• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Kremeľ obvinil spolupracovníkov Alexeja Navaľného, že bránia vyšetrovaniu jeho otravy

Kremeľ obvinil spolupracovníkov Alexeja Navaľného, že bránia vyšetrovaniu jeho otravy

Spolupracovníci ruského opozičného lídra vzali z jeho hotelovej izby viacero predmetov.

18.9.2020 (Webnoviny.sk) - Kremeľ obvinil kolegov ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý sa v Nemecku zotavuje po otrave, že bráni vyšetrovaniu ruských úradov, pretože vzal viacero predmetov z jeho hotelovej izby.

Medzi nimi bola aj fľaša na vodu, ktorá podľa nich mala stopy po nervovoparalytickej látke novičok.

"Bohužiaľ, vzali to, čo mohlo byť dôkazom otravy," povedal v piatok novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Nedôverujú ruským úradom

Kolegovia 44-ročného Navaľného vo štvrtok prezradili, že z jeho hotelovej izby v sibírskom Tomsku vzali fľašu a ďalšie predmety a vzali ich so sebou do Nemecka ako možné dôkazy, pretože nedôverovali ruským úradom, že vykonajú riadne vyšetrovanie.

Predmety dali v Nemecku na ďalšie preskúmanie a laboratórium na fľaši zistilo stopy novičoku.

Navaľného spolupracovník Georgij Alburov povedal, že nemeckí experti dospeli k záveru, že fľaša neobsahovala novičok, ktorý skonzumoval, ale malú stopu, ktorú na ňu preniesol, keď už pil po otrave.

Navaľnyj skončil v nemocnici po tom, ako mu 20. augusta počas letu z Tomska do Moskvy prišlo zle.

Vyše týždňa v umelom spánku

Po hospitalizácii na jednotke intenzívnej starostlivosti v sibírskom Omsku ho previezli do Berlína, kde lekári potvrdili otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok.

Viac ako týždeň strávil v umelom spánku a jeho stav sa začal zlepšovať po podaní protilátky.

Nemecké armádne laboratórium určilo, že Navaľného otrávili novičokom rovnakej triedy, ako použili v roku 2018 v Anglicku proti bývalému ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére.

Nemecká vláda pritom v pondelok oznámila, že otravu novičokom potvrdili aj nezávislé laboratóriá vo Francúzsku a Švédsku.

Kremeľ chce od Nemcov dôkazy

Vzorky dostala aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá ich testuje vo svojich referenčných laboratóriách.

Moskva opakovane tvrdí, že pred odvozom Navaľného do Nemecka ruské laboratóriá ani lekári v Omsku nenašli stopy po otrave.

Kremeľ vyzval Nemecko, aby Rusku poskytlo svoje dôkazy a odbíja výzvy západných lídrov, aby zodpovedalo otázky o tom, čo sa kritikovi prezidenta Vladimira Putina stalo.

"V tomto prípade je veľmi veľa absurdity, aby sme mohli kohokoľvek vziať za slovo," povedal v piatok Peskov a zároveň obvinil Nemecko a OPCW, že na seba len odkazujú, keď chce Rusko prístup k analýzam a vzorkám.

Rusko žiadajú o vysvetlenie

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin v piatok bez akýchkoľvek dôkazov naznačil, že Navaľného mohli otráviť špionážne agentúry zo Západu, aby spravili priestor novým sankciám voči Rusku.

Na toto vyjadrenie Peskov reagoval s tým, že s ním "nemôžu ani súhlasiť, ani nesúhlasiť" a jediným spôsobom ako to celé objasniť je zdieľať "informácie, biomateriály a dôkazy a spolupracovať na analýze situácie".

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v piatok novinárom povedal, že Nemecko je v kontakte s jeho európskymi partnermi, s ktorými diskutuje o možných následkoch pre Rusko.

"Urgentne sme Rusko požiadali, aby v tejto veci poskytlo vysvetlenie, a táto požiadavka pretrváva," povedal.

Viac k téme: novičok, otrava

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie