• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Košický kraj testuje vodíkové autá a bicykle, v ovzduší eliminujú škodlivé látky (video)

Košický kraj testuje vodíkové autá a bicykle, v ovzduší eliminujú škodlivé látky (video)

Košický samosprávny kraj (KSK) testuje vodíkové auta aj bicykle. Dva elektromobily na vodíkový pohon Toyota Mirai zapožičala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci národného projektu Žiť energiou, ktorým chce upriamiť pozornosť na obnoviteľné zdroje energie. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Vodikové autá neprodukujú emisie a navyše, v ovzduší eliminujú škodlivé látky, akými sú oxid siričitý a oxid dusičitý.

Vďaka systému čistenia vzduchu dokážu každých 10-tisíc kilometrov jazdy vyčistiť rovnaký objem vzduchu, aký vydýchne jeden človek za rok.

Mobilná vodíková čerpacia stanica

„Európska únia zaviazala svoje členské štáty dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu. To znamená, že potrebujeme z atmosféry odstrániť viac CO2, ako do nej vypúšťame. Na území Košického kraja sa vyprodukuje takmer tretina celkových slovenských emisií, preto musíme zbystriť pozornosť a staviť na obnoviteľné zdroje energie, ktoré nepoškodzujú prírodu.


Vodík má najčistejšie spaľovanie, najvyššiu účinnosť a nepoškodzuje životné prostredie z pohľadu životného cyklu produktu. Dve vodíkové autá, ktoré máme k dispozícii, a desať vodíkových bicyklov sú malé veci, na ktorých chceme ukázať východniarom, ako môže byť takýto zdroj energie nápomocný. Práve teraz, keď chce prioritne zelené projekty podporovať Brusel, máme šancu s pomocou eurofondov premeniť východ na Košický zelený (k)raj,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Na východe bude župa testovať zapožičané automobily do 5. mája. Počas týchto dvoch týždňoch si budú môcť autá obzrieť napríklad aj študenti župných stredných škôl. Na dopĺňanie paliva je v areáli spoločnosti eurobus na autobusovej stanici v Košiciach nainštalovaná mobilná vodíková čerpacia stanica od spoločnosti Air Products, pričom čerpanie vodíka trvá približne rovnaký čas, ako je to v prípade iných pohonných látok. Na jedno načerpanie dokáže prejsť vozidlo poháňané na vodík 200 až 250 kilometrov. Funguje na báze palivových článkov, ktoré premieňajú vodík na elektrinu.

Vlastná vodíková stratégia

Košická župa dlhodobo počíta s nasadením vodíka. Ako prvá na Slovensku prijala vlastnú vodíkovú stratégiu, ktorá je kľúčovým dokumentom pre využívanie vodíkových technológií. Na jej príprave pracovali vedecké a odborné špičky z Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) a Slovenskej akadémie vied. Košický samosprávny kraj má v pláne využiť vodíkové autobusy pri zabezpečovaní prímestskej dopravy, zatraktívniť vodné plochy použitím vodíkovej lode alebo vybudovaním malých nabíjacích staníc pre vodíkové bicykle.

V rozpočte na rok 2022 vyčlenil Košický samosprávny kraj 630-tisíc eur na nákup vodíkových bicyklov a rozvoj vodíkových technológií. V najbližších dňoch bude v kraji už 10 vodíkových bicyklov, ktoré kúpila župa z Francúzska.


Takýto bicykel prejde na jedno načerpanie 145 kilometrov, pričom jeho doplnenie trvá do jednej minúty. Východniari si budú môcť jazdu bicyklom vyskúšať aj na krajských podujatiach – ako prvé 20. mája na Župných dňoch v Košiciach.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie