• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kríza na Ukrajine: Putin nariadil operáciu na udržanie mieru, Zelenskyj obvinil Rusko z narušenia suverenity

Kríza na Ukrajine: Putin nariadil operáciu na udržanie mieru, Zelenskyj obvinil Rusko z narušenia suverenity

Kyjev podľa Zelenského potrebuje „jasné a účinné kroky podpory“ od jeho medzinárodných partnerov.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil operáciu „na udržanie mieru“ na východnej Ukrajine. Informoval o tom Kremeľ. Podľa agentúry AP však zatiaľ nie je jasné, či alebo kedy do krajiny vstúpia ruské vojská.

Oznámenie nasledovalo po rýchlom vývoji udalostí, keď Putin oznámil uznanie nezávislosti samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia a kontrolujú ich proruskí separatisti.

Spojené štáty aj Európska únia tento krok odsúdili a oznámili uvalenie ďalších sankcií. Putin podpísal príslušné dokumenty po dlhom príhovore národu, v ktorom povedal, že Ukrajina nikdy nebola skutočným národom, obvinil tamojšie úrady z korupcie a ostro skritizoval NATO.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii obvinil Rusko z úmyselného porušenia suverenity Ukrajiny. Ukrajina chce mier, vyhlásil Zelenskyj a následne doplnil, „my sa nebojíme, nikomu nič nedáme“.

Kyjev podľa Zelenského potrebuje „jasné a účinné kroky podpory“ od jeho medzinárodných partnerov. „Je veľmi dôležité vidieť, kto je teraz náš naozajstný priateľ a partner a kto bude naďalej strašiť Ruskú federáciu len slovami,“ povedal ukrajinský prezident.


O situácii na Ukrajine mimoriadne rokovala aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN). Konanie Moskvy odsúdil aj slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) a zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR. Ministri zahraničia členských štátov Európskej únie (EÚ) sa v utorok stretnú, aby rozhodli o uvalení sankcií pre ruské rozhodnutie uznať separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé.


Ako informovalo Rádio Slobodná Európa, ruské vojská vstúpili na územie separatistických republík a mieria k „línii dotyku“, ktorá oddeľuje zabraté územia Ukrajiny proruskými separatistami od zvyšku krajiny. Obyvatelia mesta Doneck v priebehu noci videli ako sa ulicami premiestňuje ťažká technika s vojakmi.

Ministri zahraničia členských štátov Európskej únie (EÚ) sa v utorok stretnú, aby rozhodli o uvalení sankcií pre ruské rozhodnutie uznať separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé.


Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell uviedol, že stretnutie v Paríži „prijme politické rozhodnutia vzhľadom na európsku odpoveď“. Odpoveď bude podľa jeho slov mať jasnú podobu sankcií. Cieľom nie je uvaliť celý rad sankcií, ktoré EÚ pripravila pre prípad ruskej invázie na Ukrajinu, ale skôr riešiť uznanie Donecka a Luhanska za nezávislé, poznamenal diplomat.


Na otázku, či ruské rozhodnutie vyslať do spomenutých regiónov vojakov „na udržanie mieru“ nepredstavuje inváziu, Borrell odpovedal, že to „nie je plnohodnotná invázia, ale ruskí vojaci už sú na ukrajinskej pôde“.

Austrálsky premiér Scott Morrison vyhlásil, že by sa Rusko malo bezpodmienečne stiahnuť z ukrajinského územia a prestať sa vyhrážať jeho susedom. Konanie Ruska je podľa neho „neprijateľné, nevyprovokované a neoprávnené“. „Je dôležité, aby podobne zmýšľajúce krajiny, ktoré odsudzujú tento druh správania, držali spolu a môžem vás uistiť, že v momente, keď ostatné krajiny zavedú silné a tvrdé sankcie voči Rusku, budeme konať rovnako,“ povedal.


Obsadenie dvoch ukrajinských republík považuje nezaradený poslanec Tomáš Valášek za podlý akt agresie bez precedensu v modernej histórii Európy. „Tento útok je nevyprovokovaný, neodôvodnený a neospravedlniteľný. Progresívne Slovensko ho odsudzuje a žiadame vládu Slovenskej republiky, aby podnikla všetky dostupné kroky na zastavenie ruskej agresie a pomoc Ukrajine,” doplnil.


Valášek chce podobne ako poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) zvolať mimoriadne rokovanie Zahraničného výboru NR SR, kde chce chce predvolať aj veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku. „Ruského veľvyslanca sa chcem opýtať, prečo Ruská federácia bezprecedentne pošľapala minské dohody a obsadila Donecko a Luhansko. Zaujímať nás tiež bude vysvetlenie viacerých kritických výrokov prezidenta Vladimíra Putina o Slovensku a iných krajinách, ktoré z vlastného slobodného rozhodnutia vstúpili do Aliancie,” ozrejmil Valášek.

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzýva zainteresované strany, aby využili všetky dostupné možnosti na mierové vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Silové riešenie totiž podľa strany Hlas-SD nebude mať žiadneho víťaza, bude iba znamenať prehru pre každého účastníka tohto konfliktu, a to tak pre Rusko, USA, Európsku úniu (EÚ), ale predovšetkým pre samotnú Ukrajinu. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.


Hlas-SD považuje za jediné riešenie tejto situácie dôsledné napĺňanie takzvaných Minských dohôd, predovšetkým poskytnutie osobitného štatútu Doneckej a Luhanskej oblasti v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN z roku 2015. „Jediným východiskom z krízy je jednoznačná podpora aktivít Francúzska a Nemecka v rámci Normandského formátu, ktoré spolu s Ukrajinou a Ruskom rokujú o budúcom štatúte Donbasu,“ zdôraznila strana.


Zásadným záujmom Slovenska je podľa Hlasu-SD dôsledné dodržiavanie medzinárodného práva, predovšetkým princípu územnej celistvosti a suverenity štátov. „Slovensko musí byť v tomto smere konzistentné. Tak, ako odmietlo uznať porušenie územnej celistvosti Srbska po vyhlásení nezávislosti Kosova, nemôže uznať ani anexiu Krymu alebo vyhlásenie nezávislosti Donbasu. Pre existenciu Slovenska je dôležité, že všetky problémy Ukrajiny musia byť vyriešené v rámci princípu územnej celistvosti,“ priblížila strana s tým, že otvorená vojna na Ukrajine bude mať negatívne dopady na celú Európu.


„Od energetickej, cez ekonomickú až po migračnú krízu. Dnešné vysoké ceny energií a inflácia sú iba začiatkom ešte väčšej krízy, ktorá by postihla Európu v prípade vojny na Ukrajine,“ dodala strana v stanovisku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie