• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Krajiny V4 sa zapoja do testovania IT Fitness Test 2022, testu bude dostupný aj v angličtine

Krajiny V4 sa zapoja do testovania IT Fitness Test 2022, testu bude dostupný aj v angličtine

Do testovania IT Fitness Test 2022 sa zapoja všetky krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), test bude dostupný aj v angličtine. Manažér pre komunikáciu IT Asociácia Slovenska Juraj Kadáš v tlačovej správe pripomenul, že do minulého 10. ročníka sa zapojilo 50-tisíc ľudí.

Na príprave, organizácii, lokalizácii a nasadení IT Fitness Testu 2022 v ostatných krajinách sa podieľali spolu so slovenskými odborníkmi, učiteľmi, akademickými pracovníkmi a IT expertmi aj členovia Cyfrowa Polska, maďarskej IT asociácie Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, českého Internetového institutu, n.o. a IT Asociácie Slovenska.

Prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda predsedníctva Digitálnej koalície Mário Lelovský verí, že rozhodnutie zapojiť sa do testovania zahraniční partneri neoľutujú, ale naopak, pridajú ďalšie desaťtisíce absolventov testu.

Špeciálne testovacie rozhranie

Ďalšou novinkou 11. ročníka je tiež špeciálne testovacie rozhranie pre štátne a verejné organizácie, súkromné firmy alebo vzdelávacie inštitúcie. Test môžu využiť napríklad na interné vzdelávanie zamestnancov, pričom výsledky za jednotlivé organizácie sa nebudú zverejňovať.

Každá zapojená organizácia však bude mať prístup k dátam, vďaka ktorým dokáže efektívne vyhodnotiť úroveň digitálnych zručností svojich zamestnancov.


Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich kategórií, a to Internet, Bezpečnosť a počítačové systémy, Kolaboratívne nástroje a sociálne siete, Kancelárske nástroje a Komplexné úlohy.


Žiakov na základných školách čaká test s 20 otázkami a pre respondentov starších ako 15 rokov je určená dlhšia verzia s 25 otázkami. Aj tohtoročný test je dostupný bezplatne na novom webe itfitness.eu a úspešní respondenti budú automaticky zaradení do žrebovania o vecné ceny.

Digitálna gramotnosť

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) zdôraznil, že digitálne zručnosti a digitálna gramotnosť sú v 21. storočí nevyhnutnosťou. IT fitness test vníma ako spôsob, akým môžu digitálnu gramotnosť žiakov a učiteľov monitorovať a vyhodnotiť.


Žiaci aj učitelia si tak vedia overiť svoje digitálne zručnosti a porovnať si ich s krajinami V4. Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Národný koordinátor pre digitálne vzdelávanie a zručnosti Ján Hargaš označil IT Fitness Test za skutočnú stálicu úspešných IT projektov na Slovensku.


„Pozorne sledujeme jeho vývoj už niekoľko rokov a možno ešte aj dnes málokto z verejnosti vie, že spolu s jeho tvorcami v súčasnosti pracujeme na jeho nadstavbe – pilotnom projekte na zvyšovanie digitálnych zručností seniorov, ako aj zamestnancov verejnej správy, ktorý ďalej rozšíri jeho využitie nielen pre významne inú cieľovú skupinu, ale pridá aj dôležitú funkcionalitu – samotné vzdelávanie,“ priblížil Hargaš.

Potrebné zručnosti

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha zhodnotil, že ak sa chce stať Európska únia skutočným lídrom v inováciách, zvládnuť digitálnu transformáciu a uchovať si demokraciu, jej obyvatelia sa nezaobídu bez kvalitných digitálnych zručností. Podľa neho sa môže IT fitness test stať barometrom týchto schopností.


„Takmer dve tretiny Slovákov a Sloveniek (64 percent) je presvedčených, že vie ľahko identifikovať nepravdivé informácie. IT fitness test vám pomôže overiť, či to je skutočne tak. Tento rok sa IT fitness test stáva skutočne európskym. Okrem Sloveniek a Slovákov sa budú môcť zapojiť aj naši susedia z krajín V4 a anglicky hovoriaci užívatelia internetu,“ zhrnul.

Riaditeľka pre oblasť školstva spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko Marcela Havrilová vníma podporu IT Fitness testu ako spoločenský záväzok, aby Slovensku pomohli v troch oblastiach.


Ide o podporu nadobúdania technických zručností na podporu digitalizácie krajiny, o zvyšovanie kvalifikácie pracovnej sily a podpora rozvoja digitálnej ekonomiky a v neposlednom rade o prípravu študentov dneška pre svet zajtrajška cez moderné vzdelávanie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie