• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kusá: Cibulková by ani ako oficiálny propagátor očkovacej kampani nepomohla. Verejnosť to vníma ako papalášstvo

Kusá: Cibulková by ani ako oficiálny propagátor očkovacej kampani nepomohla. Verejnosť to vníma ako papalášstvo

Skôr sa to posunie k pochybnostiam, o tom, že je možné v politickom živote alebo vôbec v živote v spoločnosti nastaviť jasnú férovosť o čo aj tejto vláde išlo.

Bývalá tenistka Dominika Cibulková sa nechala prednostne zaočkovať proti COVID-19. Ako prvý o tom v nedeľu informoval Denník N, ktorému to potvrdilo vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Okrem nej očkovanie podstúpil aj Cibulkovej manžel Michal Navara, ale špekuluje sa aj o spevákovi Patrikovi Rytmusovi Vrbovskom. Na celebrity sa okamžite spustila vlna kritiky, pretože v súčasnej fáze očkovania majú byť prioritizovaní zdravotníci, pracovníci v zariadeniach sociálnych služieb a zamestnanci kritickej infraštruktúry.

Môžu mať na druhej strane tieto prešľapy známych tvárí vplyv na väčšiu ochotu očkovania u ľudí? A na čo by sa mal štát v rámci kampane na vakcináciu proti koronavírusu zamerať, aby bola úspešná? V rozhovore pre Webnoviny.sk odpovedá sociologička Zuzana Kusá zo Slovenskej akadémie vied (SAV).


Po informáciách, že Dominika Cibulková sa nechala prioritne zaočkovať, niektorí to odsúdili, iní naopak hovorili, že to môže pomôcť očkovacej kampani. Ku ktorému názoru sa prikláňate?


Ja si v prvom rade myslím, že mobilizačná kampaň adresovaná verejnosti prišla značne predčasne. V tejto chvíli časť zdravotníkov alebo politikov stavila na to, že je potrebné propagovať vakcináciu a zapájať do toho aj rôzne celebrity, prípadne samých politikov, ako morálne alebo iné autority. Vakcín je však nedostatok a chýbajú teraz pre zdravotníkov, pre sociálnych pracovníkov či pre seniorov.

V tejto chvíli práve posúvanie do popredia takzvané vzory, ktoré majú prebudiť odvahu očkovať sa, pôsobí skôr kontraproduktívne. Verejnosť to vníma ako uprednostňovanie určitých elít, ktoré majú výhody a nevníma tú vzdelávaciu misiu kampane. Tá je druhoradá. Jednoznačne sa to vníma ako uprednostňovanie tých, ktorí tak či tak sú v spoločnosti privilegovaní.


Ministerstvo zdravotníctva, okrem toho, že odsúdilo predbiehanie sa, tak uviedlo, že víta vyjadrenie Cibulkovej, že chce pomôcť očkovacej kampani. Možno predsa len za istých okolností rátať s tým, že vakcinácia verejne známych osôb by naopak pomohla?


Takéto osoby by mali vystúpiť na scénu a nechať sa očkovať až potom, keď budú naozaj zaočkovaní ľudia v prvej línii. Považujem to skutočne za veľmi nešťastné načasovanie a znižujúce dôveru ani nie tak v očkovanie, ale v tých, ktorí ho organizujú a majú moc rozhodovať vôbec o verejných veciach.


Pred spustením očkovania sa ale ozývali aj hlasy, ktoré vyzývali politikov, aby sa zaočkovali a ukázali, že je vakcinácia bezpečná.



Neviem, kto prišiel s touto ideou prvotného zaočkovania tejto skupiny ľudí, ale táto myšlienka bola nešťastná.


Čo teraz robiť s touto nespokojnosťou, ktorá sa spustila po prevalení Cibulkovej prípadu?


V prvom rade je potrebné zápasiť s nedôverou. V súčasnosti sa tento zápas jednoznačne javí ako uprednostňovanie elitných ľudí. Ako taká falošná predstava tých, ktorí sú privilegovaní, o tom, že oni sú morálnym vzorom pre verejnosť.


Môže práve táto falošná predstava podporovať známe osobnosti ako Cibulková v tom, aby sa nechali uprednostniť pri očkovaní?



Ja verím, že sa to zastaví. Už aj pán premiér Igor Matovič si osvojil tento pohľad, teda poučil sa z reakcií, pretože nie som prvá, ktorá hovorí takýto kritický názor. Tak verím, že nejakým spôsobom to kompetentní ľudia vo vláde prehodnotia a pošlú tento odkaz aj na nižšie úrovne.


Ako by mal znieť ten odkaz?


Tak, že sa nebudú na úrovni miest a okresných nemocníc a podobne otvárať dvere pre miestne alebo národné celebrity, aby akože povzbudili a dodali odvahu ísť sa očkovať. Je to skôr jednoznačné predbiehanie sa a ja to aj považujem za nebezpečné v čase, keď máme také vysoké percento chorých zdravotníkov, ktorých je nedostatok. V prvom rade treba chrániť ich a im nasmerovať všetky dostupné vakcíny.


Takže vyťažiť z Cibulkovej prešľapu a použiť ju v rámci propagácie očkovania by bolo kontraproduktívne?


Podľa mňa by sa mala celkovo táto očkovacia kampaň zastaviť a jediné informácie, ktoré je teraz potrebné ukázať, sú o tom, ako postupuje očkovanie lekárov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov, a potom neskôr seniorov a ľudí v rizikových skupinách. Kampaň by mala ukázať, ako sa to darí chrániť očkovaním lekárov a rizikové skupiny.


Môže takéto správanie Cibulkovej alebo iných známych osobností zvýšiť nerešpektovanie opatrení?


Ak sa stanovia jasné pravidlá, tak aj keby sa chceli ľudia dostať nejako k očkovaniu, vakcína im nebude sprístupnená.


Skôr sa to posunie k pochybnostiam, o tom, že je možné v politickom živote alebo vôbec v živote v spoločnosti nastaviť jasnú férovosť o čo aj tejto vláde išlo.



A čo porušovanie iných opatrení, ako napríklad nosenie rúšok?


Skôr sa to posunie k pochybnostiam, o tom, že je možné v politickom živote alebo vôbec v živote v spoločnosti nastaviť jasnú férovosť o čo aj tejto vláde išlo. Chcela byť transparentná, mať jasné pravidlá, neprivilegovať „našich ľudí“ a podobne. Určite veľmi záleží na tom, ako rýchlo vláda prehodnotí túto nevhodnú očkovaciu kampaň. Tá totiž skôr vedie k nedôvere v spoločnosti v politiku a riadenie ako k dôvere k očkovaniu.


Prečo sa na takéto kampane využívajú známe osobnosti, aj keď sa nejedná o odborníkov na danú oblasť?


Teraz tam nejde o odbornosť. Prečo by sme si napríklad o ministrovi vnútra pánovi Romanovi Mikulecovi, ktorý tiež bol zaočkovaný, mysleli, že rozumie očkovaniu? Ani pani prezidentka Zuzana Čaputová, ktorú si väčšina z nás váži, nie je braná ako tá, ktorá rozumie očkovaniu. Skôr sa predpokladá, že celebrity a určité politické osobnosti, ktoré majú dôveru, môžu byť pre nás morálnym vzorom aj v iných oblastiach. Môžu byť vzorom odvahy.


Pomáha prakticky takáto snaha vlády presvedčiť ľudí, aby sa nechali zaočkovať?


Podľa mňa je celá táto snaha zbytočná, pretože časť ľudí, ktorí majú pochybnosti si možno myslí, že je to ako s chrípkou, že ak dodržiavam pravidlá, umývam si ruky, dodržiavam odstupy, tak nie je prečo sa očkovať proti chrípke. Okrem toho ten vírus mutuje každý rok. Časť ľudí takto pristupuje aj ku COVID-19, ale to nie je naša debata.


Čo stojí za neochotou ľudí nechať sa očkovať proti COVID-19?


Nechcem všetkým ľudom vchádzať do hláv, ale časti z nich sa môže zdať, že to očkovanie nemusí byť trvale účinné. Známe argumenty sú aj nedostatočné testovanie vakcíny, ktoré ale nie sú teraz v tejto debate dôležité. Podstatné je to, že celá ta kampaň bola zle načasovaná. Je robená vtedy, keď je tých vakcín nedostatok. Následkom toho všetci tí, ktorí sú vystrkovaní dopredu ako odvážne a morálne autority, môžu byť vnímaní ako ľudia, ktorí sú privilegovaní a zároveň to svoje privilégium zneužívajú.


Nesprávne sa zvolilo poradie dôležitosti. My sme začali venovať energiu na „boj s veternými mlynmi“.



Čo by sa teda dalo v praxi urobiť, aby sa tá frustrácia alebo nedôvera ľudí v očkovanie zmiernila?


V tomto prípade je potrebné konať a zabezpečovať očkovanie zdravotníkov a všetkých ľudí v prvej línií, a potom sa snažiť, aby sme tu mali vakcíny aj pre tých ďalších. Stále je tu totiž viac ľudí, ktorí čakajú na tú vakcínu ako samotných vakcín.


Prečo k takémuto stavu došlo?


Nesprávne sa zvolilo poradie dôležitosti. My sme začali venovať energiu na „boj s veternými mlynmi“, ktorými je taká neurčitá nechuť časti verejnosti očkovať. Sústredila sa na to pozornosť namiesto toho, aby sme mali dostatok vakcín, aby sme zabezpečili ich dobrú regionálnu distribúciu, aby bolo dosť zdravotníkov na očkovanie a podobne.

V Čechách napríklad dávali viac správ o tom, ako pokračuje očkovanie v jednotlivých okresoch, ako to ide a koľkí sa tam zaočkovali namiesto toho, aby hovorili, čo si myslí verejnosť ohľadne očkovania.


Takže skôr by pomohlo, keby sme sa ako spoločnosť sústredili na to, čo môžeme aktívne zmeniť?


Áno. Je potrebné ukazovať ako to robíme, ako zabezpečujeme, aby bolo očkovanie dostupné pre tých, ktorí to naozaj potrebujú. Pre bežné sestričky, pre tých ľudí, ktorí sú naozaj ohrození. My sme sa pritom sústredili na tú propagandu a menenie verejnej mienky, ktorá môže byť veľmi vrtkavá.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie