• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Koronavírus: Slovensko má ďalších 597 pozitívnych ľudí a počet úmrtí sa zvýšil o jeden

Koronavírus: Slovensko má ďalších 597 pozitívnych ľudí a počet úmrtí sa zvýšil o jeden

PCR testy potvrdili v utorok na Slovensku 597 pozitívnych na koronavírus. Laboratóriá ich v daný deň vykonali 1 611.

Za uplynulý deň pribudlo jedno úmrtie na COVID-19. Od začiatku pandémie si nový koronavírus vyžiadal už 20 454 obetí.

V nemocniciach je hospitalizovaných 541 pacientov s ochorením COVID-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Čo je jedným z najlepších opatrení pred jesennou vlnou COVID-19? Odborníci prinášajú dobré rady

Epidemická situácia je v súčasnosti pomerne priaznivá, no odborníci varujú pred jesenným nárastom ochorení COVID-19. Dôvodom je najmä návrat ľudí z dovoleniek, začiatok školského roka či presun podujatí do interiérov.


Ministerstvo zdravotníctva SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a Konzílium odborníkov preto odporúča širokej verejnosti využiť možnosť očkovania, dbať na hygienu rúk a dodržiavať zásady respiračnej hygieny.

Najefektívnejším opatrením, ako znížiť dopady ochorenia na spoločnosť, je spoločná zodpovednosť tak jednotlivcov, ako aj inštitúcií. V tlačovej správe o tom informuje komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Podľa odborníkov je dôležité dodržiavať primeraný fyzický odstup, vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami a uzavretým priestorom s množstvom ľudí. V interiéroch je potrebné často a účinne vetrať. V prípade zvýšeného rizika nákazy odborníci odporúčajú nosiť rúško či respirátor.


„Odborníci apelujú aj na podniky, inštitúcie či školy, aby zohľadňovali dodržiavanie základných odporúčaní, teda v maximálnej možnej miere umožnili dodržiavanie odstupov, zaistili dostatočný prístup k umývaniu a dezinfekcii rúk a zamerali sa na primerané vetranie vnútorného prostredia,“ uvádza rezort a zdôrazňuje, aby si inštitúcie aktualizovali pandemické pohotovostné plány.

Výraznejší nárast ochorení na COVID-19 má prísť už začiatkom jesene, odborníci apelujú na zodpovednosť ľudí

Ministerstvo zdravotníctva, Úrad verejného zdravotníctva a konzílium odborníkov očakávajú výraznejší nárast ochorení na COVID-19 už počas prvých jesenných týždňov.


Odborníci apelujú na zodpovednosť samotných ľudí, aby zvažovali rizikové situácie a podľa toho dodržiavali hygienické a protiepidemické odporúčania.

Príznaky majú byť podobné

Zároveň upozorňujú podniky, inštitúcie či školy, aby aktualizovali svoje pandemické plány tak, aby vedeli flexibilne reagovať na zmenu pandemickej situácie.

Ako povedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, ešte nie je vykryštalizovaný variant, ktorý bude prevažovať v jesennej vlne.


Najväčší potenciál vyvolať ďalšiu vlnu má subvariant BA.2.75, vychádzajúci zo subvariantu BA.2, ktorý bol detekovaný v Indii. Odborníci predpokladajú obdobné prejavy pri nákaze, aké boli pozorované doteraz.

Súčasná vlna ustupuje

Mišík zároveň potvrdil klesajúcu súčasnú kovidovú vlnu. Okolo 20. júla nastal vrchol letnej vlny, odvtedy pozitivita testov aj hospitalizácie klesajú.


Počet denných výjazdov záchraniek ku COVID pacientom klesol na tretinovú úroveň oproti predchádzajúcej vlne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie