• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Kto by mal byť podľa Kováčikovej nový generálny prokurátor? Niektoré mená sa jej pozdávajú

Kto by mal byť podľa Kováčikovej nový generálny prokurátor? Niektoré mená sa jej pozdávajú

Kováčiková v minulosti pôsobila na okresnej aj krajskej prokuratúre v Trenčíne, pričom tieto inštitúcie aj viedla.

12.8.2020 (Webnoviny.sk) - Prvá námestníčka generálneho prokurátora SR Viera Kováčiková dúfa, že nový generálny prokurátor bude v parlamente zvolený a následne čo najskôr vymenovaný. Uviedla to na stredajšej tlačovej konferencii.

Kováčiková od utorka 11. augusta vykonáva v plnom rozsahu práv a povinností funkciu šéfa prokuratúry, keďže bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár o deň skôr skončil vo funkcii.

„Toto moje zastupovanie generálneho prokurátora bude trvať až do zvolenia a vymenovania generálneho prokurátora pani prezidentkou,“ povedala Kováčiková. Zároveň dodala, že medzi prokurátormi je dostatok erudovaných, zdatných a morálne čistých prokurátorov, ktorí by mohli funkciu vykonávať.

Nebude mať 100 dní na zaučenie

Dôležité pritom podľa nej je, aby kandidátom na šéfa prokuratúry bol prokurátor. „On (nový generálny prokurátor - pozn. SITA) nebude mať žiadnych 100 dní na zaučenie,“ vyhlásila. Sama sa podľa vlastných slov o funkciu uchádzať nemieni, vie sa však stotožniť s niektorými menami, ktoré sa objavili v médiách.

Kováčiková zároveň hovorila o zámere podať návrh na ústavný súd v súvislosti s návrhom novely zákona o prokuratúre, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do parlamentu.

Komisii generálnej prokuratúry sa podľa nej nepáči, že sa od potenciálnych kandidátov na generálneho prokurátora nevyžaduje justičná skúška. Takisto vidia problém v avizovaných dôvodoch na odvolanie generálneho prokurátora.

Zmeny nemieni robiť

Prokuratúru bude Kováčiková podľa vlastných slov viesť tak, aby sa zabezpečil jej riadny chod a dodržiavali sa zákony a predpisy. „Ja počas tejto doby nemienim robiť organizačné a personálne zmeny,“ povedala prvá námestníčka. Dodala, že k takýmto krokom by počas obdobia, v ktorom bude viesť prokuratúru, pristúpila len pokiaľ by si to situácia vyžiadala.

Funkciu prvej námestníčky generálneho prokurátora zastáva od mája 2019.

Bývalý šéf prokuratúry Čižnár podľa Kováčikovej ostane pôsobiť na generálnej prokuratúre, pravdepodobne na odbore legislatívy a ústavného práva.

Viac k téme: generálny prokurátor, prezident Slovenskej republiky, voľba generálneho prokurátora

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie