• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Kto má a kto nemá od 11. januára nárok na pandemickú OČR?

Kto má a kto nemá od 11. januára nárok na pandemickú OČR?

Podmienkou je totiž osobná a celodenná starostlivosť o dieťa, ktorá nie je splnená vtedy, ak dieťa navštevuje školský klub.

8.1.2021 (Webnoviny.sk) - Nárok na pandemické ošetrovné (OČR) budú mať od 11. januára tohto roka tí rodičia, ktorých deti vo veku do 11 rokov pre zatvorenú škôlku alebo školu zostanú doma a dieťa nebude navštevovať ani školský klub.

Kto nepodáva novú žiadosť?

V tlačovej správe o tom informuje Sociálna poisťovňa. Podmienkou je totiž osobná a celodenná starostlivosť o dieťa, ktorá nie je splnená vtedy, ak dieťa navštevuje školský klub.

Ak ide o dieťa vo veku do 16 rokov, je potrebné potvrdenie ošetrujúceho lekára o tom, že zdravotný stav dieťaťa si nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie. Nárok na pandemickú OČR pritom nemajú tí zamestnanci, ktorí počas starostlivosti o dieťa pracujú z domu a v tomto období majú príjem z pracovného pomeru.

"Ak už vám bol počas krízovej situácie, teda od 12. marca 2020 priznaný nárok na pandemické ošetrovné, novú žiadosť nepodávate," upozorňuje poisťovňa.

Čestné vyhlásenie k žiadosti

Koncom tohto mesiaca tak rodič pošle do poisťovne iba čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. "V prípade, ak ste počas krízovej situácie o pandemické ošetrovné ešte nežiadali, pošlite žiadosť o pandemické ošetrovné," usmerňuje Sociálna poisťovňa.

Koncom januára potom rodič zašle aj čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. Poisťovňa rodičom odporúča, aby využívali elektronické formuláre, ktoré sú zverejnené na jej internetovej stránke. "Urýchlite si tak vybavenie ošetrovného v Sociálnej poisťovni a jeho skoršie vyplatenie," dodáva poisťovňa.


Všetky školy by mali od 11. januára pokračovať v dištančnom spôsobe vyučovania. Materské školy by však mali naďalej fungovať pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. "Od 11. do 18. januára bude vyplácaná pandemická OČR," uviedol v pondelok minister školstva Branislav Gröhling.

Zákaz vychádzania v Nitre a okolí sa sprísni, negatívny test bude potrebný aj na prechádzku do prírody (video)

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Záhadné šírenie nového kmeňa COVID-19: Slovenské hranice ostávajú otvorené, cestovné obmedzenia nemajú zmysel

Nemocnice žiadajú vládu, aby lepšie vymáhala dodržiavanie opatrení a urýchlila proces očkovania

Odborníci zistili, ktoré rúška najmenej tlmia reč. Predstavili najlepšiu voľbu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie