• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Koronavírus na Slovensku stále zabíja najmä starších, ale úmrtnosť v skupine mladších seniorov klesla pod 100 percent

Koronavírus na Slovensku stále zabíja najmä starších, ale úmrtnosť v skupine mladších seniorov klesla pod 100 percent

Najlepšie výsledky dosiahol Nitriansky kraj

Počet úmrtí na Slovensku bol v marci najnižší za posledné štyri mesiace. Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslalo oddelenie komunikácie úradu.

Napriek poklesu počtu úmrtí však nadúmrtnosť dosahovala 48 percent. V marci zároveň zomrelo o 52 percent dôchodcov viac než v uplynulých piatich rokoch. Celkovo na Slovensku v marci zomrelo 7 232 osôb.

Oproti februáru sa situácia zlepšila v piatich krajoch Slovenska, zhoršila sa v Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19 tak negatívne ovplyvňovala štatistiky úmrtnosti šiesty mesiac za sebou.

Nadúmrtnosť klesla

Nadúmrtnosť v porovnaní s januárom a februárom klesla, keď v januári dosahovala úroveň 75 percent, vo februári takmer 67 percent. Pokles zároveň nastal vo všetkých vekových skupinách. Vo vekovej skupine do 64 rokov zomrelo v marci 1 659 ľudí, nadúmrtnosť v porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov bola vyššia o 36 percent.

Oproti februáru klesla o 15 percent. V skupine ľudí nad 65 rokov zomrelo v marci o 52 percent osôb viac ako v predošlých rokoch. Dynamika nadúmrtnosti tejto vekovej skupiny výrazne klesla, keď vo februári dosahovala 72 percent, v januári to bolo až 86 percent.

Čísla zostávajú nad priemerom

Celkovo v marci zomrelo 5,6 tisíca seniorov, čo je o približne 1 900 ľudí viac, ako je priemer za posledných päť rokov.


„Nadúmrtnosť v skupine mladších seniorov však po prvýkrát v tomto roku klesla pod hranicu 100 percent. V januári bola nadúmrtnosť 108 percent, vo februári 103 percent a v marci 87 percent. Situácia sa zlepšila aj v skupine starších seniorov vo veku 75 a viac rokov, z februárovej hodnoty nadúmrtnosti 59 percent na marcových 37 percent,“ priblížila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Najlepšie výsledky dosiahol Nitriansky kraj

V rámci samosprávnych krajov sa marcový nárast počtu úmrtí oproti predošlým piatim rokom pohyboval od 24 do 72 percent. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji. V marci v tomto kraji zomrelo o takmer 72 percent viac ľudí, ako bol priemer v predošlých piatich rokoch.


Nasledoval Žilinský kraj s nárastom počtu zomretých voči priemeru skoro o 58 percent. Zároveň zaznamenal najvýraznejší rast miery nadúmrtnosti, keď vo februári bola nadúmrtnosť na úrovni 20 percent. Z kraja s najnižšou nadúmrtnosťou sa tak stal v priebehu jedného mesiaca kraj s druhou najvyššou nadúmrtnosťou.

V niektorých krajoch počas marca počet zomretých voči priemeru prudko klesol. Najmenšiu odchýlku od priemeru mal v marci Nitriansky kraj s mierou nadúmrtnosti 24 percent. Tento kraj súčasne zaznamenal najvýraznejší pozitívny posun, keď znížil mieru nadúmrtnosti až o 68 percentuálnych bodov, keďže nadúmrtnosť vo februári dosiahla 92 percent.


Pozitívny vývoj zaznamenal tiež Bratislavský kraj, v marci v ňom zomrelo o 29 percent osôb viac ako pri pätročnom priemere. Aj tento región počas tretieho mesiaca dokázal prudko znížiť mieru nadúmrtnosti. Tá klesla o 50 percentuálnych bodov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie