• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus: Na Slovensku pribudli po testoch stovky nakazených, v nemocniciach je viac ako 300 pacientov

Koronavírus: Na Slovensku pribudli po testoch stovky nakazených, v nemocniciach je viac ako 300 pacientov

V utorok 12. júla vykonali zdravotníci na Slovensku 2 122 PCR testov, ktoré odhalili 873 pozitívnych prípadov koronavírusu. Informovalo o tom na svojej internetovej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) s tým, že bolo urobených aj 1 549 antigénových testov.

Ako ďalej vyplýva zo stránky korona.gov.sk, antigénové testy potvrdili ďalších 196 pozitívnych na ochorenie COVID-19. Pozitivita PCR testov predstavovala 41,14 percenta a antigénových testov 12,65 percenta. Za uplynulý deň pribudli tri obete koronavírusu. Celkový počet obetí tak dosiahol 20 166. V nemocniciach bolo uplynulý deň hospitalizovaných 307 pacientov.

Tohtoročnú letnú sezónu poznačila ďalšia vlna pandémie, v týchto destináciách sa prísnejším protipandemickým opatreniam nevyhnete

Slováci, ktorí plánujú dovolenku v zahraničí, by mali pravidelne sledovať situácia so šírením koronavírusu v destinácií, do ktorej sa chystajú.

Hrozí sprísňovanie opatrení proti covidu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nevylúčilo napríklad zmenu pravidiel v Chorvátsku, Slovákmi najnavštevovanejšej krajine.

V súčasnosti sú však pri “slovenskom mori“ zrušené vstupné obmedzenia v súvislosti s koronavírusom. Vstup do Chorvátska je tak možný bez povinnosti preukazovať sa očkovacím certifikátom, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní COVID-19.

„Vzhľadom na rastúci počet prípadov COVID-19 obmedzenia platia len do odvolania,“ uviedol rezort zahraničných vecí. V Chorvátsku je odporúčané nosenie rúšok v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.


„Namiesto karantény pre tých, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, je zavedené povinné nosenie rúška po dobu 10 dní,“ dodalo ministerstvo.

Pandemická situácia v Turecku

Počty nakazených na COVID-19 podobne ako v iných častiach sveta stúpajú aj v Turecku, hoci tam od 1. júna zrušili všetky opatrenia. Teraz sa však niektoré z nich môžu obnoviť.

Turci tiež zaviedli akési certifikované hotely, kde prísne strážia to, či tieto ubytovacie zariadenia majú dobre nastavené protipandemické opatrenia.


„Pre našich turistov je teda odporúčané, aby navštevovali najmä tieto zariadenia, ktoré majú navyše vyhradené aj zvláštne miestnosti pre prípad nákazy koronavírusom,“ dodalo ministerstvo.

Rúška v interiéroch a štrajky v Španielsku

Španielsko zrušilo väčšinu obmedzení týkajúcich sa COVID-19. Podľa informácií od cestujúcich, ktorí prilietajú do Španielska z krajín EÚ, sa už nevyžaduje formulár zdravotnej kontroly SpTH ani certifikát COVID-19.


V platnosti naďalej zostáva povinná maska na tvár vo verejnej doprave, v lekárňach, v nemocniciach ši v domovoch dôchodcov.


„Zároveň pred realizáciou cesty berte do úvahy aj plánované štrajky niektorých leteckých spoločností v Španielsku a prispôsobte tomuto faktu aj svoj odchod na letisko,“ upozornilo ministerstvo.

Podmienky pre vstup do Francúzka

Podmienky vstupu cestujúcich do Francúzska sú regulované podľa stavu aktuálnej epidemickej situácie a zaočkovanosti v krajine, z ktorej prichádzajú.

Krajiny sú aktuálne zaradené do dvoch farebných skupín (zelená, oranžová). Keďže Slovensko patrí do zelenej skupiny krajín, do Francúzska môžu zo Slovenska od 31. marca 2022 vstúpiť očkované osoby proti COVID-19 vakcínami uznanými Európskou liekovou agentúrou, ktoré sa musia preukázať očkovacím preukazom označeným QR kódom.


Negatívny test PCR nie je potrebný. Neočkované osoby sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín. Maloleté osoby do 12 rokov sú od týchto povinností oslobodené.

Prísne pravidlá v Maroku

Prísne pravidlá stále platia aj pre cestujúcich do Maroka. Cestujúci nad 12 rokov, ktorí chcú vstúpiť do Maroka letecky, musia predložiť buď platný očkovací preukaz, alebo negatívny test PCR nie starší ako 72 hodín pred nástupom do lietadla a rovnako zdravotný formulár.


Platný očkovací preukaz v tomto prípade znamená, že je cestujúci zaočkovaný tromi dávkami vakcíny. Ak má len dve dávky, druhá nemôže byť podaná neskôr ako sú štyri mesiace.

Taliansko bez obmedzení

Od 1. júna 2022 sa pre vstup alebo návrat do Talianska už nevyžaduje covid pass. V Taliansku do 30. septembra 2022 zostávajú v platnosti niektoré opatrenia proti COVID-19, ako napríklad povinnosť nosiť respirátor FFP2 vo verejných dopravných prostriedkoch.


Cyperská republika zrušila všetky pandemické opatrenia týkajúce sa vstupu do krajiny. „Z dôvodu rapídneho zvýšenia počtu pozitívnych prípadov COVID-19 a počtu hospitalizácií v krajine platí od 8. júla 2022 povinnosť nosenia rúšok v interiéri,“ doplnilo ministerstvo.


Od 12. júna 2022 nie je potrebné na vstup na územie Spojených štátov amerických predložiť negatívny výsledok testu na COVID-19. „Povinnosť byť zaočkovaný zostáva zachovaná,“ uzavrelo ministerstvo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie