• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Košický U. S. Steel vstúpil do štrajkovej pohotovosti, 25 kôl vyjednávaní neprinieslo žiadnu dohodu

Košický U. S. Steel vstúpil do štrajkovej pohotovosti, 25 kôl vyjednávaní neprinieslo žiadnu dohodu

Sprostredkovateľ ministerstva práce by mal predložiť vypracovaný návrh riešenia sporu.

29.7.2020 (Webnoviny.sk) - Odborári v spoločnosti U. S. Steel Košice vyhlásili v stredu 29. júla štrajkovú pohotovosť. Ani po 25 kolách kolektívneho vyjednávania o novom znení podnikovej kolektívnej zmluvy sa totiž podľa odborárov nepodarilo nájsť spoločnú dohodu.

"Štrajková pohotovosť nie je štrajk, ale prejav pripravenosti ho zrealizovať, ak to bude nevyhnutné," uviedol v tlačovej správe predseda Rady odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice Juraj Varga. Zhoda pri výbere sprostredkovateľa so sociálnym partnerom podľa neho vyústila k požiadaniu vybratého sprostredkovateľa zo zoznamu sprostredkovateľov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o riešenie kolektívneho sporu.

Sprostredkovateľ má po oboznámení sa s priebehom vyjednávania predložiť návrh riešenia sporu. "Ak sa spor nevyrieši do 30 dní odo dňa poverenia sprostredkovateľa, považuje sa toto konanie za neúspešné a potom sa otvára aj možnosť najkrajnejšieho možného nástroja riešenia, teda štrajku," tvrdí Varga.

Sporný týždenný pracovný čas

Návrh znenia novej kolektívnej zmluvy pripravila Rada odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice v zhode s ďalšou odborovou organizáciou, pôsobiacou v podniku – OZ NKOS. Ťažiskovými sú v ňom podľa odborárov tri piliere, a to zamestnanosť, pracovný čas a mzdy. "Písomná podoba návrhu bola zamestnávateľovi odoslaná ešte 15. novembra 2019 a 1. kolo kolektívneho vyjednávania sa uskutočnilo 22. januára tohto roku," uvádza sa v tlačovej správe.

Spornou sa podľa Vargu stala otázka týždenného pracovného času zamestnancov, respektíve enormný tlak na jeho zvýšenie zo strany zamestnávateľa. Manažment spoločnosti žiada zvýšiť pracovný čas z 35,5 na 37,5 hodiny týždenne, odborári požadujú zachovanie súčasnej dĺžky týždenného pracovného času.

Obmedzený pracovný režim

"V ťažkých časoch zúriacej recesie v hutníctve v rámci Európskej únie, v časoch negatívnych ekonomických dopadov koronakrízy na našu spoločnosť a s prihliadnutím na ostatných, skutočne náročných 15 mesiacov, je pracovná doba zaknihovaná v kolektívnej zmluve ako naša nosná idea," tvrdí odborársky predák.

Zamestnanci košického U. S. Steelu pracujú už siedmy mesiac za sebou v obmedzenom týždennom pracovnom režime. Od polovice apríla tohto roka sa s vedením podniku dohodli na mzdovej kompenzácii 80 percent platu za dni, ktoré musia zostať doma pre nedostatok práce (prekážka na strane zamestnávateľa). Táto dohoda sa vzťahuje aj na mesiace august a september 2020.

Viac k téme: Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice, štrajková pohotovosť

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie