• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kto hlasoval za zmenu ústavy? Proti boli smeráci, Hlas-SD, Gyimesi, Tabák aj ďalší

Kto hlasoval za zmenu ústavy? Proti boli smeráci, Hlas-SD, Gyimesi, Tabák aj ďalší

Hlasovanie o zmene ústavy, ktorá umožní predčasné voľby.

25.1.2023 (Webnoviny.sk) - Za novelu ústavy ako celok zahlasoval celý poslanecký klub Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) s výnimkou Györgyho Gyimesiho, ktorý hlasoval proti.

Za bol aj celý klub Sme rodina, klub Sloboda a Solidarita (SaS) a nezaradení poslanci Juraj Šeliga (Za ľudí), Jana Žitňanská (Za ľudí), Miroslav Kollár (Spolu – občianska demokracia), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Kristián Čekovský, Róbert Halák, Ján Mičovský, Jaromír Šíbl, Jarmila Vaňová, Anna Mierna, Tomáš Šudík, Katarína Hatráková, Martin Borguľa, Martin Klus, Anna Remiášová, Vladimír Zajačik, Martina Brisudová, Monika Kozelová a Miriam Šuteková.

Proti hlasoval celý poslanecký klub Smeru-SD, poslanci Hlasu-SD sa zdržali. Zdržal sa tiež nezaradený poslanec Ján Krošlák. Proti zmene ústavy hlasovali nezaradení poslanci Martin Beluský, Eduard Kočiš, Rastislav Schlosár, Tomáš Taraba, Martin Čepček, Peter Krupa, Miroslav Suja, Slavěna Vorobelová, Ondrej Ďurica, Marek Kotleba, Filip Kuffa, Milan Mazurek, Stanislav Mizík, Magdaléna Sulanová, Miroslav Urban, Andrej Medvecký. Neprítomný boli poslanci Peter Žiga, Štefan Kuffa a Patrick Linhart.

Parlament schválil novelu Ústavy, ktorá umožní predčasné voľby

Volebné obdobie Národnej rady SR bude možné skrátiť uznesením. Vyplýva to z novely ústavného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci. Za hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 44 a zdržali sa jedenásti.

Zároveň sa bude nová právna úprava vzťahovať aj na práve prebiehajúce volebné obdobie, teda bude možné skrátiť aj ôsme volebné obdobie. Predkladateľmi návrhu sú poslanci hnutia Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová. Poslanci Sme rodina v návrhu požadovali, aby sa volebné obdobie mohlo skrátiť i referendom.


Takáto možnosť však nebude možná, keďže plénum schválilo pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS), Michala Šipoša (OĽaNO), Miloša Svrčeka (Sme rodina) a nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí), na ktorom sa v nedeľu 22. januára dohodli bývalí koaliční partneri. Za pozmeňujúci návrh hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 52 a zdržali sa traja poslanci.

„Navrhujeme, aby toto skrátenie nešlo ani cez ústavný zákon, ani cez referendum, ale cez uznesenie NR SR, na ktoré bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov. Poistkou, aby sa takéto uznesenie politicky nezneužívalo, je, že podanie takéhoto návrhu bude môcť podať len skupina poslancov, ktorých je najmenej jedna pätina, čiže 30 poslancov,“ uviedla Kolíková.

Presný termín vykonania volieb

V samotnom uznesení sa bude určovať i presný termín vykonania volieb a súčasťou bude i obdobie, v ktorom bude predseda NR SR vyhlasovať parlamentné voľby. Účinnosť nadobúda dňom vyhlásenia.

Schválený pozmeňujúci návrh zároveň obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia a jedného volebného obvodu v ústave.


Na zmenu volebného systému bude tým pádom potrebná ústavná väčšina, čiže 90 hlasov poslancov namiesto súčasných 76. Išlo o podmienku hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti k predčasným voľbám. Cieľom má byť ochrana súčasného volebného systému pred prípadnými zmenami po parlamentných voľbách.

Šeliga s návrhom neuspel

Parlament neschválil pozmeňujúci návrh nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí), nezaradeného poslanca Miroslava Kollára (Spolu – občianska demokracia) a viacerých poslancov OĽaNO a Občiansko-demokratickej platformy, ktorý mal ukotviť Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry v ústave. Cieľom návrhu bola ich ochrana pred prípadným zrušením po ďalších parlamentných voľbách.

Špecializovaný trestný súd sa mal stať súčasťou sústavy súdov a Úrad špeciálnej prokuratúry osobitnou súčasťou existujúcou v rámci prokuratúry.


„Úrad špeciálnej prokuratúry však nad rámec priznania ústavnoprávnej ochrany mal získať aj atribút osobitného postavenia a nezávislosti v rámci prokuratúry, a to práve z dôvodu dozoru a trestného stíhania tej najzávažnejšej trestnej činnosti. Takáto nezávislosť by bola prejavom ochrany Úradu špeciálnej prokuratúry pred akýmikoľvek zásahmi do vyšetrovaní z prostredia mimo úradu,“ uviedli prekladatelia v návrhu.

Kotlebovci chceli vypustiť vetu

Pozmeňujúci návrh nezaradených poslancov Martina Beluského, Mareka Kotlebu a Rastislava Schlosára (všetci Kotlebovci-ĽSNS) plénum taktiež neschválilo.


Poslanci v návrhu požadovali vypustiť vetu „Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.“ Taktiež požadovali pridať nový článok, ktorý znie: „Každá fyzická osoba má právo na úhradu záväzku v hotovosti. Každá právnická osoba má povinnosť prijať pohľadávku v hotovosti.“


Cieľom pozmeňujúceho návrhu podľa poslancov bolo vytvoriť ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti Slovenska, ktorú náš štát podľa navrhovateľov stratil po vstupe do Európskej únie v roku 2004.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie