• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 20 obetí, počet hospitalizovaných sa nezmenil

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 20 obetí, počet hospitalizovaných sa nezmenil

V sobotu 16. apríla podľahlo ochoreniu COVID-19 celkovo 20 osôb. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI).

Podľa zverejnených informácií vykonali zdravotníci v sobotu spolu 3 262 PCR testov, ktoré odhalili 798 pozitívnych na nový koronavírus. Takisto spravili ďalších 1 154 antigénových testov.

Počet hospitalizovaných sa podľa NCZI nezmenil, momentálne je ich 1 281. Počet zaočkovaných sa v sobotu zvýšil o tri osoby.

Ak sa chystáte počas šibačky navštíviť rodinu, pred sviatkami sa vyhýbajte rizikovým miestam. Mikas odporúča samotestovanie

Ľudia na Slovensku by mali dôsledne nosiť respirátor v interiéroch, na zhromaždeniach, pracovných stretnutiach v období pred návštevou rodiny, počas bohoslužieb a tiež po návrate do kolektívu po sviatkoch.

Odporúča im to hlavný hygienik SR Ján Mikas vo vyhlásení, ktoré vydal v súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami.


„Ak sa chystáte stretnúť s osobami vo vyššom veku, chronicky chorými, tehotnými ženami či inými osobami náchylnými na infekcie či ťažší priebeh ochorení, snažte sa pred ich návštevou vyhnúť rizikovým miestam, zvlášť takým, kde väčší počet ľudí trávi dlhší čas bez respirátorov,“ uviedol Mikas s tým, že pred návštevou je vhodné otestovať sa minimálne samotestom.

Na Slovensku sa zlepšuje epidemická situácia, najviac pozitívnych je na západe

Počet hospitalizovaných s ochorením na COVID-19 klesol na Slovensku pod 1 700. Až 37 percent z nich je hospitalizovaných s inou primárnou diagnózou, než je COVID-19. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to povedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.


Upresnil, že s primárnou diagnózou COVID-19 je v nemocniciach cez tisíc pacientov. Počty pozitívnych sú podľa neho na počiatočnej úrovni tejto kovidovej vlny. Najviac prípadov je na západe Slovenska.


Najvyšší výskyt je v Senci s 900 prípadmi na 100-tisíc obyvateľov, pričom celoslovenský priemer je pod 500 prípadov. Prevláda subvariant BA.2, ale vyskytlo sa aj niekoľko prípadov rekombinantných variantov. Ako upozornil riaditeľ inštitútu, je potrebné ich monitorovať.


Počas Veľkej noci naďalej platia opatrenia vrátane povinnosti nosiť respirátory. O uvoľnení protiepidemických opatrení rozhodnú až po veľkonočných sviatkoch.

Mikas aj napriek rušeniu opatrení proti koronavírusu vyzýva dodržiavať R-O-R a má aj ďalšie odporúčania

Zrušenie plošných obmedzení prevádzok a hromadných podujatí v praxi znamená, že za ochranu zdravia musí prevziať zodpovednosť každý jeden z nás.

Hygienik odporúča dodržiavať R-O-R

Ako sa ďalej uvádza v odporúčaniach hlavného hygienika SR Jána Mikasa na prevenciu a zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, okrem zaočkovania sa proti COVID-19, vrátane posilňujúcej dávky, a povinného nosenia respirátora v rizikových situáciách, sa preto naďalej odporúča priebežne dodržiavať aj vybrané postupy, ktoré boli dlhodobo súčasťou stratégie prevencie šírenia nákazy v každodennom živote.


„Početné opatrenia, ktoré sa nachádzali vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva SR, už od istého času nie sú povinné. V čase, kedy však stále pretrvávajú vysoké denné prírastky nových prípadov ochorenia, má ich dodržiavanie naďalej význam, a preto ich Úrad verejného zdravotníctva SR zapracoval do odporúčaní hlavného hygienika SR. Zvýšený hygienický štandard je totiž relatívne jednoduchou cestou, ako znižovať riziko nákazy a šírenia ochorenia COVID-19, ako aj iných respiračných infekcií,“ uvádza Mikas.

Dezinfekcia priestorov či pravidelné vetranie

Pre výkon hromadných podujatí v interiéri ako aj v exteriéri sa preto napríklad organizátorovi odporúča v exteriéri vyhradiť priestor hromadného podujatia a vyznačiť jeho vstup a výstup.

Pokiaľ je to možné, navrhuje sa zabezpečiť fixné sedenie alebo státie, zároveň vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hygienické zariadenia vybaviť tekutým mydlom a papierovými utierkami a pri vstupe mať funkčné dezinfekčné prostriedky. Vhodné je vetranie a dodržiavanie rozostupov, neodporúča sa podávanie rúk, ani iné fyzické interakcie.


Odporúčania sa ďalej špecificky týkajú výkonu bohoslužieb, cirkevných alebo civilných sobášov, pohrebov a krstov. Zároveň aj hromadných kultúrnych podujatí, všeobecne všetkých druhov prevádzok, ako sú reštaurácie, obchodného domy, fitness a wellness centrá, či ubytovacie zariadenia, ďalej prevádzok zariadení starostlivosti o ľudské telo, autoškôl a školiacich stredísk a prevádzok umelých kúpalísk.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie