• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Koronavírus sa nevyhýba nikomu, ochoreniu podľahlo až sedemkrát viac cukrovkárov ako zdravých ľudí

Koronavírus sa nevyhýba nikomu, ochoreniu podľahlo až sedemkrát viac cukrovkárov ako zdravých ľudí

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných asi 370-tisíc pacientov s cukrovkou a podľa odhadov ňou trpí ďalších 100 až 150-tisíc ľudí.

Podiel úmrtí v skupine diabetikov bol počas pandémie ochorenia COVID-19 sedemkrát vyšší ako v skupine nediabetikov.

Podiel zomretých diabetikov v celkovom počte zomretých poistencov stúpol z 26 na 29 percent. Informovali o tom Slovenská diabetologická spoločnosť (SDS), Slovenská diabetologická asociácia (SDiA), Zväz diabetikov Slovenska a Asociácia diabetikov Slovenska v spoločnej tlačovej správe.

Diabetológ a primár Národného diabetologického centra v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni a prezident SDiA Emil Martinka zároveň doplnil, že najvyšší relatívny nárast úmrtí zaznamenali v Nitrianskom, Trenčianskom a Prešovskom kraji. Naopak, najnižší nárast úmrtí bol v Trnavskom, Banskobystrickom a Bratislavskom kraji.

Cukrovkou trpí vyše 400 miliónov ľudí

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných asi 370-tisíc pacientov s cukrovkou a podľa odhadov ňou trpí ďalších 100 až 150-tisíc ľudí, ktorí o svojom ochorení nevedia alebo sú v štádiu prediabetického syndrómu.


Majú tak vyššiu hladinu cukru, ako je normálne, no ešte nie tak vysoká, aby sa dala klasifikovať ako diabetes. Spomedzi všetkých prípadov diabetu tvoria až 90 percent pacienti s cukrovkou druhého typu.

„Celosvetovo trpí cukrovkou 425 miliónov ľudí čo je jeden z jedenástich dospelých a predpokladá sa, že do roku 2045 sa toto číslo zvýši na 642 miliónov,” dodala predsedníčka SDS Katarína Rašlová.

Vysoké náklady na liečbu

Odborníci upozorňujú, že ak sa cukrovka nedostatočne a správne nelieči, môže významne skrátiť očakávanú dĺžku života. Cukrovka je hlavnou príčinou srdcovocievnych ochorení, slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácii dolných končatín.


Diabetici majú vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú zároveň náročnejšie na liečbu a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu.

Ako informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Peterová, správnou životosprávou a dostatočným pohybom sa dá cukrovke úspešne a efektívne predchádzať. Diabetológ Jozef Lacka však upozorňuje, že „za ostatných 40 rokov sa zvýšil príjem energie v jedle o 23 percent, ale pohybujeme sa až štyrikrát menej”.


Liečba cukrovky zároveň nie je lacná. Podľa údajov, ktoré poskytla poisťovňa Dôvera, sú priemerné náklady na starostlivosť o diabetika 2. typu 2 000 eur za rok, čo je približne dvojnásobok oproti priemerným nákladom na ostatných pacientov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie