• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Košické sídliská sa dočkajú revitalizácie, pribudne zeleň aj športové plochy

Košické sídliská sa dočkajú revitalizácie, pribudne zeleň aj športové plochy

Revitalizácia má byť hotová počas budúcoročných letných prázdnin.

26.11.2022 (Webnoviny.sk) - Vo vnútrobloku Jasuschová – Bauerová na sídlisku KVP pribudne v rámci projektu Regenerácia vnútroblokov v meste Košice zeleň aj športové plochy. Spoločnosť Eurobau, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní na sadovnícko-architektonickú revitalizáciu vnútrobloku so sumou viac ako 402-tisíc eur, nedávno prevzala stavenisko a v súčasnosti tam prebiehajú prípravné práce. Informovalo o tom mesto Košice.

Je sa na čo tešiť

Obyvatelia sa môžu tešiť na novú zeleň, lavičky a ďalší mobiliár, športové plochy a herné prvky. Okrem toho tu zrekonštruujú a dobudujú komunikácie. Väčší stavebný ruch tam obyvatelia tejto lokality postrehnú od začiatku decembra, revitalizácia má byť hotová počas budúcoročných letných prázdnin.

Mesto postupne začne aj s ďalšími revitalizáciami. Nevyužívaný priestor vo vnútrobloku na Čínskej ulici na Sídlisku Ťahanovce chce pretvoriť na oddychovú zónu. V pláne sú parkové úpravy, vysadenie záhonov, inštalácia lavičiek, herných prvkov aj drobnej architektúry. Tú budú tvoriť vynovené schodiská spojené gabionovými múrikmi, ktoré poskytnú aj možnosť na sedenie. K dispozícii bude bezbariérový prístup a v lokalite vymenia aj nevyhovujúce verejné osvetlenie.

Ihrisko na tréning psov

V lokalite Turgenevova – Lomonosovova na Juhu pribudnú nové dreviny, trvalky, dažďové záhony či komunitná záhrada. Na svoje si prídu aj najmenší obyvatelia a milovníci športu, pre ktorých vybudujú detské ihriská a športoviská. Chýbať nebudú ani nové prístupové chodníky, cestičky a mobiliár.

Nový šat dostane aj verejné priestranstvo na Lidickom námestí v mestskej časti Dargovských hrdinov. Cieľom je zvýšiť funkčnú a estetickú hodnotu priestranstva, a to výsadbou zelene, pridaním nového mobiliára a herných prvkov. Majiteľov štvornohých miláčikov poteší zriadenie kynologického ihriska na tréning psov.

Pribudne aj zeleň

V pláne je aj vybudovanie prvkov zelenej infraštruktúry pri materskej škole Kalinovská 9. Konkrétne pôjde o tri dažďové záhrady, ktoré zvýšia zadržiavanie vody v pôde a budú mať aj edukačnú funkciu. Zrevitalizuje sa zeleň, nepriepustné plochy zmenia na priepustné a pribudnú aj vegetačné plochy na strechách tejto materskej školy.

Uvedené projekty už majú vysúťaženého zhotoviteľa a aktuálne prebieha proces administratívnej finančnej kontroly postupu verejného obstarávania poskytovateľom nenávratného finančného príspevku (NFP), ktorým je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Mesto v októbri tohto roka uspelo aj s ďalšími žiadosťami o NFP spolu vo výške viac ako 710-tisíc eur na revitalizácie parkov v Starom Meste na ulici Branisková a Kuzmányho a revitalizáciu verejného priestranstva na ulici Obrancov mieru na Severe. V zásobníku projektov zatiaľ zostáva revitalizácia vnutrobloku Huskova – Hemerkova na Sídlisku KVP. Tento projekt síce uspel v hodnotení riadiaceho orgánu, avšak zatiaľ sa na jeho realizáciu nenašli finančné zdroje z eurofondov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie