cyprus.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie