• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus vo svete naberá na sile, v krajinách padajú rekordy denných prírastkov infekcií

Koronavírus vo svete naberá na sile, v krajinách padajú rekordy denných prírastkov infekcií

Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že riziko variantu omikron zostáva veľmi vysoké.

29.12.2021 (Webnoviny.sk) - So šíriacim sa variantom koronavírusu omikron pribúdajú krajiny s rekordnými dennými prírastkami nových infekcií. Najvyššie počty prípadov nákazy hlásia Spojené štáty, Taliansko, Grécko, Portugalsko či Anglicko. Francúzsko dokonca zaznamenalo vôbec najvyšší prírastok v Európe. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Koronavírus

V utorok vo Francúzsku potvrdili 179 807 infekcií. Minister zdravotníctva Olivier Véran varoval, že všetko naznačuje, že by v krajine do začiatku januára mohli zaznamenať až 250-tisíc prípadov denne. Francúzska federácia nemocníc sa vyjadrila, že „najťažšie týždne ešte len prídu“.

Portugalsko a Cyprus hlásia nové rekordy

Spojené štáty podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v pondelok hlásili viac ako 441-tisíc nových infekcií. Americké čísla však môžu byť podľa úradov nadhodnotené v dôsledku oneskorených hlásení počas vianočných sviatkov. Odborníci v CDC zároveň upravili údaje o prevalencii variantu omikron v USA. Podľa nich predstavuje 59 percent prípadov, čo je výrazne menej ako predtým hlásených 73 percent.

Infekcie v Taliansku prekročili hranicu 78-tisíc prípadov, čím dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Okrem toho v krajine pribudlo 202 úmrtí, čím sa celkový počet vyšplhal na 136 753. V Portugalsku padol rekord 17 172 nových prípadov za deň.

Vysoký skok prípadov zaznamenalo Grécko, kde potvrdili 21 657 prípadov. Minister zdravotníctva Thanos Plevris v tejto súvislosti vyzval obyvateľov na pokoj. Denný rekord hlásil aj Cyprus, kde potvrdili 2 241 nových prípadov.

Väčšina poľských obetí bola neočkovaná

Úrady v Anglicku v utorok oznámili rekordných 117 093 prípadov. Dáta o ochorení COVID-19 za celé Spojené kráľovstvo neboli počas vianočného obdobia k dispozícii, uvádza BBC.


V Poľsku zase v stredu potvrdili 794 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čo je najvyšší počet počas štvrtej vlny pandémie. Viac ako tri štvrtiny obetí boli neočkované.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojom týždennom prehľade varovala, že riziko súvisiace s variantom omikron zostáva veľmi vysoké. Podľa informácií zverejnených v utorok počet nových infekcií zo všetkých kmeňov koronavírusu v Európe počas týždňa pred 26. decembrom stúpol o 57 percent. V americkom regióne bol tento nárast 30-percentný.

Majú použiť zdravý rozum

Štúdie naznačujú, že variant omikron je miernejší ako variant delta, pričom ľudia nakazení týmto variantom majú o 30 až 70 percent nižšie riziko, že skončia v nemocnici. Obavy, že už len ohromný počet infekcií spôsobených omikronom ochromí nemocnice, však stále pretrvávajú.

Niekoľko miest vrátane Paríža, Londýna či Berlína zrušilo oficiálne oslavy pri príležitosti Nového roka. Niektoré vlády sú však menej ochotné prijať celonárodné obmedzenia. Francúzsko a Anglicko napríklad požiadali ľudí, aby v tejto súvislosti použili zdravý rozum.


Španielsky Madrid zase plánuje napredovať s oslavami na námestí Puerta del Sol, ale s obmedzeným počtom účastníkov. Taliansko zakázalo vonkajšie podujatia a zatvorilo nočné kluby, na súkromné stretnutia však obmedzenia nenariadilo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie