• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus sa počas lyžovanie zrejme nebude šíriť, riziko však predstavujú strediská aj vleky

Koronavírus sa počas lyžovanie zrejme nebude šíriť, riziko však predstavujú strediská aj vleky

Vlády by sa mali miesto zameriavania sa na konkrétne športy orientovať na obmedzenie kontaktu medzi ľuďmi.

1.12.2020 (Webnoviny.sk) - Riziko nákazy koronavírusom pri lyžovaní je minimálne, skonštatoval riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Michael Ryan, zatiaľ čo viaceré európske krajiny v snahe zastaviť šírenie ochorenia COVID-19 zakázali vstup na lyžiarske svahy. Reštrikcie bránia v spustení lyžiarskych vlekov v Taliansku, Francúzsku, Nemecku, Rakúsku aj ďalších krajinách.

Na čerstvo vzduchu sa rozptýli

"Predpokladám, že veľa ľudí sa nenakazí počas spúšťania sa dole kopcami na lyžiach," vyjadril sa Ryan v pondelok počas brífingu. WHO pritom už pred časom informovala, že koronavírus sa vonku prenáša omnoho zložitejšie, pretože sa na čerstvom vzduchu rozptýli.

Ryan však zároveň doplnil, že riziko šírenia vírusu súvisí s inými aktivitami spojenými s lyžovaním. "Skutočné problémy prídu na letiskách, v autobusoch prevážajúcich lyžiarov do rezortov a z nich, na vlekoch... a na miestach, kde sa ľudia stretávajú," uviedol a vyzval krajiny, aby sa na lyžiarsku sezónu pozerali práve z tohto pohľadu a podobne, z hľadiska rizika hromadných stretnutí, posudzovali aj ďalšie aktivity, pričom varoval, že obzvlášť rizikové môže byť stretávanie sa ľudí vnútri po lyžovaní.

Šíreniu prvej vlny pandémie v Európe pritom na jar pomohli práve lyžiarske rezorty vo Francúzsku, Taliansku a Rakúsku.

Na pokles počtu nových prípadov treba pozerať veľmi opatrne

Podľa Ryana by sa mali vlády miesto zameriavania sa na konkrétne športy, ako lyžovanie či turistiku, orientovať na obmedzenie kontaktu medzi ľuďmi.

"Problémom je akákoľvek aktivita, ktorá zahŕňa veľké množstvá ľudí presúvajúce sa do koncentrovaných priestorov a následne používajúce verejnú dopravu a iné spôsoby transportu," vysvetlil s tým, že práve toto je potrebné starostlivo manažovať.


WHO zároveň poznamenala, že minulý týždeň po prvý raz od septembra celosvetovo klesol počet nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo pripisujú najnovším opatreniam v európskych krajinách. Generálny riaditeľ organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus to označil za "vítanú správu", no upozornil, že sa na tento pokles treba pozerať veľmi opatrne.


Ľudí tiež vyzval, aby si dobre rozmysleli, ako budú tráviť nadchádzajúce sviatky. "Byť s rodinou a priateľmi nestojí za to, aby ste ich a seba vystavili riziku," vyhlásil a dodal, že všetci "musíme myslieť na to, čí život môžeme ohroziť svojimi rozhodnutiami".

Talianska vláda i naďalej odmieta lyžovačky, zákaz vychádzania bude platiť aj cez Vianoce

Vianoce bez lyžovačky by Taliansku spôsobili obrovskú škodu, odhaduje sa strata 20 miliárd eur

Ako sa liečiť z COVID-19 v domácom prostredí?

Sulík je dôveryhodnejší ako Matovič, premiérovi pri riešení pandémie COVID-19 neverí vyše polovica Slovákov

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie