• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Koronavírus: Počet úmrtí na Slovensku stúpol na 6577 a pribudlo aj pacientov v nemocniciach

Koronavírus: Počet úmrtí na Slovensku stúpol na 6577 a pribudlo aj pacientov v nemocniciach

Celkový počet zaočkovaných osôb je 272 341, za uplynulý deň ich pribudlo 4564.

Za posledný deň (nedeľa) na Slovensku pribudlo 649 prípadov nového koronavírusu, ktoré potvrdili PCR testy. „Je medzi nimi 322 mužov a 327 žien,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet pozitívne testovaných PCR testami tak stúpol na 292 792.

Celkový počet neaktívnych prípadov je 333 977. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli 2 až 4 týždne u ambulantne liečených pacientov a 6 týždňov u hospitalizovaných pacientov

Urobili už vyše 1,9 milióna PCR testov

Za posledných sedem dní u nás pribudlo 14 538 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré odhalili PCR testy (nedeľa – 649, sobota – 1686, piatok – 2705, štvrtok – 2333, streda – 2555, utorok – 3168, pondelok – 1442).


V nedeľu otestovali 3059 ľudí a od začiatku pandémie už na Slovensku urobili 1 973 949 PCR testov. „Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Bratislavskom kraji (185), nasledujú Košický (170), Banskobystrický (68), Prešovský (66), Trenčiansky (64), Trnavský (38), Žilinský (36) a Nitriansky kraj (22),“ priblížil rezort zdravotníctva.

Okrem PCR testov sa robia aj antigénové – v nedeľu ich urobili 228 403 a pozitívny výsledok z nich malo 2384 ľudí, čo predstavuje 1,04 percenta.

Počet úmrtí stúpol na 6577

Počet hospitalizovaných pacientov sa zvýšil o 127 na 3963. „Z nich potvrdené ochorenie má 3672 ľudí, na JIS je 299 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 347 osôb,“ opísalo ministerstvo situáciu v nemocniciach.


Bohužiaľ, pribudlo ďalších 72 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, spolu ich tak už evidujeme 6577. Za posledný týždeň koronavírus na Slovensku zabil až 625 ľudí (nedeľa – 72, sobota – 81, piatok – 74, štvrtok – 79, streda – 103, utorok – 105, pondelok – 111).


Celkový počet zaočkovaných osôb je 272 341, za uplynulý deň ich pribudlo 4564. „Druhú dávku vakcíny už dostalo 95 291 ľudí,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Ambulantní lekári vyzývajú Krajčího ministerstvo, aby okamžite zabezpečilo lieky na COVID-19

Zriedkavé a záhadné následky ochorenia COVID-19. Najprv sa vyvinuli u detí, teraz postihujú už aj dospelých

Izrael je dôkazom, že očkovanie proti COVID-19 funguje. Český odborník ale varuje pred nedostatkom vakcín

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť


Nová štúdia šokuje. Infekcia spôsobená SARS-CoV-2 môže viesť k drastickému zníženiu plodnosti u mužov



Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)

akakolvek snaha o ovladnutie kultury je prejavom nekulturnosti vyhlasila caputova video

20.4.2024 (SITA.sk) - Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti. Po piatkovom stretnutí so zástupcami kultúrnej obce tak reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Je presvedčená, že štát nemá kultúru politicky ovládať, ale vytvárať pre ňu podmienky a prostredie, a akékoľvek systémové zmeny sa majú diať v riadnom legislatívnom procese a za účasti odbornej verejnosti.

Pozvanie prijali aj rektori

Pozvanie prezidentky na diskusiu prijali rektori univerzít Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Martin Šmatlák a Bohunka Koklesová, exminister kultúry Marek Maďarič a herec i vysokoškolský pedagóg Martin Huba.

Predmetom ich rozhovoru boli poslancami koalície predložené novely zákonov o Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde i novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Neopomenuli ani pripravované zmeny týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré plánuje ministerstvo kultúry. Z diskusie s ľuďmi z kultúrnej oblasti pre prezidentku vyplynulo, že navrhované zmeny idú opačným smerom ako dlhoročný trend manažovania kultúry v našej krajine. Tento trend viedol k nezávislosti od politickej moci a posilneniu autonómie.

Ohrozenie neštátnych zdrojov

„Znepokojujúce sú aj upozornenia na znefunkčnenie niektorých inštitúcií, alebo problémy s vykonateľnosťou pripravovanej právnej úpravy, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie o fondoch. V neposlednom rade bude potrebné zodpovedať aj na otázku možného ohrozenia neštátnych zdrojov v týchto fondoch v prípade, ak dôjde k zmene pravidiel o ich rozhodovaní,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Zmeny v RTVS hlava štátu nazvala účelovými. Podľa nej je jediným cieľom rezortu kultúry vymeniť súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a personálne preobsadenie riadiacich orgánov.

„Predkladatelia síce upustili od viacerých excesov, akými bola Programová rada či bezdôvodné odvolávanie riaditeľa, avšak účelové rušenie a znovuvzkriesenie akejkoľvek inštitúcie iba za účelom obídenia funkčného obdobia jeho vedenia nie je v súlade s pravidlami fungovania demokratickej spoločnosti,“ uzavrela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nová kompetencia

Z navrhovaných zmien vyplýva, že počet členov dozornej komisie Fondu na podporu umenia sa môže zvýšiť z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu môže preniesť nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie.

Podobné zmeny nastanú aj pri novele zákona o Audiovizuálnom fonde, keď sa počet členov dozornej komisie zvýši z troch na päť členov. Dôvodom podľa koaličných poslancov je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde.

„Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií," píše sa v predloženom materiáli.

Zruší sa verejné vypočutie

Spôsob výberu štatutárneho orgánu múzea alebo galérie zriadených ústredným orgánom štátnej správy, vyšším územným celkom alebo obcou, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu, ktoré nie sú právnickou osobou, by sa mohol upraviť.

Spôsob výberu podľa koaličných poslancov, ktorí zmeny predložili, spôsobuje administratívnu záťaž najmä menším obciam, ktoré tieto funkcie obsadzujú. Zrušiť by sa malo verejné vypočutie uchádzačov o spomínanú funkciu.

Viac k téme: Kultúra, Prezidentka SR, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk - Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)


Počasie