• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kotlebovci majú zastúpenie na postoch podpredsedov výborov, koalícia s tým problém nemá

Kotlebovci majú zastúpenie na postoch podpredsedov výborov, koalícia s tým problém nemá

Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva je naďalej nefunkčný.

10.4.2020 (Webnoviny.sk) - Hoci Mariana Kotlebu (ĽSNS) nechcú koaliční poslanci za šéfa parlamentného výboru, kotlebovci im ako podpredsedovia výborov neprekážajú. V Národnej rade SR obsadili nominanti strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) spolu štyri miesta podpredsedov výborov.

Poslanci vládnej koalície tvrdia, že s tým „nemajú problém“ a že rešpektovali politickú dohodu o obsadení miest podpredsedov výborov.

Jeden opozičný podpredseda

„Akceptovali sme dohodu opozície o nominácii na miesta podpredsedov,“ povedala agentúre SITA šéfka koaličného klubu Sloboda a Solidarita (SaS) a členka výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Anna Zemanová.

Podpredsedami za stranu ĽSNS sú v mandátovom a imunitnom výbore Rastislav Schlosár, vo výbore pre hospodárske záležitosti Tomáš Taraba, vo výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Miroslav Suja a vo výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj Jozef Šimko.

Podpredsedovia zastupujú šéfa výboru v čase jeho neprítomnosti. Okrem toho im patrí k platu funkčný príplatok vo výške 82,99 eur.

Členka výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Zemanová hovorí, že v koalícii bola dohoda, že jeden post podpredsedu tohto výboru patrí opozícii. Druhým podpredsedom je Jaromír Šíbl z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO).

Malé možnosti na ovplyvňovanie

„Podpredsedovia sa volili verejne a hlasovali sme za podpredsedov, ktorí boli navrhnutí. Akceptovali sme dohodu opozície,“ priblížila Zemanová.

Ako ďalej poznamenala, podpredseda vedie schôdzu výboru v čase, keď je neprítomný jeho predseda alebo koaličný podpredseda. Podľa nej teda nemá veľké politické možnosti na ovplyvňovanie. Dodala, že výbor je 15-členný a dve tretiny poslancov sú z koalície.

Poslanec Radovan Kazda (SaS), ktorý je spolu s poslancom Tarabom (ĽSNS) podpredsedom hospodárskeho výboru parlamentu uviedol, že osobne s tým problém nemá.

„Koalícia však vyjadrila problém s dvoma miestami predsedov výborov, pretože šíria extrémistické názory,“ doplnil Kazda.

Kotlebu a Blahu odmietajú

Vládne strany naďalej odmietajú podporiť nominácie opozície na miesta predsedov dvoch parlamentných výborov, a to Ľuboša Blahu zo Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) za šéfa ľudskoprávneho výboru a Mariana Kotlebu z ĽSNS do vedenia výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Koalícia namiesto Blahu zvolila za predsedu ľudskoprávneho výboru poslanca Ondreja Dostála (SaS) s cieľom výbor sfunkčniť.

Ten následne výbor zvolal a za dvoch podpredsedov na ňom boli zvolení poslanci koalície Vladimíra Marcinková (Za ľudí) a Peter Pollák z OĽaNO. Dostál ich poveril zastupovaním predsedu a následne sa funkcie predsedu vzdal.

Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva zatiaľ zostáva nefunkčný. Musí ho zvolať jeho predseda, aby si členovia výboru zvolili podpredsedu.

Viac k téme: parlamentný výbor

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie