• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 85 úmrtí a PCR testy odhalili 9534 nakazených

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 85 úmrtí a PCR testy odhalili 9534 nakazených

Počet úmrtí sa zvýšil na 14 503

Za posledný deň (utorok) na Slovensku pribudlo 9534 prípadov nového koronavírusu, ktoré potvrdili PCR testy. Celkový počet pozitívne testovaných PCR testami tak stúpol na 689 618.

Urobili už viac ako 4,5 milióna PCR testov

Za posledných sedem dní u nás pribudlo 57 880 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré odhalili PCR testy (utorok – 9534, pondelok – 7069, nedeľa – 5054, sobota – 7575, piatok – 9152, štvrtok – 9331, streda – 10 165).

V utorok otestovali 28 373 ľudí a od začiatku pandémie už na Slovensku urobili 4 613 592 PCR testov. Okrem PCR testov sa robia aj antigénové – za uplynulý deň ich urobili 36 651.

Počet úmrtí sa zvýšil na 14 503

Počet hospitalizovaných pacientov sa znížil o šiestich na 3380.


Bohužiaľ pribudlo aj ďalších 85 úmrtí a spolu ich tak evidujeme už 14 503. Za posledný týždeň u nás koronavírus zabil 447 osôb (utorok – 85, pondelok – 77, nedeľa – 67, sobota – 46, piatok – 51, štvrtok – 70, streda – 51).


Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou je 2 643 071 – za utorok ich pribudlo 3009.

Pri omikrone chuť ani čuch stratiť nemusíte. Lekárka vysvetľuje, aký príznak spája väčšinu pacientov

Juhoafrická lekárka, ktorá ako prvá upozornila na nový variant koronavírusu neskôr pomenovaný omikron, uviedla, že jeho príznaky sú u zdravých pacientov síce „nezvyčajné, ale mierne“.


Ako Angelique Coetzee poznamenala pre The Telegraph, tento variant by mohol spôsobiť komplikácie u starších a nezaočkovaných.


Lekárka s viac ako 30-ročnou praxou prezradila, že v súvislosti s možným novým variantom koronavírusu zbystrila pozornosť začiatkom tohto mesiaca, keď do jej ambulancie v Pretórii začali prichádzať pacienti s inými symptómami ochorenia COVID-19 v porovnaní s tými, aké liečila predtým.

Absolútne vyčerpanie

Boli medzi nimi mladí ľudia rôzneho pôvodu, ktorí sa cítili veľmi vyčerpaní. Žiadny pacient netrpel stratou chuti alebo čuchu. Keď boli 18. novembra pozitívne testovaní štyria členovia jednej rodiny, ktorí boli úplne vyčerpaní, informovala o tom poradný vakcinačný výbor v JAR.


„Zatiaľ sme zistili, že infikovaní nestratia chuť ani čuch. Môžu mať mierny kašeľ. Nie sú žiadne výrazné príznaky. Niektorí z infikovaných sa v súčasnosti liečia doma,“ dodala predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie (SAMA).

Väčšina pacientov boli zdraví muži

Ako ďalej Coetzee podotkla, dosiaľ boli na COVID-19 s príznakmi nového variantu pozitívne testované asi dve desiatky jej pacientov. Väčšinou to boli zdraví muži, ktorí sa cítili unavení. Asi polovica z nich nebola zaočkovaná.


„Mali sme jeden veľmi zaujímavý prípad, keď prišlo približne šesťročné dieťa s teplotou a veľmi vysokou tepovou frekvenciou. Keď som ho však vyšetrovala o dva dni neskôr, bolo na tom oveľa lepšie,“ prezradila Coetzee.


Lekárka sa však obáva, že variant omikron by mohol spôsobiť zdravotné komplikácie starším osobám s pridruženými chorobami ako cukrovka alebo ochorenia srdca.

Pellegriniho Hlas sa obáva šírenia variantu omikron na Slovensku, požaduje zavedenie okamžitých opatrení

Česká republika eviduje prvý potvrdený prípad nového variantu koronavírusu.

Mutáciu omikron v pondelok definitívne potvrdili testy u ženy z Liberca, ktorá mala pozitívny výsledok vo dvoch skorších testoch. Informuje o tom v pondelok spravodajský portál TN.cz.


Nakazená žena narodená v roku 1961 sa podľa libereckej nemocnice vrátila z dovolenky v Namíbii s medzipristátiami v Juhoafrickej republike a v Dubaji.

Mutácia vzbudzuje obavy

Variant s pôvodným označením B.1.1.529 prvý raz nahlásili WHO z Juhoafrickej republiky v stredu 24. novembra. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila variant omikron medzi tzv. varianty vzbudzujúce obavy vzhľadom na ich možnú vyššiu infekčnosť.

Zdravotnícke úrady v Portugalsku v pondelok oznámili, že medzi členmi profesionálneho futbalového klubu identifikovali 13 prípadov nákazy variantom omikron. Jeden z pozitívne testovaných hráčov lisabonského klubu Belenenses nedávno vycestoval do Juhoafrickej republiky, kde nový variant identifikovali ako prví.


Škótska vláda v pondelok potvrdila, že identifikovala šesť nových prípadov, čím sa celkový počet potvrdených infekcií v Spojenom kráľovstve zvýšil na deväť. Prvé nové prípady hlásili počas víkendu aj Austrália, Holandsko a Kanada.

Podozrivých má už aj Francúzsko

Vo Francúzsku evidujú osem podozrivých prípadov nákazy novým variantom. Týkajú sa ľudí, ktorí nedávno cestovali do južnej Afriky. Testy už ukázali, že sú pozitívni na koronavírus, avšak ani na jeden z jeho predchádzajúcich variantov.


Zdravotnícke úrady v pondelok informovali, že výsledky následných genetických testov môžu byť známe až o niekoľko dní. V prípade, že sa podozrenia potvrdia, budú to prvé známe prípady nového variantu vo Francúzsku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie