• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus: Po PCR je na Slovensku o 841 pozitívnych ľudí viac, nákazu však odhalili aj antigénové testy

Koronavírus: Po PCR je na Slovensku o 841 pozitívnych ľudí viac, nákazu však odhalili aj antigénové testy

V pondelok 11. júla vykonali zdravotníci na Slovensku 2 017 PCR testov, ktoré odhalili 841 pozitívnych prípadov koronavírusu. V nemocniciach bolo uplynulý deň hospitalizovaných 300 pacientov.

Informovalo o tom na svojej internetovej stránke covid19.nczisk.sk Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) s tým, že bolo urobených aj 2 426 antigénových testov.

Ako ďalej vyplýva zo stránky korona.gov.sk, antigénové testy potvrdili ďalších 317 pozitívnych na ochorenie COVID-19. Pozitivita PCR testov predstavovala 41,7 percenta a antigénových testov 13,07 percenta.

Za uplynulý deň pribudli tri obete koronavírusu. Celkový počet obetí tak dosiahol 20 163. Podporu umelej pľúcnej ventilácie v nemocniciach potrebuje 11 pacientov, 25 osôb je na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Odborníci varujú pred nárastom infikovaných na koronavírus. Ako sa máme správať na dovolenke a po návrate domov?

Počet prípadov ochorenia COVID-19 vo svete opäť postupne narastá, zvýšené počty zaznamenáva aj Slovensko. Konzílium odborníkov prináša niekoľko odporúčaní, ktoré vychádzajú z doteraz efektívnych opatrení a ktoré môžu pomôcť chrániť seba aj svoje okolie.

Opatrnosť je na mieste

„V čase letných dovoleniek je preto namieste najmä opatrnosť a zodpovedné správanie. Hoci väčšina ochorení na COVID-19 nemá ťažký priebeh, netreba ho aj vzhľadom na premenlivosť vírusu podceňovať,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) v tlačovej správe.

Väčšie počty nakazených hlásia aj na Slovensku, ale podľa MZ SR nejde zatiaľ o rapídny nárast. V prípade príznakov akéhokoľvek ochorenia horných dýchacích ciest s príznakmi nádchy, kašľa, bolesti hrdla s teplotou je dôležité ostať doma a neroznášať infekciu. Zdravotníci odporúčajú spraviť si samotest.

Dodržiavanie opatrení ROR

„V prípade ťažšieho stavu kontaktujte svojho lekára, ktorý môže indikovať potrebu PCR testovania,“ informuje MZV SR. Medzi odporúčania konzília odborníkov patrí aj používanie rúška alebo respirátora na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, opatrnosť pri cestovaní, dodržiavanie odstupu aspoň dva metre alebo vyhýbanie sa objímaniu.

Odborníci ďalej vyzývajú na časté umývanie si rúk a ich dezinfekciu, ako aj na kompletné zaočkovanie. „Ochraňujme predovšetkým najzraniteľnejšie skupiny ľudí, správajme sa zodpovedne k starším a k ľuďom s oslabenou imunitou,“ vyzýva ministerstvo.

Pred kontaktom s nimi, najmä po návrate z dovoleniek, je namieste sa otestovať, používať respirátor alebo aspoň rúško. Naďalej platí povinnosť nosenia respirátorov v zdravotníckych zariadeniach, lekárňach a sociálnych zariadeniach.

Slovensko hlási nárast prípadov subvariantu BA.5 omikron, na pozore by sa mali mať naďalej hlavne dve skupiny ľudí

Ostatné dva týždne na Slovensku evidujeme nárast prípadov subvariantu BA.5 omikron. Prípady subvariantov omikronu BA.4 a primárne BA.5 rastú naprieč krajinami Európskej únie, Portugalsko je za vrcholom vlny. Na brífingu po rokovaní vlády to povedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.


Odborníci podľa Mišíka hodnotia riziko reinfekcie koronavírusom ako vysoké. Rovnako rýchlosť šírenia koronavírusu považujú za vysoké riziko.


Riziko hospitalizácie je podľa odborníkov nízke. Napriek celkovej nízkej rizikovosti pre populáciu však naďalej upozorňujú seniorov a ľudí s chronickými chorobami na zvýšenú opatrnosť.

Zavádzanie reštrikčných opatrení Mišík nepredpokladá. Primárnym cieľom protiepidemických opatrení je okrem ochrany najzraniteľnejších ľudí zachovanie takzvanej bielej medicíny a minimálne alebo žiadne obmedzovanie ekonomiky a spoločenského života.

Odborník radí sa pred letnou dovolenkou zaočkovať proti koronavírusu, nie všetky krajiny sú na tom tak dobre ako my

Cestujúci pred odchodom do zahraničia by napriek výrazne zlepšenej epidemickej situácii vo svete mali naďalej sledovať informácie o vývoji pandémie.

Podľa epidemiológa ministerstva zdravotníctva a lekára Petra Sabaku nie všetky krajiny sú na tom tak dobre ako Slovensko, ale nie je dôvod na obavy.

Vo svete sa šíria opičie kiahne

Odborník odporúča pred cestou na letnú dovolenku v zahraničí dať sa očkovať proti ochoreniu COVID-19 tým, ktorí ho neprekonali a nie sú zaočkovaní.

„Inak nie je potrebné dodržiavať žiadne zvláštne opatrenia. V prípade opičích kiahní je treba mať na pamäti, že vírus sa prenáša úzkym kontaktom s nakazeným,“ upozornil vo štvrtok Sabaka s tým, že sa neprenáša vzduchom tak ako COVID-19.

„Ak sa človek nevystavuje úzkemu kontaktu s viacerými ľuďmi v oblastiach s vyšším výskytom opičích kiahní, ako napríklad Londýn alebo Madrid, tak je riziko nákazy minimálne,“ uviedol epidemiológ.

Delta sa veľmi rýchlo šírila

Tohtoročné leto je po dvoch rokoch podľa Sabaku už bezpečné na cestovanie. „Minulú sezónu bola situácia ovplyvnená najmä tým, že sa šíril v Európe nový variant koronavírusu, ktorý na Slovensku nebol. Delta variant bol omnoho nákazlivejší a smrteľnejší,“ pripomenul. Preto ľudí vyzývali dovolenkovať na Slovensku a aby sa pri pobyte v zahraničí dali zaočkovať.


„Situácia je tento rok iná, pretože jednotlivé varianty a subvarianty sú vo svete viac-menej rovnomerne rozložené, čo sa týka ochorenia COVID-19. Momentálne neexistuje variant alebo subvariant, ktorý by sme si mohli na Slovensko zavliecť,“ povedal Sabaka. Relatívne dobrou správou pre dovolenkárov je podľa neho aj to, že v súčasnosti nie sú krajiny, kde by sa koronavírus šíril citeľne viac ako na Slovensku.

Očkovaní si môžu užívať dovolenku naplno

Tvrdí, že ľudia sa tak pri vycestovaní do zahraničia nemusia obávať výrazne horšej situácie. Pri kontakte s inými ľuďmi odporúča dodržiavať isté opatrenia, hoci nie sú výrazne obmedzujúce.


„Ten, kto už prekonal ochorenie COVID-19 alebo je zaočkovaný, a ak by sa aj na dovolenke nakazil subvariantom koronavírusu omicron, ktorý momentálne všade dominuje, tak ochorenie by nemalo byť vážne a nemalo by mať väčšie následky,“ ubezpečil Sabaka.


Ľudia, ktorí toto ochorenie prekonali a sú očkovaní tromi dávkami, sa podľa neho v podstate nemusia obávať a môžu si dovolenku užiť ako v predpandemickom období.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie