• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Kresťania u Matoviča nepochodili. Baránka sklamal minister Krajčí

Kresťania u Matoviča nepochodili. Baránka sklamal minister Krajčí

Pre kresťansky založeného analytika Jána Baránka pri ochrane života od počatia kresťan nemôže robiť žiadne ústupky.

Už pri vytvorení súčasnej vládnej koalície mnohí politológovia predpovedali, že takzvané hodnotovo-etické otázky môžu byť kameňom sváru koaličných strán.

Predpokladalo sa, že veľký počet kresťansky orientovaných poslancov v OľaNO a Sme rodina otvorí otázky, o ktorých sa zatiaľ v parlamente nehovorilo. Programové vyhlásenie vlády však tento problém znovu nechalo stranou.

Mohlo sa urobiť viac?

„Za danej konštelácie v koalícii je to najlepšie, čo sa mohlo dosiahnuť,“ konštatuje poslankyňa za OľaNO a predsedníčka strany Kresťanská únia Anna Záborská. Reagovala tak aj na výzvy viacerých kresťanských organizácií, ktoré žiadali konkretizovať, čo je rodina aj chrániť život hneď od jeho počatia.


Záborská podotkla, že ochrana rodiny v žiadnom doterajšom programovom vyhlásení nebola spomínaná tak intenzívne, ako v prípade súčasnej vlády. Poznamenala, že rodina sa spomína 44-krát, kým v doterajších to bolo len o niečo viac ako 10-krát. Spomína sa tam aj posilnenie rodiny či rodinné podnikanie.

V ochrane života neexistuje alternatíva

Pre kresťansky založeného analytika Jána Baránka pri ochrane života od počatia kresťan nemôže robiť žiadne ústupky. Poslanci však súhlasili s kompromismi, čo podľa neho nie je dobre.


Prekvapuje ho, že kresťansky založený minister zdravotníctva Marek Krajčí nepresadil niektoré veci z tejto agendy. Krajčí je zakladateľom a predsedom správnej rady platformy Kresťania v meste. Je autorom desiatok hymien a chválospevov, troch albumov chvál a uctievania. Roky viedol Koncerty modlitieb a chvál.


Podľa Záborskej sa v oblasti ochrany života od počatia plánuje maximálna prevencia, pretože riešením nie je iba zmena zákona o tehotenstve. Zároveň podľa nej treba urobiť všetko pre to, aby dieťa nebolo záťažou pre matku. „Treba na minimum znížiť vonkajšie okolnosti, pre ktoré sa žena rozhodne pre potrat,“ uviedla pre webnoviny Záborská.

Otázkam z kresťanskej agendy treba venovať pozornosť

Podľa Baránka je súčasná vláda možno najkonzervatívnejšia od roku 1993. „Chápem, že niektoré hodnotovo-etické otázky môžu vyvolať v koalícii problémy, ale nemožno ich vyriešiť bez, niekedy aj ostrej, diskusie,“ dodáva Baránek.


Na otázku, či chcú členovia jej strany navrhovať niektoré konkrétne riešenia, Záborská uviedla, že chce postupne s odborníkmi pripraviť zmenu zákonov. „Na tento problém treba pozerať z viacerých uhlov. Netreba iba niečo v parlamente navrhnúť a potom to poslanci zmietnu zo stola,“ uzatvára poslankyňa.



Z programového vyhlásenia vlády:


Vláda SR bude podporovať rodinu, ktorá je základnou bunkou spoločnosti a hlavnou nositeľkou základných ľudských, kultúrnych, sociálnych, občianskych a duchovných hodnôt. Podporu rodiny vníma vláda SR ako prioritný nástroj na riešenie problematiky nepriaznivého demografického vývoja. Preto sa vláda SR bude zasadzovať za:

  • zvýšenie a zflexibilnenie rodičovského príspevku a príspevku na starostlivosť, naviazanie na rast priemernej mzdy a úpravu podmienok ich poskytovania,
  • zavedenie inštitútu otcovskej dovolenky pri narodení dieťaťa,
  • vyrovnávanie rozdielov v platoch a dôchodkoch žien a mužov, ktoré vznikli z dôvodu materstva,
  • zatraktívnenie flexibilných foriem práce, oslobodenie príjmu osôb poberajúcich materské alebo rodičovský príspevok do 200 eur mesačne od daní a odvodov (ako študenti a dôchodcovia),
  • zavedenie povinnej z ľavy pre rodiny s deťmi vo forme skupinového vstupného do kina, divadla, múzeí, galérií atď.,úpravu vymáhania a vyplácania náhradného výživného,
  • návrh osobitnej sociálnej dávky „príspevok na bývanie“, vyňatej z dávky v hmotnej núdzi, ktorá rozšíri okruh ľudí, ktorí si budú môcť uhradiť náklady spojené s bývaním,
  • osobitnú sociálnu dávku „SOS príspevok“ vyplácanú v mimoriadnych situáciách, keď dotknutá rodina nespadá do žiadnej skupiny sociálnej pomoci,
  • preskúmanie možností zmeny systému poskytovania štátnych sociálnych dávok tak, aby boli proaktívne, prioritne, bez potreby osobného kontaktu s orgánom štátnej správy a s využitím už existujúcich informácií a informačných zdrojov, ktorými štát disponuje,
  • návrh konceptu obchodnej spoločnosti typu rodinný podnik,
  • poskytovanie odbornej pomoci multidisciplinárnym tímom pri riešení problémov rodín,
  • systémové opatrenia na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na deťoch, ženách a ďalších zraniteľných skupinách a poskytnutie dostupnej právnej ochrany, opatrení sociálno-právnej ochrany detí asociálnej kurately deťom, ktoré sa stali obeťami násilia, ako aj sociálnych služieb pre ženy zažívajúce násilie a obete domáceho násilia


Vláda SR sa zasadí o ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín, zastavením podpory interrupcií pri matkách vo veku nad 40 rokov a ďalšími preventívnymi opatreniami.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie