• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo vyše tisíc infikovaných a šesť úmrtí

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo vyše tisíc infikovaných a šesť úmrtí

PCR testy potvrdili v stredu na Slovensku 1 031 pozitívnych na koronavírus. Laboratóriá ich v daný deň vykonali 2 138. Za uplynulý deň pribudlo šesť úmrtí na COVID-19.

Od začiatku pandémie si nový koronavírus vyžiadal už 20 242 obetí.

V nemocniciach je hospitalizovaných 661 pacientov. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Monitorovanie pandemickej situácie doma a v zahraničí je nevyhnutné, hovorí vedúci Inštitútu zdravotných analýz

Monitorovanie aktuálnej situácie na Slovensku a v zahraničí je nevyhnutné pre včasné, cielené a primerané reakcie a informovanie verejnosti pre manažment očakávaní verejnosti. Pre agentúru SITA to uviedol vedúci Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva Matej Mišík.

Analýza pandemickej situácie

Ako zhrnul Mišík, okrem štandardného prístupu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) a jednotlivých regionálnych ÚVZ je nevyhnutné zhromažďovať a analyzovať údaje zo systémov dohľadu založených na prípadoch, hospitalizáciách a úmrtiach na COVID-19.

Monitorujú náhle nárasty chorobnosti, nárasty v pozitivite testov, príjmy do nemocníc, výjazdy vozidiel záchrannej zdravotnej služby, nadmernú úmrtnosť, výskyt subvariantov či odpadové vody.

Nové subvarianty

Monitorovanie odpadových vôd na detekciu prudkých nárastov ochorení COVID-19 je zabezpečované cez odbery z desiatok čerpacích staníc odpadových vôd.

„Práve v čase obmedzeného testovania je takáto forma monitoringu veľmi dôležitá,“ napísal Mišík. Sekvenáciu na identifikáciu prítomnosti nových subvariantov, ktorá zabezpečuje prehľad o cirkulácii subvariantov, zabezpečuje primárne Vedecký Park Univerzity Komenského.

Kto najviac prispel k zvládnutiu pandémie na Slovensku? NKÚ zhodnotil prácu úradov a všimol si určité veci

Epidemiológovia, zamestnanci úradov verejného zdravotníctva výrazným spôsobom prispeli k zvládnutiu mimoriadnej pandemickej situácie.

O výsledkoch medzinárodnej kontroly zameranej na prevenciu infekčných chorôb a zvládanie pandémie na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku a Bielorusku v tlačovej správe informoval Marek Papajčík z Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Správne nastavené postupy sú kľúčové

Odborníci národných kontrolných inštitúcií na základe popísania rizík dospeli k záverom, že kľúčom na zvládanie takýchto mimoriadnych udalostí sú správne a jednoznačne nastavené postupy.

Ako vyplýva z tlačovej správy, viac ako dva roky trvajúca pandémia spôsobená ochorením COVID-19 odhalila viaceré riziká vo fungovaní krízových inštitúcií štátu. Slovensko nemalo v začiatkoch k dispozícii funkčnú sieť registrov, existujúce informačné systémy neposkytovali dostatočné dáta pre komplexné analýzy, analytici a odborníci pracovali v časovom sklze s čiastkovými informáciami.

Vyhýbanie sa zodpovednosti

„Hygienici, lekári a zástupcovia samospráv svojím aktívnym nasadením pomohli Slovensku zvládnuť kritickú pandemickú situáciu. Na druhej strane, zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia Ústredného krízového štábu sa vyhýbali zodpovednosti a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva. Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií,“ dokresľuje jedno zo zistení kontrolórov ich predseda Ľubomír Andrassy.

Vývoj pandemickej situácie donútil viaceré štáty meniť národné predpisy a nariadenia. Do konca januára 2021 bolo na Slovensku vydaných 105 opatrení, v Poľsku viac ako 250. Kontrolóri poukázali na to, že časté zmeny nariadení môžu viesť k apatii verejnosti a sťažiť tak dodržiavanie predpisov.

Rezervy sú aj v očkovacom systéme

Pandémia zvýraznila aj rezervy v slovenskom systéme očkovania mladých ľudí, ktoré má chrániť obyvateľstvo pred infekčnými ochoreniami. Problémy s dosahovaním kolektívnej imunity spoločnosti boli v ostatných rokoch identifikované predovšetkým v Bratislave a jej širšom okolí najmä pri očkovaní detí.

Kontrolóri štyroch krajín sa zhodli na tom, že plnenie očkovacieho programu okrem iného šetrí verejné prostriedky, pretože tak populácia spotrebuje menej liekov a tiež menej hospitalizácií. Preto je podľa kontrolórov nevyhnutné udržať zaočkovanosť detskej populácie, ale aj aktívne podporovať zaočkovanosť dospelých a venovať osobitnú pozornosť očkovaniu ohrozených skupín populácie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie