• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kyberútok na americké ministerstvá predstavuje vážnu hrozbu, podozrievajú ruských hackerov

Kyberútok na americké ministerstvá predstavuje vážnu hrozbu, podozrievajú ruských hackerov

Nasadený malvér zasiahol podľa predbežných informácií najmä obchodné siete.

18.12.2020 (Webnoviny.sk) - Americké federálne úrady vyjadrili veľké obavy z dlho nezaznamenaného vniknutia do počítačových systémov v USA a ďalších krajinách. Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúr (CISA) varovala pred "vážnou" hrozbou pre vládne aj súkromné siete.

Sofistikovaný hackerský útok skompromitoval federálne úrady a "kritickú infraštruktúru", uviedla CISA s tým, že ho bolo ťažké detegovať a bude náročné ho odčiniť. Podľa prvých správ sa terčom kampane stali ministerstvá financií a obchodu, napadnutie priznalo už aj ministerstvo energetiky, ktoré má na starosti aj zásoby jadrových zbraní. Prvotné vyšetrovanie však naznačuje, že malvér zasiahol len obchodné siete a nie operácie národnej bezpečnosti.

Do aktualizácie softvéru dostali malvér

Dosluhujúci prezident Donald Trump sa zatiaľ o kyberútoku verejne nevyjadril. Jeho novozvolený nástupca Joe Biden, naopak, vyhlásil, že s jeho viceprezidentkou Kamalou Harrisovou od nastúpenia do úradu urobia "z riešenia tohto narušenia najvyššiu prioritu". "Musíme predovšetkým narušiť činnosť našich protivníkov a odradiť ich od uskutočňovania významných kybernetických útokov," povedal.

CISA už skôr informovala, že útočníci zneužili softvér firmy SolarWinds. Do aktualizácie programu sa im podarilo dostať malvér, ktorý umožnil útočníkom vzdialený prístup k sieťam obetí. Agentúra však vo svojom novom varovaní uviedla, že mohli použiť aj iné metódy. CISA nariadila všetkým civilným federálnym úradom, aby si SolarWinds odstránili zo serverov a podobné výstrahy vydali aj príslušné úrady v Spojenom kráľovstve a Írsku.

Cieľom je špionáž

Technologický gigant Microsoft, ktorý pomohol pri reakcii na kyberútok, vo štvrtok v noci informoval, že identifikoval viac ako 40 vládnych agentúr, think-tankov, mimovládnych organizácií a IT firiem, ktoré infiltrovali hackeri. Štyri z piatich obetí boli v Spojených štátoch, pričom takmer polovicu tvorili technologické spoločnosti, ale hackeri mali ciele aj v Kanade, Mexiku, Belgicku, Španielsku, Veľkej Británii, Izraeli a Spojených arabských emirátoch.

Cieľom kybernetickej kampane je podľa všetkého špionáž a zhromažďovanie informácií. Z útoku podozrievajú ruských hackerov, zatiaľ to však úrady nepotvrdili.

Viac k téme: hackeri, kybernetický útok

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie