• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Koronavírus: Počet hospitalizovaných na Slovensku mierne klesol, nakazili sa ďalšie tisíce ľudí

Koronavírus: Počet hospitalizovaných na Slovensku mierne klesol, nakazili sa ďalšie tisíce ľudí

V nemocniciach tak leží 3 213 pacientov.

V sobotu 27. novembra malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 7 575 osôb, laboratóriá pritom vykonali 21 477 vyšetrení.

Počet hospitalizovaných sa znížil o päť, v nemocniciach tak leží 3 213 pacientov. Za uplynulý deň pribudlo 46 obetí ochorenia COVID-19. Zaočkovať prvou dávkou vakcíny sa nechalo 2 677 ľudí.

Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

V Česku potvrdili nový variant koronavírusu omikron, žena sa zrejme nakazila v Namíbii

České laboratória zachytili prvý prípad nákazy novým variantom koronavírusu omikron. Prvé testy ho potvrdili u obyvateľky ČR, ktorá sa vrátila z Namíbie. Nákazu u ženy narodenej v roku 1961 preukázali dva sekvenčné testy. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Čaká sa na výsledky tretieho testu

Česká hlavná hygienička Pavla Svrčinová v sobotu večer pre TV Nova uviedla, že vzorky teraz testujú v laboratóriu Štátneho zdravotného ústavu a čaká sa na vyhodnotenie tretieho testu.

„Po sekvenčnej analýze s pravdepodobnosťou približne 90 percent môžem potvrdiť, že variant omikron bol skutočne u pacientky potvrdený,“ povedal v sobotu v noci hovorca Krajskej nemocnice Liberec Václav Řičář pre Českú televíziu. Ešte sa čaká aj na výsledky testov Národného referenčného laboratória.

Cestovala v skupine deviatich ľudí

Nakazená žena vraj pochádza z Liberca a do Česka sa vrátila z dovolenky v Namíbii. Medzipristátia mala v Juhoafrickej republike a v Dubaji. Do Česka pricestovala minulý týždeň v nedeľu a zdravotné ťažkosti začala mať od stredy. Žena podľa hlavnej hygieničky Svrčinovej cestovala v skupine deviatich ľudí do Prahy.

Epidemiológovia podľa jej slov vyhľadávajú kontakty v niekoľkých krajoch v Českej republike. Pacientka je úplne očkovaná a druhú dávku vakcíny dostala v júni. „Podľa mojich informácií nie je hospitalizovaná. Priebeh je zatiaľ taký, že mohla podľa mojich informácií zostať v domácom ošetrení,“ doplnila česká hlavná hygienička.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie