• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kuciak a jeho snúbenica majú v Bratislave pamätník, na odhalenie prišli ich rodičia aj premiér (foto+video)

Kuciak a jeho snúbenica majú v Bratislave pamätník, na odhalenie prišli ich rodičia aj premiér (foto+video)

Pamätník vznikol v spolupráci s rodinou zavraždenej dvojice a s rehoľou Milosrdných bratov.

21.2.2022 (Webnoviny.sk) - Na Námestí SNP v Bratislave v pondelok odhalili pamätník venovaný pamiatke zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Pamätník vznikol v spolupráci s rodinou zavraždenej dvojice a s rehoľou Milosrdných bratov, na ktorých budove bude umiestnený. O jeho umeleckú podobu sa postarala Fakulta architektúry a dizajnu Slovenskej technickej Univerzity v Bratislave.

Nezávislú žurnalistiku treba chrániť

Odhalenia pamätníka sa okrem rodičov zavraždených zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 „Tento pamätník nám bude pripomínať, aká dôležitá je slobodná a nezávislá žurnalistika. Musíme ju chrániť, pretože práve médiá sú dôležitým spojencom pri odhaľovaní korupcie a zneužívaní moci. Ak stratíme odvážnych a poctivých novinárov, tak stratíme aj spravodlivosť i demokraciu,“ konštatoval predseda vlády SR Eduard Heger.

Najvyššia cena za hľadanie pravdy

Poslanec Národnej rady SR a predseda mediálneho výboru NR SR Kristián Čekovský (OĽaNO) povedal, že Kuciak a Kušnírová zaplatili za hľadanie pravdy najvyššiu cenu.

„Obzvlášť dôležité je to pripomínať si práve teraz, keď čelíme náporu dezinformácií a propagandy. Ich pamiatka je preto aj pripomienkou toho, aby sme na pravdu vo verejnej diskusii nerezignovali,“ povedal poslanec.

Čekovský zároveň vyzýva politikov, aby sa nevyhrážali médiám či jednotlivým novinárom.

„Pri Jánovi a Martine sme videli, kam až vyhrážky novinárom môžu dospieť. Toto nemôže upraviť žiadny zákon, preto verím, že pamätník sa stane mementom toho, že na novinárov sa neútočí verbálne a už vôbec nie fyzicky. Politici by si mali uvedomiť, že hecovanie vášní a nenávisti voči akejkoľvek skupine môže skončiť tragicky. Vyzývam preto politikov, aby sa správali zodpovedne a prestali útočiť na médiá a novinárov,“ uzavrel predseda mediálneho výboru parlamentu.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Uprostred zľava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová, mama Jána Kuciaka Jana Kuciaková a otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022.Foto: SITA, Ľudovít Vaniher

Uprostred zľava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová, mama Jána Kuciaka Jana Kuciaková a otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022.Foto: SITA, Ľudovít Vaniher

Zľava: Mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová a mama Jána Kuciaka Jana Kuciaková počas odhalenia pamätníka venovaného Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 4. výročia od ich vraždy. Bratislava, 21. február 2022.Foto: SITA, Ľudovít Vaniher

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie