• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kultúrne pamiatky sú v ohrození a rizikom sú nenávratné škody, kritizujú archeológovia nový stavebný zákon

Kultúrne pamiatky sú v ohrození a rizikom sú nenávratné škody, kritizujú archeológovia nový stavebný zákon

Slovenská archeologická spoločnosť sa obáva, že sa pred záujmami pamiatkových úradov budú stavať záujmy stavebníka.

8.2.2022 (Webnoviny.sk) - Archeológovia združení v Slovenskej archeologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) žiadajú vypustenie časti schváleného nového Zákona o výstavbe, ktorý podľa nich vyvoláva zásadné zmeny v súčasnom systéme ochrany kultúrneho dedičstva.

O danom zákone má Národná rada SR (NR SR) rokovať na svojej aktuálnej schôdzi. V tlačovej správe o tom informovala Margaréta Musilová, predsedníčka Slovenskej archeologickej spoločnosti.

Môže nastať zmätok a neistota

Rizikom je podľa archeológov zmätok a neistota, ktoré pri zavedení nového zákona do praxe nastanú.

„Týka sa to predovšetkým paragrafu, ktorý prinesie zmenu krajských pamiatkových úradov a pamiatkového úradu SR na špeciálny stavebný úrad pre národné kultúrne pamiatky, pamiatkové rezervácie a územia svetového kultúrneho dedičstva Unesco,“ tvrdia architekti.

Pripomienky nemusia akceptovať

Dodávajú, že podľa návrhu nového stavebného zákona môže projektant, ktorého úlohou je sumarizovať všetky pripomienky v rámci konania o stavebnom zámere, neakceptovať pripomienky uvedené v záväznom stanovisku dotknutého orgánu.

Môže ísť najmä o požiadavku vykonania archeologického výskumu na mieste stavby, na ktorom dosiaľ nebolo evidované archeologické nálezisko, avšak krajský pamiatkový úrad miesto stavby považuje za územie s archeologickým potenciálom.

„Vznikne riziko, že projektant financovaný stavebníkom uprednostní záujmy stavebníka pred oprávnenými požiadavkami krajského pamiatkového úradu,“ obávajú sa odborníci.

Nenávratné škody na pamiatkach

Dôsledkom novely zákona tak môže vzniknúť stav, že na archeologické dedičstvo, z ktorého väčšina nie je vyhlásená za národné kultúrne pamiatky, sa bude aplikovať nižšia alebo žiadna forma ochrany.

„Väčšina stavieb sa realizuje práve na tomto type nášho kultúrneho dedičstva. Tieto dôsledky pri súčasnom trende, keď sa každoročne objaví niekoľko stoviek nových archeologických nálezísk, spôsobia nenávratné škody na archeologickom dedičstve SR,“ konštatujú. Spornú časť zákona preto navrhujú úplne vypustiť.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie