• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Krajniak predstavil zmeny v dôchodkoch, rozšíria sa možnosti sporenia v 3. pilieri

Krajniak predstavil zmeny v dôchodkoch, rozšíria sa možnosti sporenia v 3. pilieri

Legislatívny návrh rezort práce predkladá do pripomienkového konania.

Možnosti sporenia v treťom, doplnkovom dôchodkovom pilieri by sa mali rozšíriť. Nový osobný dôchodkový produkt by mali popri doplnkových dôchodkových spoločnostiach ponúkať aj dôchodkové správcovské spoločnosti, obchodníci s cennými papiermi, správcovské spoločnosti, ako aj banky a poisťovne.

Na osobný dôchodkový produkt by mal prispievať aj štát, a to tzv. dôchodkovou prémiou v sume 60 až 100 eur v závislosti od výšky ročných príspevkov sporiteľa.

Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Štátna dôchodková prémia

Na nový osobný dôchodkový produkt má prispievať nielen zamestnanec a zamestnávateľ, ale aj štát. Štátna dôchodková prémia by dosahovala 60 eur ročne, ak ročné príspevky sporiteľa dosiahnu od 180 do 240 eur, na 80 eur ročne by sa zvýšila pri príspevkoch sporiteľa v sume 240 až 300 eur ročne.


Ak príspevky sporiteľa dosiahnu viac ako 300 eur ročne, štátna prémia bude v sume 100 eur ročne. Rezort práce súčasne zachová existujúcu daňovú úľavu na príspevky zamestnanca v sume 180 eur ročne.


Záujem o sporenie v treťom pilieri by malo zvýšiť aj zrušenie platenia zdravotných odvodov z príspevkov zamestnávateľa a súčasne zachovanie príspevku zamestnávateľa ako daňového výdavku do 6 percent hrubej mzdy.

Nový produkt bude aj pre SZČO

Nový dôchodkový produkt nebude len pre zamestnancov, ale aj pre samostatne zárobkovo činné osoby. Rezort práce pritom nestanovuje minimálnu sumu príspevku, ani minimálne obdobie sporenia.


Nasporenú sumu si bude môcť osoba vybrať, ak dovŕši dôchodkový vek alebo jej Sociálna poisťovňa priznala starobný dôchodok, prípadne predčasnú starobnú penziu. Pôjde o doživotný dôchodok alebo tzv. programový výber.


Z programového výberu si bude môcť sporiteľ vyplatiť nasporenú sumu počas desiatich rokov. Počas celého tohto 10-ročného obdobia pritom bude možné dediť sumu, ktorá ešte sporiteľovi zostala na jeho účte. Doživotné penzie budú vyplácať len poisťovne, v tomto prípade však nebude možné dediť nevyplatenú sumu.

Jednorazový aj predčasný výber

Z nového produktu bude možné vyplatiť si nasporenú sumu aj jednorazovo, a to jednorazovým výberom alebo predčasným výberom. Prvá možnosť nastane vtedy, ak si osoba nasporila príliš nízku sumu a nasporená suma je menej ako 4-násobok priemernej mzdy. V budúcom roku pôjde o sumu 4 352 eur.


Na predčasný výber budú mať nárok tí sporitelia, ktorí sa ocitnú v osobitne ťažkej životnej situácii. Pôjde o plnú invaliditu sporiteľa, ťažké zdravotné postihnutie, alebo majú 55 a viac rokov a sú nezamestnaní viac ako jeden rok.


„Chceme, aby boli vyššie výnosy a vyššie dôchodky v treťom pilieri a tiež prilákať viac sporiteľov,“ povedal minister. Upozornil na to, že v Českej republike je do tretieho dôchodkového piliera zapojených 85 percent pracujúcich, kým na Slovensku je to len 32 percent ekonomicky aktívnych ľudí.

Na Slovensku pritom priemerný príspevok zamestnanca na doplnkové dôchodkové sporenie dosahuje 20 eur a príspevok zamestnávateľa 31 eur a v Českej republike je to v prepočte na eurá 30 eur u zamestnanca a 40 eur u zamestnávateľa. Tretí penzijný pilier na Slovensku akumuluje prostriedky vo výške 3 percent hrubého domáceho produktu (HDP), pričom v Českej republike je to 9 percent HDP.


Legislatívny návrh rezort práce predkladá do pripomienkového konania. Podľa ministra Krajniaka by si príspevky štátu vyžiadali niekoľko desiatok miliónov eur ročne. Do konca tohto roka by mal rezort podľa ministra predstaviť návrh na zmeny v druhom dôchodkovom pilieri.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie