• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Kvalita ovzdušia, triedenie odpadu či ochrana vody sú výzvami ministerstva životného prostredia

Kvalita ovzdušia, triedenie odpadu či ochrana vody sú výzvami ministerstva životného prostredia

V roku 2022 má MŽP SR prijať schému dekarbonizácie priemyslu.

Miera triedenia komunálnych odpadov na Slovensku v roku 2025 by mala byť na úrovni 60 percent.

Recyklovať by sa malo zhruba 55 percent komunálneho odpadu. Hlavným cieľom odpadového hospodárstva však bude odklonenie odpadov zo skládok.

Prostredníctvom systému zálohovania by sa malo do konca roka 2022 vrátiť aspoň 60 percent celkovej hmotnosti obalov, ktoré boli uvedené na trhu v roku 2022. V roku 2023 by mala návratnosť vzrásť na 80 percent, pričom cieľom je 90 percentná návratnosť v roku 2025.

Celkové zlepšenie kvality ovzdušia

Hlavnými výzvami Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) v roku 2022 je aj celkové zlepšenie kvality ovzdušia, podpora obnoviteľných zdrojov energie a obehového hospodárstva, dekarbonizácia priemyslu a implementácia adaptačných opatrení na zmenu klímy vrátane ochrany a obnovy ekosystémov. Uvádza sa to v Národnom programe reforiem Slovenskej republiky na rok 2022, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania.

Odolnosť ekosystémov voči zmene klímy chce envirorezort dosiahnuť lepším manažmentom chránených území a posilnením orgánov ochrany prírody. Reforma ochrany prírody by mala v druhej etape pokračovať vypracovaním komplexnej analýzy a návrhu nového modelu fungovania a financovania chránených území. Pre dosiahnutie bezzásahových území na úrovni 75 percent rozlohy národného parku chce MŽP SR v roku 2022 predstaviť metodiku pre stanovenie hodnoty pozemkov a spracovanie podkladov s vyznačenými konkrétnymi územiami, kde sa bude realizovať výkup.

Zlepšenie ochrany vôd

Rezort novou Koncepciou vodnej politiky chce zlepšiť ochranu vôd, starostlivosť o vodné zdroje a zabezpečenie zásobovania pitnou vodou či efektívnu likvidáciu odpadových vôd bez negatívnych dopadov na životné prostredie. Koncepcia boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti má zase priniesť zefektívnenie a modernizáciu kontroly a procesov vyvodzovania zodpovednosti vrátane nápravy škôd na životnom prostredí. V rámci reformy inštitúcií sa má zriadiť strážny zbor pre oblasť životného prostredia.

Prostredníctvom opatrení na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov sa zníži spotreba energie a prispeje sa tým k zmierneniu znečistenia ovzdušia a tvorby emisií oxidu uhličitého (CO2). Hoci sa kvalita ovzdušia na Slovensku v posledných rokoch zvýšila, na Slovensku je stále vystavených znečisteniu ovzdušia viac ľudí než v Európskej únii. Viac ako 110-tisíc domácností stále kúri v kotloch na tuhé palivo, ktoré by mohli byť nahradené šetrnejšími technológiami. Opatreniami na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov chce MŽP SR znížiť spotrebu energií a prispieť tak k zmierneniu znečistenia ovzdušia a tvorby emisií CO2.

Nižšie emisie a menšie straty energií

V oblasti dekarbonizácie priemyslu má envirorezort v pláne zaviesť používanie inovatívnych environmentálnych technológií, čo má viesť k nižším emisiám skleníkových plynov a menším stratám energií.

V roku 2022 má MŽP SR prijať schému dekarbonizácie priemyslu. Rovnako sa má zlepšiť fungovanie Slovenskej inšpekcie životného prostredia v oblasti dekarbonizácie. Prvý zákon o zmene klímy má tiež prispieť k väčšiemu prehľadu právneho klimatického rámca. Cieľom klimatickej politiky tak nebude len znižovanie emisií skleníkových plynov a prispôsobovanie sa mu, ale hlavne nízkouhlíková transformácia Slovenska a čo najskoršie dosiahnutie klimatickej neutrality.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie