• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus: Slovensko hlási po PCR testoch opäť tisícky infikovaných, počet hospitalizovaných klesol

Koronavírus: Slovensko hlási po PCR testoch opäť tisícky infikovaných, počet hospitalizovaných klesol

PCR testy potvrdili v stredu ďalších 7 334 pozitívnych. Celkovo ich laboratóriá na Slovensko v tento deň vykonali 15 828. Pribudlo aj 18 úmrtí na COVID-19. Celkový počet obetí tohto ochorenia už u nás dosiahol 19 352.

Počet hospitalizovaných sa v uplynulom dni znížil na 2 086.

Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Pri monitoringu odpadových vôd bolo takmer 97 percent vzoriek pozitívnych na SARS-CoV-2

Pri monitoringu odpadových vôd bolo 96,88 percenta vzoriek pozitívnych na SARS-CoV-2. Regionálne úrady Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) odobrali celkovo 737 vzoriek. Informuje o tom ÚVZ SR na sociálnej sieti.

Vírusová nálož

„Od 35. kalendárneho týždňa roku 2021 sme zaznamenali nárast počtu pozitívnych vzoriek. V 11. kalendárnom týždni roku 2022 bol vírus SARS-CoV-2 zistený vo všetkých odobratých vzorkách. V 11. kalendárnom týždni sme zaznamenali zvýšenie v kvantitatívnych vyšetreniach, ktoré vyjadrujú počet kópií RNA vírusu SARS-CoV-2,“ uvádza ÚVZ SR.


Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách v jednotlivých krajoch tak poukazuje na zvýšenie vo všetkých okrem Prešovského kraja, kde bol zaznamenaný pokles vírusovej nálože.

Vysoká chorobnosť na COVID-19

V 11. kalendárnom týždni rovnako zaznamenali nárast počtu kópií RNA SARS-CoV-2 v odpadových vodách, kým incidencia klesla.


Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku zodpovedá podľa ÚVZ SR epidemickej situácii. Prítomnosť RNA vírusu bola zaznamenaná vo všetkých vzorkách. Niektoré zo vzoriek sa ešte vyšetrujú.


„Naďalej odporúčame, aby boli obyvatelia opatrní, dodržiavali pravidlá R-O-R a absolvovali základné očkovanie alebo posilňujúcu dávku. Aj keď sa nárast počtu prípadov zastavil, chorobnosť na COVID-19 v SR sa udržuje na vysokej hladine,“ uzatvára ÚVZ.

Monitoring odpadových vôd v SR na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 sa začal vykonávať v 18. kalendárnom týždni 2021 a úrady ÚVZ SR ho vykonávajú pravidelne na týždennej báze v každom kraji. Prítomnosť vírusu vo vzorkách odpadových vôd sa stanovuje metódou RT-PCR a digitálnou RT-PCR. Monitoring odpadových vôd je doplnkovým nástrojom k analýze epidemickej situácie na Slovensku.

Zníženú dávku vakcíny proti COVID-19 od Moderny by mohli dostať aj najmenšie deti, štúdia preukázala účinnosť

Vakcína proti COVID-19 americkej farmaceutickej spoločnosti Moderna je účinná aj u bábätiek, batoliat a predškolákov. V stredu o tom informovala samotná firma s tým, že ak by regulačné úrady súhlasili, mohlo by to znamenať, že od leta by mohli začať očkovať aj najmenšie deti.


Moderna plánuje v nadchádzajúcich týždňoch požiadať regulačné úrady v USA a Európe o schválenie použitia jej nízkodávkovej vakcíny vo dvoch dávkach pre deti do šesť rokov.

18 miliónov detí nevedia zaočkovať

Spoločnosť tiež požiada o schválenie vakcín s väčšou dávkou pre staršie deti a tínedžerov v Spojených štátoch.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že 18 miliónov detí do päť rokov v USA predstavuje jedinú vekovú skupinu, ktorá zatiaľ nemôže dostať vakcínu. Konkurenčná firma Pfizer v súčasnosti ponúka detské vakcíny pre školákov a plné dávky pre 12-ročných a starších.


Pfizer testuje aj menšie dávky pre deti do päť rokov, no po tom, ako sa dve dávky vakcíny ukázali ako nedostatočne účinné, musel štúdiu rozšíriť o tretiu dávku. Výsledky tohto výskumu by mali zverejniť začiatkom apríla.


Moderna informovala, že pre deti do šesť rokov dobre fungovala štvrtina dávky, akú podávajú dospelým. Do štúdie sa zapojilo asi 6 900 detí.

Dve dávky posilnili protilátky

Prvotné dáta ukazujú, že po dvoch takýchto dávkach sa u detí vytvorila hladina protilátok, ktorá bola rovnako silná ako u mladých dospelých po dvoch bežných dávkach, uviedla spoločnosť v tlačovej správe. Očkovacie látky však boli menej účinné proti variantu omikron koronavírusu.


Vakcíny proti COVID-19 všeobecne nebránia infekcii variantom omikron tak dobre ako v prípade predchádzajúcich variantov, stále však predstavujú silnú ochranu proti vážnemu priebehu ochorenia.


V prípade dospelých sa ako kľúčové v boji proti omikronu potvrdili posilňujúce dávky a Moderna v súčasnosti podľa agentúry AP testuje posilňujúce dávky aj pre deti.


Znížené dávky sú podľa Moderny bezpečné a najčastejšími vedľajšími účinkami boli mierne zvýšené teploty, podobne ako v prípade iných bežne používaných detských vakcín.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom minulý týždeň celosvetovo vzrástol o sedem percent

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo svete minulý týždeň stúpol o sedem percent na viac ako 12 miliónov. Motorom rastu bol región západného Tichomoria, kde sa počet infekcií zvýšil o 21 percent.


Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 však minulý týždeň klesol o 23 percent na necelých 33-tisíc. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Viaceré krajiny zrušili opatrenia

Globálny počet potvrdených nových prípadov infekcií sa minulý týždeň opäť zvýšil po tom, ako od januára stabilne klesal.

Za dôvod rastu odborníci považujú infekčnejší variant koronavírusu omikron a zrušenie protipandemických opatrení vo viacerých európskych krajinách, v severnej Amerike a inde vo svete.

Omikron spôsobuje miernejšie ochorenie

Zdravotnícki predstavitelia opäť uviedli, že variant omikron spôsobuje miernejšie ochorenie ako predošlé verzie koronavírusu a zároveň sa zdá, že vakcinácia, vrátane posilňujúcich dávok, poskytuje vysokú ochranu.


WHO však upozorňuje, že vzhľadom na rušenie rozsiahlych programov testovania vo viacerých štátoch, pravdepodobne nie sú mnohé infekcie odhalené.

Situácia s koronavírusom na Slovensku je relatívne stabilná, na západe evidujú výrazný nárast incidencie

Epidemická situácia na Slovensku je oproti minulému týždňu relatívna stabilná. Ako ďalej po stredajšom rokovaní vlády uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, neprišlo ani k výraznému nárastu ani k poklesu nových prípadov.


V nemocniciach je okolo 2 400 pacientov, z nich asi 1 500 až 1 600 má primárnu diagnózu práve ochorenie COVID-19, denné príjmy do nemocníc klesli na 240 a znížil sa aj počet osôb na umelej pľúcnej ventilácii.


Čo sa týka incidencie, najvýraznejší nárast eviduje Ministerstvo zdravotníctva SR na západe Slovenska, dominujú okresy Bratislava, Senec a Nitra. Niektoré pritom dosahujú incidenciu až na úrovni päťnásobku iných okresov.

Stredné a východné Slovensko evidujú pokles incidencie. Ako doplnil Mišík, za nárastom vidí najmä dôsledok uvoľnenia opatrení a presadzovanie subvariatnu BA2. Ten by už mal byť na Slovensku absolútne dominantný.


Pozitívne správy prichádzajú aj z oblasti výjazdov záchrannej zdravotnej služby k pozitívnym pacientom. Tie klesajú naprieč celým Slovenskom.

Ochotu dodržiavať protipandemické opatrenia určujú osobnostné črty. Odmietavý postoj majú zväčša sebci s prízemným správaním

Osobnostné črty vplývajú na motiváciu dodržiavať protipandemické opatrenia. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej akadémie vied (SAV).

V tomto type osobnosti prevláda humanizmus a viera v ľudskosť. Na druhej strane, ľudia s temnou stránkou osobnosti chcú uspokojovať predovšetkým svoje potreby a presadzovať vlastné záujmy bez ohľadu na druhých.

Počúvanie autorít ani pocity viny z nedodržiavania opatrení nie sú pre nich motivujúce. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Ľudia so svetlou stránkou osobnosti

„Temná aj svetlá stránka osobnosti sa u ľudí prejavujú v širokom spektre sociálnych interakcií a výnimkou nie je ani správanie súvisiace s pandémiou COVID-19,“ vysvetlil Matúš Grežo z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV, ktorý spoločne s kolegyňou Magdalenou Adamus skúmal súvislosti medzi osobnostnými črtami a dodržiavaním protipandemických opatrení.

„Náš výskum ukázal, že pre ľudí so svetlou triádou je dôležité dodržiavať opatrenia z vlastných vnútorných dôvodov. Veria napríklad, že si tým chránia zdravie. Motivujú ich však aj vonkajšie dôvody. Napríklad to, že im opatrenia odporúčajú autority, alebo nechcú, aby si druhí ľudia o nich urobili zlú mienku v prípade, že by opatrenia porušovali,“ dodal psychológ.

Ľudia s temnou stránkou osobnosti

Zdôraznil, že v prípade ľudí s temnou stránkou osobnosti prišli k iným zisteniam. „Pocity viny z nedodržiavania opatrení týchto ľudí nemotivujú a je otázne, či vôbec sú schopní prežívať vinu alebo hanbu za nedodržiavanie akýchkoľvek sociálnych konvencií. Takíto ľudia sú motivovaní uspokojovať predovšetkým vlastné potreby a presadzovať vlastné záujmy bez ohľadu na druhých“ povedal výskumník.

Ľudia s týmto typom osobnosti často konajú neeticky a niekedy až kriminálne. V oblasti zdravia navyše konajú rizikovo – zanedbávajú hygienické návyky, viac požívajú alkohol a drogy, praktizujú rizikové sexuálne správanie a majú menej zdravý životný štýl.

Dôvera v autority

Výsledky psychológov tiež poukázali na to, že nemenej dôležitým aspektom súvisiacim s dodržiavaním opatrení bola dôvera v schopnosť vlády efektívne zvládnuť pandémiu.

„Z našich zistení sa zdá, že dôvera vo vládu môže značne posilniť motiváciu ľudí dodržiavať opatrenia a tá sa premieta do samotného správania. Tieto zistenia sľubujú optimistické závery, pretože na rozdiel od osobnosti človeka je dôveru voči vláde možné formovať. Hoci sa to zdá byť klišé, vytváranie spoločenských podmienok, ktoré podporujú politickú, ale i sociálnu dôveru, by sa malo stať jednou z kľúčových úloh našich lídrov,“ zhrnul na záver Matúš Grežo.

Pandémia koronavírusu na Slovensku sa ešte neskončila a denne pribúdajú tisícky nakazených, upozorňuje lekárska komora

Pandémia koronavírusu ešte neskončila. Upozorňuje Slovenská lekárska komora (SLK). Podľa komory by sme nemali zabúdať, že denne na Slovensku pribúdajú tisícky pozitívne testovaných a v nemocniciach leží s covidom stále vyše 2 400 pacientov. Denná úmrtnosť pacientov s covidom je okolo 30.


„Počet pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu síce klesá (k 14. 3. ich bolo 74) a zdá sa, že nápor na nemocnice sme schopní aktuálne zvládnuť, to však neznamená, že môžeme poľaviť v opatrnosti. Nápor na ambulancie totiž pretrváva a ambulantný sektor je dlhodobo preťažený a krehký,“ odkázala komora.

SLK preto vyzýva občanov k zodpovednosti a dodržiavaniu platných epidemiologických opatrení, ako je povinné nosenie rúšok v interiéri a pri hromadných podujatiach.


„Vládu vyzývame, aby situáciu s covidom nepodceňovala. Všetci dúfame, že jarné počasie prinesie čoraz menšie čísla pozitívne testovaných a počet hospitalizovaných pacientov nebude kritický,“ konštatovala komora s tým, že nadchádzajúce obdobie musíme využiť na prípravu na možné ďalšie vlny náporu pandémie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie